likier na wodce - 164 przepisów (strona:3/11)

Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) 162

likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka i gotujemy na małym gazie. Do ciepłego mleka wrzucamy(...)pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady. Do mleka czekoladowego dodajemy cukier puder oraz przyprawę do piernika i całość dokładnie mieszamy. Do ostudzonego mleka wlewamy wódkę i gotowy likier wkładamy do lodówki. Jeżeli likier wyda Wam się za mocny dolejcie więcej mleka. Smacznego

paapilotkaa
Drink Wa-Hoo-Wa 177

prosty do wykonania. Połączenie wódki, blue curacao oraz soku z cytryny sprawia że jest to bardzo smaczny oraz szybki i prosty drink na każdą imprezę. Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru blue curacao około 100 soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 40 ml wódki 20 ml blue curacao około 100 ml soku z cytryny

Drinkologia
Bananowy song 214

niedawna mój ulubiony ;)  W jednej szklance idealnie łączy się słodkość likieru bananowego z kwaśnym smakiem limonki i cytryny. Koniecznie spróbujcie! :) Składniki: 30ml wódki 150-200ml soku limonka-cytryna kilka kropel likieru bananowego 10-15ml syropu blue curacao lód Sok, wódkę i lód mieszamy i wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy likier bananowy, a na końcu, cienkim strumieniem wlewamy

Czerwona Porzeczka
Kamikaze 127

Robi niesamowite wrażenie na imprezach. Składniki 100 ml czystej wódki 100 ml likieru blue curacao 100 ml soku ze świeżej cytryny kilka kostek lodu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do shakera wlewamy wódkę i blue curacao. Wyciskamy sok ze świeżej cytryny i dodajemy do alkoholu. Dodajemy kilka kostek lodu ,zamykamy shaker i mieszamy. Przelewamy do szklanek

R'n'G Kitchen
Muffiny TOFFIFEE 181

łyżka syropu orzechowego lub aromatu orzechowego (używam syropu Monini lub Victoria’s) ·        2 łyżki likieru orzechowego lub wódki Dodatkowo: ·        Nutella ·        Masa kajmakowa ·        Orzechy laskowe Krem(...)szklanki cukru pudru ·        garśćorzechów laskowych ·        1 łyżka likieru orzechowego ·        1 łyżeczka aromatu orzechowego lub syropu orzechowego ·        1 łyżka śmietany lub mleka Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche. W drugim mokre. Połączyćwszystko

Mania Gotowania
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 451

razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Dolny i średni biszkopt ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym) i na każdy z nich wykładamy po połowie masy wiśniowej i w takiej postaci całkowicie studzimy.Śmietankę ubijamy (musimy to robić z dużym wyczuciem(...)masy śmietanowej wykładamy na ostudzoną masę wiśniową znajdującą się na dolnym biszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi.Moje posty

Słodka Strona
Torcik cappuccino 225

pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 60 g kawy cappuccino w proszku lub 2 łyżeczki kawy w granulkach Poncz: 3/4 szklanki mocnego espresso 2 łyżki likieru( w ostatecznosci wódka) Dodatkowo:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do opruszenia Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie(...)Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.  Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów. Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka, mieszamy

Mia Cucina Sofieta
Czarno biały placek kokosowy 226

masa: * 2,5 szklanki mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki ziemniaczanej * 10 łyżeczek wiórków kokosowych * 3 łyżki cukru - można więcej, ja dałam mniej * pół masła/margaryny * kieliszek likieru kokosowego lub wódki * ewentualnie dżem - ja dałam wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta

sierotka maRysia w kuchni
Biszkopt z jogurtową pianką 167

auto'); ga('send', 'pageview'); BISZKOPT Z JOGURTOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 1/4 szklanki drobnego cukru - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - kilka łyżek dowolnego likieru lub aromatyzowanej wódki Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki

Życie zamknięte w smaku
Słodki Michałek 18887

będzie gładka dodać na koniec ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać. Nasączanie biszkoptów: 1 czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 szklanki. Dodać 2-3 łyżeczki wódki lub ulubionego likieru. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Dolną warstwę nasączyć, położyć 3/4 kremu, posypać niewielką ilością wiórków kokosowych, przykryć górną częścią biszkoptu, nasączyć, przykryć resztą kremu, obsypać niewielką ilością wiórków

The Sweet Damsel
Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :) 200

cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych, ulubionych owoców 600ml śmietany kremówki 3 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Do ozdoby

Smakowy Raj
Podróże kulinarne - Tunezja 179

ziołami, z czosnkiem, z ostrą papryczką. W Tunezji pije się dużo herbaty, zazwyczaj bardzo słodkiej, z dodatkiem mięty, podawanej w małych szklaneczkach. Warto spróbować tamtejszego alkoholu-pysznych win, wódki figowej boukha, likieru daktylowego Thibarine. Tunezyjskie przystawki-potrawka z owocami morza, panierowane kalmary, kotleciki z baraniny, mini brick'i Tunezyjskie desery z orzechami i miodem A czy ktoś z Was był

Zawsze głodna!
Tort Czekoladowo Wiśniowy 298

lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty

Słodka Strona
Bombonierka truflowa. 121

pudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat migdałowy  TRUFLE 3  tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki 2 kieliszki likieru kokosowego listki świeżej mięty wiórki kokosowe Zasada za każdym razem jest taka sama kruszymy to co suche czyli herbatniki bądź biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Strucla z Makiem 216

letniego mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam

Blondynka Gotuje