likier - 5379 przepisów (strona:125/359)

Domowy likier piernikowy 319

całe te przygotowania powoli tworzą świąteczny klimat, który już niebawem będziemy celebrować przy wigilijnym stole. Aby jednak jeszcze bardziej urozmaicić świąteczny stół i nastrój, zachęcam Was do przygotowania likieru piernikowego. W moim domu jest... Tryb czytania Artykuł Domowy likier piernikowy pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Zakręcone tiramisu 210

Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech zadowolenia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3 łyżeczki cukru wanilinowego 100g cukru 90g mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)pieczenia 15g kakao Krem: 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% Poncz: 200 ml wrzątku 3 łyżki kawy 60 ml likieru amaretto  50ml wódki 7ml aromatu migdałowego Dodatkowo: kakao czekoladowe ziarenka kawy Wykonanie: 1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Owsianka kokosowo-orzechowa 202

pyszna prostota. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie 1/2 mleka krowiego +1/2 szklanki mleczka kokosowego) 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów 50 ml likieru kokosowego miód, syrop klonowy, cukier (opcjonalnie) sól Dodatki (wedle upodobania): świeże owoce suszone owoce konfitury, dżemy owocowe musy owocowe orzechy, nasiona, pestki solony karmel cynamon, kardamon, wanilia Przygotowanie: Do garnuszka(...)minut (jeśli owsianka będzie zbyt gęsta - dolej trochę mleka, natomiast jeśli będzie zbyt rzadka - nie dosypuj płatków, ponieważ one jeszcze wchłoną nadmiar płynu). Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, likier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Można zajadać samą tak jak ja lub podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
ciastka kokosowe z kawałkami czekolady 126

masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 1 szczypta soli opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru kokosowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajko oraz sól, miksujemy. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz opcjonalnie likier. Miksujemy. Na końcu dodajemy posiekane czekolady i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką 468

puszka mleka słodzonego 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy Galaretka kawowa: 1 litr wrzątku 3 łyżki żelatyny 3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku likier kawowy Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek(...)ubić zimną kremówkę na sztywno. Dodawać porcjami do masy mleczno kawowej i delikatnie mieszać. Pod koniec wsypać 2 łyżeczki kawy i wymieszać na jednolitą masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć likierem kawowym. Wylać około 3/4 kremu kawowego przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę kremu. Odłożyć do stężenia na około 1 godzinę. W między czasie przygotować galaretkę kawową. Kawę zalać wrzątkiem

Ala piecze i gotuje
TIRAMISU WERSJA III - NAJLEPSZA 208

porcja- na imprezę...) Składniki: - ok.16 szt.długich biszkoptów - ok.1/2 szkl. (125ml) mocnego espresso - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 2 żółtka - 1 białko - szczypta soli - 3 łyżki likieru amaretto - 25g drobnego cukru trzcinowego + kakao do posypania przed podaniem Kawę wlewamy do miski (głęboki talerz) i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier amaretto i mieszamy. W misie miksera ubijamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto Raffaello 171

Składniki: 500 g herbatników 200 g masła 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru amaretto 1 szklanka wiórków kokosowych Sposób wykonania: Odlewamy 1,5 litra mleka i dokładnie mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, likierem i żółtkami.  Resztę mleka doprowadzamy

Qchnia po prostu
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 274

Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt(...)ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. * użyłam śmietany 48% ** użyłam takiego likieru http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu *** użyłam mrożonych malin By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort Rafaello

Wędrówki po kuchni
Łabędzi puch 237

Posypka, poncz: 1 łyżka masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych 300 g kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik(...)wiórki. Smażymy, często mieszając, aż wiórki zaczną przybierać złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy poncz. Do ¾ szklanki wody dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki likieru, a następnie mieszamy. Łabędzi puch: Biszkopt przekrawamy w połowie wysokości wzdłuż na dwie części. Spodni biszkopt wkładamy do blaszki w której go piekliśmy. Nasączamy go równomiernie połową ponczu za pomocą

Poezja smaku
Keks 106

starta z 2 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania   Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około(...)rkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek

cucinare
Zabajone 134

porcje : • 4 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej) • 5 łyżek drobnego cukru (ok. 75 g) • 50 ml słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego likieru np. Amaretto, Limoncello, ewentualnie rumu lub brandy) różne owoce: granat, pomarańcza, kiwi, mango, truskawki, borówki itp Wykonanie : Przygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać(...)garnku z wodą (uważać aby dno miski nie dotykało poziomu wody w garnku, w przeciwnym razie z żółtek zrobi się jajecznica). Cały czas roztrzepując dodawać stopniowo likier (przez następne 4 minuty).  Owoce kroimy w kostkę, układamy w pucharku i zalewamy zabajone

cucinare
Ciasto Bounty- Sernik kokosowy z mascarpone bez pieczenia 1200

Składniki: Krem: Mascarpone 500 g Mleczko kokosowe 400 ml Czekolada biała 100 g Wiórki kokosowe 150 g Likier kokosowy 3 łyżki ( opcjonalnie) (Krem można dosłodzić cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru) Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody spód do ciasta: Herbatniki 150 g Kakao ciemne 3 łyżeczki Masło 75 g Dodatkowo: Czekolada mleczna(...)czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Do ciepłej masy kokosowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec opcjonalnie dodajemy likier kokosowy i odstawiamy do przestygnięcia.( nie wkładamy do lodówki). W rondelku rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło

Kulinarne przygody
Kokosowy sernik 364

krotnie zmielonego) 3jajka 300g masła extra 1 i 1/3  szklanki cukru 300ml mleczka kokosowego 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 1,5 szklanki wiórków kokosowych 15ml likieru kokosowego % Polewa: 200g białej czekolady 1 łyżka masła 7 łyżek śmietanki 30% Dodatkowo: 300g herbatników black wiórki kokosowe różowa posypka dekoracyjna Wykonanie: 1. Masa serowa: W dużym garnku rozpuścić masło(...)cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. 2. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie   1/2 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik a'la tiramisu 126

forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru  łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy wierzch: kakao do dekoracji Przygotowanie(...)Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy do foremki, wyrównujemy, dociskamy do dna. Odstawiamy. masa czekoladowa: Czekoladę kruszymy drobno i rozpuszczamy w 300 ml ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie przekładamy na ciasteczkowy spód. masa śmietankowa

Bon appetit mon amie