likier - 5379 przepisów (strona:233/359)

Seromakowiec 125

łtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec

cucinare
Tiramisu 82

ewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania   Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z  serkiem

cucinare
Jean Bos i jego kuchnia 116

słodkimi nutami owocowymi). V. Kaczka gotowana w niskiej temperaturze, następnie lekko podwędzona; gruszka marynowana w szafranie, z dodatkiem anyżu i goździków; figi karmelizowane w cukrze, flambirowane w whisky, likier kawowy z wędzoną solą, żel z cebulki; szparagi. Wspaniała kombinacja smaków, łacząca się na talerzu w bardzo zgrany zespół (no może z wyjątkiem szparagów, mi one nie za bardzo pasowały

królestwo garów
Tort śmietankowy 174

sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Poncz: - 1/2 szklanki herbaty plus 100 ml likieru Składanie: Wszystkie blaty nasączamy ponczem. Kolejno nakładamy ciasto, poncz, porzeczki ( po 2-3 łyżeczki w dużych odstępach ), masa i znów blat ciasta. Boki i wierzch smarujemy cienką warstwą. Górę ozdabiamy dowolnie

Apetyczna babeczka
Placuszki bananowo-owsiane 152

łyżki dowolnej mąki  szczypta soli olej kokosowy do smażenia Sos czekoladowy: 50 g masła 1 łyżka niesłodzonego kakao 1-2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki likieru kokosowego (można pominąć) Przygotowanie: Placuszki: Banana obrać ze skórki i zgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by płatki owsiane lekko namiękły. Smażyć na rozgrzanym oleju

Malinowo w kuchni
Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami 161

jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g zmielonych migdałów Do nasączenia: 100ml migdałowego likieru – amaretto 30ml wody Krem: 450g mrożonych wiśni + 100ml wody 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru kryształu 500g naturalnego jogurtu 500g śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 2 łyżeczki ekstraktu

Mała Cukierenka
Łyżka i Widelec | Radom – Miejsca ze Smakiem 169

najlepsze kalmary, które do tej pory jadłam! Cudownie wysmażone, podane z sosem tatarskim oraz warzywami w tempurze. Muszę wrócić tam na tak wspaniałą przekąskę. Do swojej kolacji wybraliśmy likier Saska Dzika Róża, która osładzała nam wieczór. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na wołowinę. Ja zamówiłam Sezonowanego antrykota wołowego, który podany był z opiekanymi ziemniakami, masłem Cayenne, a także

Kuchnia Bazylii
Jabłkowe Crêpes Suzette 113

Magda Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju

Smaczna Strona
Ciasto Czarny Las 292

ubijamy do zesztywnienia śmietan y . Śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na zimne wiśnie wykładamy masę kakaową - wyrównujemy. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (samym syropem lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym).  Masa śmietanowa: Ś mieta nkę ubijamy. Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder oraz fix (opcjonalnie) i jeszcze

Słodka Strona
Ciasto góra lodowa 177

jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia (kawa, można do niej dodać likier do smaku lub 1/2 szklanki przegotowanej wody z sokiem z cytryny, ja skorzystałam z tej opcji ze względu na dzieci) 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli

kruche babeczki
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 91

Składniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix  Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki

Cztery Fajery
Kawowa Panna Cotta 131

ponieważ nie miałam takiej, użyłam w połowie śmietanki 30% a w drugiej połowie skondensowanego, niesłodzonego mleka w kartoniku , jakie zostało mi po robieniu “ Domowej Kawówki – czyli likieru kawowego “. Taka wersja bardziej nam przypadła do gustu niż wersja ze śmietanką 40%, która przez większą ilość tłuszczu po pierwsze była bardzo (ale to bardzo!) sztywna, a po drugie zbyt

Moja Delicja
MOJITO ARBUZOWE 173

kawalerek, gdzie wieczorami tętni życie towarzyskie. A jeśli już mowa o wieczornych spotkaniach , nie obejdzie się bez czegoś specjalnego! Naszym hitem stało się lekkie mojito arbuzowe na bazie ziołowego likieru czarnuszkowego, który przywiozłam swego czasu z Wiednia. Jednak również świetnie nada się gin bądź inny, ziołowy trunek. Duża dawka lodu, limonki i świeżej mięty plus kawałki świeżego arbuza = drink idealny

W kuchni Karmel-itki
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 132

limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem

Korniszonki
Negroni – mocny włoski drink 228

Negroni to zaraz po Aperol Spritz drugi co do popularności włoski drink. Wywodzi się ona z Florencji i jest robiony na bazie ginu oraz wermutu. Dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania