likier - 5379 przepisów (strona:128/359)

LETNIA KOSTKA KOKOSOWO-PORZECZKOWA 142

łyżeczki proszku do pieczenia MASA JASNA KOKOSOWA: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 5 łyżek cukru pudru 150 g masła 150 g wiórek koksowych 5 łyżek likieru kokosowego MASA PORZECZKOWA: 3 łyżeczki żelatyny 250 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. czerwonych porzeczek 100 ml wrzątku WIERZCH galaretka malinowa mały koszyczek(...)ciasto tak aby powstały 2 warstwy ciasta. Przygotowujemy masę jasną. Budyń ugotować w mleku i 2 łyżkami cukru. Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie. Wiórki kokosowe wymieszać z likierem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo budyń cały czas mieszając. Gdy składniki się zmieszają dodać kokos. Wymieszać. Przygotowujemy masę porzeczkową: Porzeczki zmiksować na gładki mus. Żelatynę

Kuchnia w oparach
Dżem wiśniowy z amaretto 236

ksylitolu 1:1. Wiśnie to pyszne i bardzo aromatyczne owoce, a dżem przygotowany z samych wiśni ma wielu zwolenników. Smak można jeszcze dodatkowo podkręcić dodając i urozmaicić smak dżemu likierem migdałowym amaretto i płatkami  migdałowymi. Nie wiem jak zachowają się płatki migdałowe po kilku miesiącach przechowywania, ale na dziś dżem jest pyszny, a płatki nadają przyjemnej chrupiącej tekstury. Składniki(...)puściły sok teraz rozpocząć wysmażanie. Najlepiej zrobić to w ciągu 2 dni po kilka godzin dziennie - jednorazowo lub w kilku ratach. Mniej więcej godzinę przed końcem wysmażania wlać likier i odparować nadmiar wody. Na końcu wymieszać z podprażonymi płatkami migdałowymi dżem jest gotowy, gdy jest odpowiednio gęsty i płatami spada z łyżki gorącym dżemem napełnić wyparzone, suche słoiczki. Zakręcić nakrętki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tiramisu z czereśniami 142

Oczywiście, że tak! Składniki na 4-5 porcji 3 jajka, w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru 250 gramów mascarpone 300 ml mocnej, zaparzonej kawy (espresso)- lakko wystudzonej 125 ml likieru amaretto (mozna pominąć) biszkopty 2 łyżki kakao gorzka czekolada 2 garście czereśni (lubn inne owoce: maliny, borówki amerykańskie) Ż ółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny(...)mascarpone i wymieszać lub krótko zmiksować, do połączenia się składników w gładki krem. Dodać białka i wmieszać je delikatnie, nie tracąc ich puszystości. W miseczce wymieszać zaparzoną kawę z likierem amaretto.   Biszkopty zanurzyć na krótko w płynie i ułożyć na dnie naczynek/szklanek do serwowania. Na wierzch wyłożyć owoce, a następnie warstwę kremu. Posypać cienką warstwą kakao. Ułożyć kolejną warstwę

olalacooking
DESER Z HERBATNIKAMI I KAJMAKIEM 150

Szybki deser bez pieczenia, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI 100 g ciastek maślanych, 1 puszka kajmaku, 1 jogurt typu greckiego, maliny, borówki, banan likier czekoladowy, beziki do dekoracji WYKONANIE   Ciastka kruszymy. Na dnie pucharków układamy warstwę ciastek, następnie kajmaku, jogurtu, układamy banany pokrojone w plastry. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, malinami i borówkami. Całość polewamy likierem

słodki bratek
Tiramisu z owocami 129

porcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania(...)wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka przełóż po 1 łyżce masy. Biszkopty zamocz w kawie i ułóż ciasno

Raj dla Podniebienia
Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 116

stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy od Was, ja dałam 4 duże bezy) Margarynę ubić na gładką masę, dodać masę krówkową - ubijać. Następnie dodajemy likier kawowy i ponownie ubijamy

