Likier ze słodkich pomarańczy. 161pomarańcz wycisnąć sok. Wodę ze startą skórką i cukrem zagotować, wystudzić. Połączyć z przefiltrowanym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Odstawić na 48 godzin. Następnie przelać trunek przez filtr, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie likier jest gotowy do picia
Przepisy i porady kulinarne
Likier kokosowy 299przepis (niestety nie zapisałam źródła ) też musiałam go przetestować . Likier robi się szybko i łatwo. I równie szybko znika :) Składniki : 3 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórków kokosowych 2 op cukru waniliowego 3/4 szklanki spirytusu (jeśli wolimy słabsze trunki , jedną ćwierć szklanki spirytusu możemy zastąpić wódką ) Wykonanie : Do garnka wlewamy mleko , dodajemy
Malinowa Kawiarenka
Likier cytrynowy z mlekiem. 152się zmieszały. Następnie do słoja wlej świeże mleko, wymieszaj i ostrożnie, powoli wlej spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 miesiące. Zawartość słoja często wstrząsaj. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze
Przepisy i porady kulinarne
Likier z pigwy pospolitej 224które u mnie właśnie dojrzewają. Wśród nich jest także likier z pigwy, która w tej chwili dostępna jest właściwie w każdym większym sklepie. Polecam nie omijać tego owocu, bo wyroby nie tylko alkoholowe, są z niej naprawdę przepyszne. :) 500g pigwy pospolitej (duże owoce, wyglądające jak jabłka) 400g cukru kryształu 500ml spirytusu 50% 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) Owoce pigwy myjemy(...)herbaty) i znowu w dużym słoiku łączymy z alkoholem. Wszystko mieszamy ze sobą dokładnie i zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na około 3 miesiące, jednak im dłużej damy likierowi odstać, tym będzie smaczniejszy
Kuchenna Kontrrewolucya
Likier z oreo 202oreo . Jeśli w sobotnie popołudnie wracasz po całym tygodniu ciężkiej pracy, na pewno nie masz ochoty poszukiwać w sklepie pierdyliarda składników i wydawać na nie krocie. Te do likieru znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Nawet u mnie, w lokalnym „Koguciku”, znalazłem je wszystkie (a sklep jest mały). Ja w przepisie użyłem naszej czystej, krajowej wódy. Swoją drogą wóda(...)spirytus. Jeśli jesteś fanem zdrowego odżywiania (pomijamy procenty w imię zasady, że wóda = woda), to oreo sklepowe możesz zastąpić tym domowej roboty lub czymś zupełnie innym. Pamiętaj jednak, że tutaj chodzi o prostotę. Dla osób, które nie przepadają za smakiem mleczka kokosowego, które jest tutaj mocno wyczuwalne polecam zamienienie go, mp. na mleko migdałowe, ryżowe czy jakiekolwiek inne. Likier
Blendman
Likier kawowy Mocca 246likier u Pawła , nabrałam ochoty, żeby zrobić kolejny smaczny trunek. A ten, dodatkowo pięknie pachnie naparem z kawy, cieszy oko zdecydowanym mocnym kolorem i potrafi zaszumieć w głowie. Nie było na co czekać, tylko zabrać się do zrobienia „nastawu”. A potem to już poszło... Składniki: 0,5 l spirytusu(...)świeżo zmielonej kawy 1 laska wanilii 625 ml wody 500 g cukru 2 łyżki mleka Wykonanie: Do dużego słoja wsypałam kawę, zalałam spirytusem. Wrzuciłam pokrojoną laskę wanilii. Wymieszałam. Zamknęłam słój i odstawiłam na tydzień. W tym czasie codziennie potrząsałam słojem, żeby przemieszać jego zawartość. Po tygodniu przecedziłam kawowo-spirytusową mieszankę. Płyn przelałam
Kuchnia u Krysi
minipączki z advocatowym kremem patisserie 194świeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny szczypta soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Likier kawowy 289nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów. W ciepłej jeszcze kawie rozpuścić
Mama Gotuje
Nalewka orzechowa 173Idealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy pochodzą z ogrodu z mojego poprzedniego domu. Składniki: • 25 sztuk zielonych orzechów włoskich • 1/2 litra wódki • 1/2 litra spirytusu • 1 szklanka cukru Wykonanie: • Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo
To co kocham
Likier Inka 207Damski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromacie kawy Inka. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: 200ml śmietanki kremówki 300ml mleka skondensowanego niesłodzonego 6 płaskich łyżek Inki 6 płaskich łyżek cukru 100ml spirytusu 100ml wódki 50 ml przegotowanej wody mineralnej Sposób
Pyry na Gaz
Likier kawowy ( Expresowy ). 148waniliowego 0,5 l czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu 1 l wody Sposób wykonania : K awę zaparz wrzątkiem, przefiltruj ( w kawie nie mogą pozostać fusy ). Dodaj cukier, wymieszaj aby cukier się rozpuścił, wystudź. Do zimnej kawy wlej wódkę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Przelej trunek do karafki lub butelek. Likier jest gotowy do picia, nie musi leżakować
Przepisy i porady kulinarne
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 509łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki żelatyny 1 kieliszek spirytusu (może być wódka, będzie delikatniejsze) szczypta chili Masa kawowa: 300g masła 82% tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób
Kolorowy Przepisownik
Beza. Wszystko co najważniejsze 312Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę, że do tego czasu będziecie już mistrzami bazowych bez. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchen