likier na spirytusie - 194 przepisów (strona:10/13)

Likier bazyliowo-limonkowy 176

taki likier bazyliowy, jaki spotykany jest w internecie, ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej limonki 300ml spirytusu

Kuchenna Kontrrewolucya
Likier morelowy. 160

spirytusem wymieszanym z 400 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przecedź przez sitko. Do odcedzonego płynu wlej pozostałe alkohole, oraz wystudzony syrop z wody ( 300 ml ) i cukru. Przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru

Przepisy i porady kulinarne
Likier miętowy 193

„Autorką tego przepisu jest Pani Zofia Nasierowska, która podzieliła się nim parę lat temu z czytelniczkami magazynu „Kuchnia”. Ja przygotowuję go zazwyczaj z połowy porcji. Ma

Wiem co jem
Likier piernikowy 9347

dużą paczkę do testowania z produktami firmy Emix. Nawet nie wiedziałam, że mają tak dużą ofertę produktów klik. Od razu miałam  kilka pomysł na wykorzystanie produktów. Dzisiaj pierwszy - likier piernikowy. Ale jest tak pyszny i aromatyczny, że z powodzeniem możecie robić. Na rozgrzewkę i przy pieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje(...)ucieszy. Składniki: 0,5 l kremówki 1 czekolada gorzka 100 g cukru pudru Emix 2 łyżeczki  przyprawy do pierników Emix 2 łyżki nutellii 200 ml wódki 100 ml spirytusu Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier puder, przyprawę i nutellę. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się

Ala piecze i gotuje
Nalewka pomarańczowa ( korzenna ). 142

gorzkie ! ) wrzuć do czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż na połowę , korę cynamonu połamaną na mniejsze kawałki oraz goździki. Wlej do słoja 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, wlej spirytus, zamieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę , z cytrusów wyciśnij dokładnie sok. 3 szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź(...)Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.   D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !  P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi

Przepisy i porady kulinarne
Bananas Beach - likier bananowy 161

się nie zmieniło. I długo jeszcze nie zmieni. Nalewki zdecydowanie uczą cierpliwości. Tymczasem więc popijam jakieś belgijskie piwo, zerkam na jakiś komediowy serial i wpisuję przepis na ten likier. Stosunkowo szybko się robi (w porównaniu do nalewek) więc trzasnąłem go tak w oczekiwaniu na właściwe trunki. To raczej taki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej(...)latem idealnie się zgrywa z całością. 1,5 kg bananów 1 litr śmietany 18 % sok z 1 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 0,3 kg cukru 1 litr spirytusu 95% Banany kroimy na grube plastry i wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy. Zalewamy śmietaną i dosypujemy cukier. Potem, ciągle mieszając, dolewamy spirytus. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne

Marder&Marder Manufacture
Likier Kawowy 300

Prosty i szybki do wykonania. I nie trzeba czekać miesiącami na efekt końcowy. Nie będę się rozpisywała... Musicie go sami spróbować..        

Anioły w kuchni
Likier / Nalewka z jasnych winogron 370

winogrona, a nie tych sklepowych z hipermarketów. Składniki: 1 kg jasnych winogron 1 litr wódki (można pół na pół ze spirytusem) - u mnie 750 ml wódki i 250 ml spirytusu 1 kg cukru 5 goździków Sposób wykonania: 1. Owoce umyć, obrać z szypułek i wsypać do słoja. Zasypać cukrem i odstawić na 2 dni. Co jakiś czas potrząsnąć słojem(...)czasie do słoja wlać alkohol, dorzucić goździki i wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie (u mnie słój stał 3 tygodnie). 3. Ciecz zlać, owoce odcisnąć z soku i likier przefiltrować przez filtry do kawy. Trochę to trwa, ale naprawdę warto dla tego kolorku i smaku. 4. Gotowy likier przelać do butelek. Na zdrowie! Źródło: Moje gotowanie

Kuchnia domowa Ani
Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem i pomarańczą 280

K olejna nalewka wędruje na półkę :) Agrestówka, nalewka agrestowa z imbirem, skórką pomarańczy i goździkami. Znakomita kombinacja aromatów. Po raz pierwszy robimy ją ze słodkiego, ciemnego

SzczyptaSmaQ
Pączki z nadzieniem adwokatowym 290

rozczyn, żółtka utarte z cukrem, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka i spirytus. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5godz.Następnie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość(...)mocno rozgrzanym oleju (185st) z obu stron na rumiano.Odsączyć na ręczniku papierowym. Ostudzić.Krem: 1/2 l mleka,  budyń waniliowy,  4 łyżki cukru,  3/4 szklanki likieru jajecznego Adwokat. 400ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozrobić budyń. Budyń wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.  Dodać likier jajeczny, zmiksować najlepiej przy użyciu blendera

Z miłości do słodkości
Likier cytrynowy Limoncello 476

samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento, ale wiadomo, że nikt nie będzie specjalnie latał i szukał takich cytryn. Inne też się nadadzą. Ten likier serwuje się bardzo mocno schłodzony na koniec posiłku, albo po prostu jako drink w upalne dni. Jego mocno cytrynowy smak doskonale orzeźwia. W zrobieniu jest bardzo prosty, nie czeka się długo(...)pewnością częstym gościem.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem

Marder&Marder Manufacture
Karnawałowe Limoncello 207

wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;) Moje limoncello już pracuje.Jeśli ktoś się bardzo śpieszy może czas przygotowań skrócić nawet(...)proporcje składników to przepis klasyczny. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć (+/-) 500 g, wedle własnych upodobań. Czas przygotowania: 14-40 dni   Składniki:500 ml spirytusu 95%,500 ml wody,500 g cukru,6-8 cytryn.Przygotowanie:Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów

SzczyptaSmaQ
Nalewka śliwowica. 191

wody ( najlepiej źródlanej ) 0,5 kg cukru Sposób wykonania :   Ś liwki dokładnie opłucz, wydryluj i pokrój na kawałki. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 5 tygodni. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie w przegotowanej, gorącej wodzie rozpuść cukier, wlej do słoja(...)bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.    D o wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !   P amiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z kumkwatów 513

Nalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego(...)doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :). Czas przygotowania:  2-3 miesiące     Składniki: 500 g kumkwatów, 500 g cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wody, 2 goździki. Przygotowanie: Kumkwaty dokładnie wyszorować i osuszyć. 2/3 owoców pokroić w plasterki , włożyć do słoja, zalać spirytusem, odstawić w ciemne miejsce

SzczyptaSmaQ
Nalewka na kwiatach czarnego bzu 223

W yjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy

SzczyptaSmaQ