My World by Dagmara Rek
Ciasto czekoladowe z malinami 202

łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody dodatkowo: 150 g malin  4 łyżki likieru amaretto 1/3 szkl wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodajemy po łyżce cukru. Do ubitych białek dodajemy po żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao(...)przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt nasączamy likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa:  Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy

Bon appetit mon amie
COFFEE NOIR – CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 134

kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł Razem 12 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ESPRESSO (2 min) Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki kawy, zagotowujemy wodę i zalewamy kawę (3/4 objętości). Odstawiamy do zaparzenia(...)NASĄCZANIE (5 min) Wystudzony, dolny płat ciasta wyrównujemy nożem, aby dało nałożyć się na niego drugi (płaty zazwyczaj rosną z lekką górką). Obydwa płaty nasączamy alkoholem (wódką czy likierem kawowym) lub mocnym wywarem z herbaty (w wersji bez procentów) – ciasto od góry smarujemy pędzlem lub powoli wylewamy płyn za pomocą łyżeczki. Ciasto przykrywamy papierem i zostawiamy w chłodnym miejscu

Nerds Kitchen
Ciasto grysikowe z truskawkami 576

Składniki na formę 21/31 cm 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 16 g cukru waniliowego 100 ml likieru kokosowego 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka ciemnego kakao ½ litra świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Formę wkładamy papierem do pieczenia (ja miałam ceramiczną więc nie wykładałam niczym) Na dnie(...)cukry, dodać masło, całość doprowadzić do wrzenia, do gotującego wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać likier i dokładnie wymieszać. ¾  gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą

Wanilia i Kardamon
Tort Caprese czyli włoski murzynek 207

margaryny Palma firmy Bielmar 120 g cukru 70 g mielonych migdałów 70 g mielonych orzechów włoskich 70 g maku 10 g kakao 4 proszku do pieczenia 4 jajka likier migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem(...)Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje bakalie i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do połączenia się składników. Ciasto piekę około 40 minut w 170 stopniach. Studzę. Dekoruję cukrem pudrem.     Smacznego! Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/torta-caprese

Ciasta z tradycjami
Tort truskawkowy z borówkami 248

łyżki kakao, Masa truskawkowa: 800 g truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 700ml śmietany 30%, 2 opakowania śmiet fixu, 1,5 łyżki cukru pudru, 150g borówek, Dodatkowo: 100 ml likieru truskawkowego, 100g płatków migdałowych, świeże kwiaty i owoce do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet(...)ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym. 3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę

Tradycyjna kuchnia Kasi
LIKIER Z KRÓWEK CZYLI DOMOWY BAILEYS 2848

Domowy likier z krówek smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym dodatkiem do lodów oraz kawy. Zbliża się Dzień Matki więc możecie sprawić przyjemność swojej rodzicielce takim słodkim,procentowym prezentem. Składniki: 400 g krówek 400 ml wody 200 ml spirytusu  250 ml śmietany 30%  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Krówki rozpakować z papierków i włożyć do garnka.Zalać przegotowaną,gorącą wodą(...)rozpuszczenia krówek. Pod koniec dodać rozpuszczalną kawę i mieszać aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać spirytus,wymieszać,następnie dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Przelać do butelek,przechowywać w lodówce. Likieru wychodzi ok 0,7 l .  Kochani u mnie krówek pod dostatkiem bo szwagier jest właścicielem  w Anielskich  Krówkach . Jeśli więc szukacie dobrych krówek na maśle to zapraszam, fajny

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort Bezowy z Malinami i Kawą 295

łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu (ja użyłam pasty waniliowej i czystego ekstraktu wanilii) 1 fix do śmietany 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru Baileys (niekoniecznie) około 300-350g malin Bezy: 1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm ( patrz FILM ). 2. Białka przełożyć do czystej(...)piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą bezę z wgłębieniem położyć na paterze. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, wanilią i cukrem pudrem. Dodać do niej serek mascarpone, kawę, likier i wymieszać mikserem. Krem wymieszać jeszcze szpatułką, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 7. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać około

Mała Cukierenka