likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:86/101)

Palmiers - karmelizowane ciastka francuskie 193

serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami(...)płasko na papierze do pieczenia zostawiając między nimi odstęp - nieco urosną. Lekko je spłaszczamy, by powstały widoczne "dwa okręgi". Zrobiłam to palcami. Dodatkowo możemy posypać je cukrem. Pieczemy 10 minut w 210C, po tym czasie odwracamy delikatnie ciasteczka na drugą stronę, dopiekamy ok. 4 minut pilnując, by cukier się nie przypalił. Ot cała smaczna francuska magia

Zasmakuj Kuchni
Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie 145

serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi(...)pieczenia zostawiając między nimi odstęp – nieco urosną. Lekko je spłaszczamy, by powstały widoczne „dwa okręgi”. Zrobiłam to palcami. Dodatkowo możemy posypać je cukrem. Pieczemy 10 minut w 210C, po tym czasie odwracamy delikatnie ciasteczka na drugą stronę, dopiekamy ok. 4 minut pilnując, by cukier się nie przypalił. Ot cała smaczna francuska magia!   Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Paplanina: Liebster Blog 143

spędzenia perfekcyjnego niedzielnego poranka? Wstaję później niż zwykle, ale ciągle w miarę wcześnie. C. jeszcze chrapie, więc cicho wymykam się z pościeli, zaparzam aromatyczną herbatę i celebruję pierwsze dziesięć minut spokoju. Następnie przygotowuję jakieś pyszne śniadanie; placuszki, pieczoną owsiankę, a może kolorowe kanapki...? Budzę C., zjadamy razem posiłek, a potem idziemy z Ptysią na długi spacer do parku, bo pogoda(...)może piwo z gęsto pianką? Jaki jest Twój ulubiony trunek? Nie piję dużo, najczęściej jest to czerwone wino, choć wolę białe i różowe. Przepadam za to za słodkimi likierami, w których niemal nie czuć alkoholu. A jeśli ktoś zaprosi mnie na drinka, niezawodnie wybiorę truskawkowe mojito.  Endżi bardzo dziękuję za nominację; wymyślenie odpowiedzi na Twoje pytania sprawiło mi prawdziwą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 171

dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie.  Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Pralina migdałowa(...)można jeśli ktoś woli bardziej słodkie.  Mascarpone i śmietanę zmiksować. Jak zacznie gęstnieć dodać ciasteczka i zmiksować na stabilny krem. Poncz do nasączenia. 1/2 szklanki likieru kawowego   Ganache do posmarowania tortu z wierzchu. 400 g czekolady deserowej 200 g śmietany kremówki. Śmietanę podgrzać, dodać czekoladę i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia - powinna zgęstnieć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
JOKER’S FRUITCAKE – BATMAN: ARKHAM ORIGINS – keks świąteczny Jokera 256

CYTRYNY + ALKOHOL + OWOCE (5min + 1h czekania) Do garnka wrzucamy masło, cukier, wlewamy sok z cytryny oraz alkohol (tutaj możecie wykazać się dowolnością – może być brandy, sherry, whiskey lub likier) i dorzucamy owoce oraz startą na drobnych oczkach skórkę z cytrusów (uważajcie, aby zetrzeć tylko kolorowe, wierzchnie części skórki – białe mają gorzki smak). Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu, często(...)wierzch się zbyt mocno nie rumieni – jeśli tak, to przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej i konytuujcie pieczenie. W keksówce ciasto powinno być upieczone po ok. 1h i 20 minutach, warto więc sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest dobre (włóżcie patyczek głęboko w środek ciasta i jeśli po wyciągnięciu nie będzie on oblepiony surowym ciastem, to keks jest gotowy). Jeśli robicie keks

Nerds Kitchen
Wiśniowy tort z Czarnego Lasu w stylu Ombre 195

Forest Cake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu) , tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej szacie :) PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku(...)razem.   Na koniec dodajemy stopniowo startą czekoladę i migdały lub orzechy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Tort pieczemy około 50 minut, po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 20 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Z wiśni odcedzamy sok, dolewamy

