likier na wodce - 164 przepisów (strona:8/11)

Crème de cassis czyli likier z czarnej porzeczki 133

się wielkimi krokami. Likier z czarnej porzeczki jest szczególnie ceniony w cukiernictwie, gdyż niejednokrotnie stanowi idealny nasącz do biszkoptów, jak i jest składnikiem wielu kremów. Swoją barwą przyciąga oko, smakiem usta. Polecam zrobić w kolejnym sezonie, kiedy tylko porzeczki ponownie zagoszczą w naszych ogródkach. Składniki: 0,5 kg czarnych porzeczek* 200 ml spirytusu 150 ml wódki(...)szklanka cukru Umyte porzeczki zalewamy wódką i spirytusem. Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy płyn i zasypujemy owoce cukrem, odstawiamy na kolejne 2-3 dni, co jakiś czas potrząsając słojem. Następnie powstały płyn łączmy z poprzednim, owoce wyciskamy z jego nadmiaru i całość przelewamy przez filtr do kawy do butelek. Likier odstawiamy na 3 miesiące by nabrał

Mango Papaja
Włoski likier czekoladowy – jak przyrządzić? 205

  Składniki: szklanka startej na wiórki czekolady 1/3 szklanki wódki 1/3 szklanki cukru szklanka wody łyżeczka ekstraktu waniliowego Przyrządzanie: Wódkę i wiórki czekoladowe wymieszać w szczelnym

Bon Ton Italia
Likier brzoskwiniowy 365

przepisy. Składniki: 1/2 kg brzoskwiń, przekrojonych na pół i bez pestek 200 gram cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy alkohol i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Następnie przelewamy likier przez sitko wyłożone gazą do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące

Mango Papaja
Domowe Malibu - likier kokosowy 515

banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;)Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie;Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy. Do blendera wlewamy mleko skondensowane

Anioły w kuchni
Domowy likier kawowy 146

niego. Jest i słodki i jednocześnie nie za słodki, delikatnie kawowy, jednak na tyle wyrazisty, że czuć że to likier kawowy, a nie jakiś inny no i jak to likier (a w sumie jak każdy alkohol) - jest rozgrzewający. Mogłabym o nim pisać same superlatywy ponieważ nie potrafię znaleźć żadnej jego cechy, która mi by nie odpowiadała. Gorąco wam go polecam(...)wody 0,5 l czystej wódki Kawę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i słodzimy. Mleczko skondensowane podgrzewamy tylko do momentu aż się zacznie gotować. Gdy zawrze dolewamy rozpuszczoną kawę z cukrem, wszystko mieszamy aby się dobrze połączyło i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jak już nasza mieszanka jest zimna dolewamy wódę. Dokładnie mieszamy. Tak naprawdę likier jest już gotowy, jednak warto spróbować

Jedzeniomania
Tort Garfield 139

manny błyskawicznej* 1 szklanka cukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka

Mix smaku
Likier krówkowy :) 172

  Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 puszka masy krówkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 500 ml wódki Wykonanie:Przygotowujemy kawę w 1/3 szklanki wody. Przekładamy

Czerwona Porzeczka
Likier czekoladowy 1165

akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego, użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie).  Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy.     Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki)  Wykonanie: Czekoladę połamać

Sto kolorów kuchni
LIKIERU odrobina. I wesoła była mina! 707

sobie sami, o co chodzi, skorojuż po lampce wytrawnego wina mam miękkie kolana xd   LIKIER CZEKOLADOWO-KAWOWO-ŚMIETANKOWY(całkowicie autorski! ;)1 puszka gotowej masy krówkowej (kakaowej)200 ml śmietanki 12%3 żółtka3 łyżki kakao (z czubkiem)150 ml szklanki mleka1/3 l wódki 2 łyżeczki nesci1/4 szklanki wrzątkuKawę rozpuściłam we wrzątku.Żółtka ubiłam z kakao i masą krówkową. Dodałamśmietankę

W kuchni Karmel-itki
LIKIER Z KUKUŁEK CZYLI KUKUŁKÓWKA 152

advokatów i likierów. Jednak przepis poszedł w zapomnienie i dopiero ostatnio pokusiłam się przygotować go własnoręcznie w domu.  Cóż powiedzieć? ...  Niebo w gębie!  Piękny kolor i aromat, odpowiednio słodki, niezbyt mocny ... ot taki  "babski" trunek na "babskie" spotkanie :)) Składniki: 600 ml skondensowanego mleka niesłodzoneg o około 300 gramów kukułek ok 300-350 ml wódki (w zależności(...)rozpuszczeniu się cukierków płyn studzimy. Następnie dolewamy do niego alkohol, przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni.  Po tym czasie delektujemy się pysznym likierem

Walijskie Pichcenie
Kukułczanka -likier 160

niesłodzonego Wykonanie Cukierki wyjąć z papierków i włożyć do słoika, zalać wódką i potrząsać mocno zakręconym słoikiem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się cukierków w alkoholu. Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Jeżeli likier ma być mocniejszy można dodać mniej mleka. Odstawić w chłodne miejsce

O kuchni z uczuciem
Likier a'la Baileys 111

przywitanie nowego roku :)       składniki: 700 ml wódki 400 g masy krówkowej puszka mleka skondensowanego słodkiego (530 g) 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody    Wszystko miksujemy razem do połączenia się składników.  Wkładamy do lodówki na 3-4 dni wtedy likier będzie smakował najlepiej

noteskulinarnyfiga
Likier waniliowy w pół godziny 128

będą gotowe. Więc jeśli ogarnie Was ogromna chęć na likier waniliowy, a pobliski monopolowy będzie już zamknięty o to recepta na Wasz problem.  Składniki:  2 szklanki wody garść goździków 10 kopiatych łyżek stołowych cukru (lepszy brązowy)  kilkanaście kropel esencji waniliowej  0,2 l wódki  Przygotowanie:  Bierzemy mały rondelek, wlewamy szklankę wody i wsypujemy goździki

Smaki Brazylii
Tort makowy 163

miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych pół szklanki rodzynek garść pokruszonych orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania(...)ęki takiej metodzie uzyskamy idealnie przekrojone krążki. Czas na masę....masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta.Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z pomarańczy ciągle ucierając.Na końcu dorzucić bakalie. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat  makowego biszkoptu, skropić  go ponczem i posmarować  masą, którą uprzednio warto podzielić

Gosia gotuje
Nalewka porzeczkowa 126

Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami...Składniki: 300 g czerwonych porzeczek, 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%).  Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie:    Porzeczki

Aga w kuchni