Smakowy Raj
Truskawkowo waniliowa zebra 150

oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy lub pieczemy ciastka ), wykładamy nim spód formy, równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ moja tortownica nie jest za wysoka podwyższyłam ją paskiem z papieru do pieczenia, który spięłam zszywaczem. Szykujemy obie masy. Masa waniliowa W ¾ szklanki gorącej

mojewypiekiinietylko
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 179

Patrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki z popping candy , które dawały niesamowity efekt dźwiękowy. Po ugryzieniu zaczynały „podskakiwać” i „strzelać(...)przystawki, dania głównego i deseru. Rezerwacje wyłącznie online . Cena trzech dań to 39 zł, a ósmy gość je gratis. Koniecznie bądźcie punktualnie (na delektowanie się posiłkiem mamy 90 minut). W Rzeszowie wegetariańskie menu dostępne jest również w poniższych restauracjach: Parole (ul. Sokoła 1) Przystawka Crème brûlée z koziego sera z marynowanym buraczkiem Danie główne Gratin z batatów z orzechami włoskimi

Qlinarnie i Qlinarnie
Jarzębina do mięs z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 131

dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa(...)jarzębiny 300 g obranych jabłek 300 g obranych gruszek 150 g cukru kilka goździków Wykonanie: Oczyszczone z szypułek i dokładnie przebrane owoce jarzębiny myjemy, zalewamy wrzątkiem, a po 5 minutach odcedzamy i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie dodajemy cukier i smażymy przez kilka minut. Dodajemy obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki oraz kilka goździków. Smażymy

Marder&Marder Manufacture
Zdrowotna nalewka borówkowa. 116

trzylitrowego ( może być większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz(...)dietetyczny, wzmacniający organizm i przeciwdziałający wystąpieniu dolegliwości wspomnianych wcześniej. Pomaga ona także chronić nasze oczy, utrzymuje siatkówkę oka w dobrym stanie.  D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !   P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić

Przepisy i porady kulinarne
Tiramisu 164

białego 4 - 5 łyżek kakao naturalnego foremka lub naczynie szklane (u mnie o wymiarach opakowania biszkoptów około 10 cm x 30 cm) Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać likier Amaretto. Żółtka z cukrem pudrem włożyć do miski i postawić na garnku z wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało lustra wody. Cały czas mieszać łyżką, aż żółtka będą miały(...)najmniej 4 godziny, aby się schłodziło i połączyły się wszystkie smaki. Gdyby były problemy z krojeniem zbyt miękkiej masy, proponuję formę z tiramisu wstawić na około 20 - 30 minut do zamrażarki

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 219

wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego(...)ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie. Wystudzić w uchylonym

Opowieści z piekarnika
Chałka nadziewana makiem 140

masła 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku 180-200 ml mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki likieru pomarańczowego 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła dodatkowo: 1 łyżka ziarenek maku do psypania 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami(...)przygotować 2 chałkę. uformowane chałki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać ziarenkami maku piec w 180`C 25-30 minut do zrumienienia. Nie przetrzymywać w piekarniku bez potrzeby, by nie przesuszyć chałek. Nadają się do zamrażania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nalewka z aronii z liśćmi wiśni 456

O woce aronii nie cieszą się zbyt dużą popularności ze względu na cierpki i kwaśny smak. Jednak aronię można w prosty sposób "odczarować".  Żeby pozbyć

SzczyptaSmaQ
Keks czekoladowy ze śliwką i orzechami 98

jeszcze pyszniej jadło. Zapraszam... Skala smaku 10/10 keks jest wilgotny,mocno czekoladowy i wcale nie za słodki. Od siebie mogę dodać, że śliwkę po pokrojeniu w kawałki zalałam likierem amaretto i odstawiłam na 30 min. Keksu już nie polałam czekoladą oszczędzając zwyczajnie sobie kalorii;)   Źródło "Moje wypieki" Składniki: 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku(...)Ciasto rośnie niedużo, dlatego jakiej foremki nie użyjecie, surowa masa powinna być nałożona prawie do pełna (nałożyłam prawie na równi z foremką). Piec około 75 minut w temperaturze 160ºC, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 170ºC. Piec do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć, udekorować wierzch roztopioną czekoladą

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania