To ciasto urzekło mnie od chwili, gdy tylko je ujrzałam. I od razu postanowiłam, że na pewno zagości również w moim domu. Ta chwila właśnie nadeszła
Ciasteczkowy Potwórstopniu zaawansowanym(jestem samoukiem) "Miej serce i patrzaj w serce" A. Mickiewicza Zdziwione miny moich bliskich i znajomych, gdy dowiadują się z czego było przygotowane danie, np: Leśny mech-ciasto ze szpinaku, lub Ciasteczka ze skwarek :D Nigdy się nie poddawać, bo praktyka czyni mistrza. Wszystko to, co udało mi się osiągnąć
Ciasteczkowy PotwórWszyscy na pewno znają ciasto szpinakowe Leśny Mech ;) Ja postanowiłam zrobić muffinki . Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje, pyta i ten właśnie wykorzystałam, trochę go modyfikując. Nie bójcie się ciasta ze szpinakiem, ponieważ w ogóle go w nim nie czuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja
Czerwona Porzeczkaklej i ostre narzędzia. Takie litery możecie wykorzystać na kilka sposobów. Ja zaplanowałam je jako ruchomą (czyli do przestawiania z miejsca na miejsce) ‘leśną’ dekorację do sypialni, salonu i kuchni – wypełnię je mchem, pociętymi drobnymi gałązkami i kwiatami. Można z nich zrobić zawieszaną ozdobę na ścianę – wtopić je w strukturę ściany malując taką samą farbą albo okleić tapetą. Można
Karo in the Kitchendrzewka – do udawania mchu i liści. Największy wybór – na Allegro. Kupicie chrobotek w kilkunastu kolorach. Samych zieleni przynajmniej 8 odcieni. Cena za 50g opakowanie jednego koloru to od 6 do 10 zł – wystarczy spokojnie na kilka słoików. Wybierzcie dwa, trzy zbliżone do siebie odcienie – dla wzbogacenia, żeby nie było nudno i monotonnie – naturalna leśna zieleń to przecież(...)drzewka – do udawania mchu i liści. Największy wybór – na Allegro. Kupicie chrobotek w kilkunastu kolorach. Samych zieleni przynajmniej 8 odcieni. Cena za 50g opakowanie jednego koloru to od 6 do 10 zł – wystarczy spokojnie na kilka słoików. Wybierzcie dwa, trzy zbliżone do siebie odcienie – dla wzbogacenia, żeby nie było nudno i monotonnie – naturalna leśna zieleń to przecież
Karo in the Kitchennami i zaraz hajda do lasu, w druga stronę :) Nikola też miała swoje klimaty spacerowe. Dotykała drzew, sprawdzała mech , rzucała szyszki i dziwiła się jak szeleszczą liście. Aga zbierała trawę, a Nikola patyki, oczywiście musiała spróbować,wielka radość:) Jeszcze ostatnie małe leśne posiedzenie i czas na powrót do domu. Musimy zdążyć na program w TVP 3, tam Gisia i Nika
chleba naszegoWitajcie w ten "pierwszy wrześniowy post" (: Sezon grzybowy trwa w pełni, a jesienna aura za oknem dopisuje. Patrząc na tak błękitne, słoneczne niebo aż nie
Symfonia Smakówzieleń nakrapiana żółto-złotymi, ledwo widocznymi kapeluszami kurek, kryjących się w trawie i pod mchem. Do takich zbiorów trzeba mieć oko. Ja osobiście prawie nigdy nie zauważam tych pysznych grzybów w naturze, za to moja ciocia, co chwilę się schyla, wyciągając złote łebki z leśnego runa. Dlatego wspieram kurkowych zbieraczy i zaopatruję się u nich w jedne z moich ulubionych
Kuchnia w Słońcu Skąpanawrześniowym dniom sprzyja rozwój naszego sportu narodowego. Tłumnie ruszamy do Lasu, by wśród mchu i paproci szukać jego wczesno-jesiennych dobrodziejstw. Grzyby! Prześcigamy się, kto pierwszy znajdzie, później kto więcej czy kto ładniejsze. Sama przyjemność, prawda? A co później z nimi zrobić? Składniki: świeże grzyby leśne śmietana 12-18% cebula liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz masło Przygotowanie: Grzyby
Karczma Honoriettyuwagę na mech, rosę na paproci i wspaniałą ciszę, które przestała mnie straszyć. Już za każdym drzewem nie czai się morderca z siekierą. A wszystko dzięki wycieczce letnim popołudniem , a później jesienią nad ranem . Zanim sama wybiorę się z aparatem między drzewa podziwiam piękny las w obiektywie Ellie Davies. W międzyczasie zachwycam się wydarzeniami pod ściółką leśną, bo Radiolab przybliża
Pink EnvelopeGrzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:) Składniki 1 kg maślaków 2 małe cebulki 2 łyżki masła 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej sól morska do smaku pieprz biały do smaku Sposób przygotowania Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy
Wanilia i Kardamongrzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też są całkiem smaczne ;) Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który
Kuchnia w czekoladzieleśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać olej, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować. Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Upieczony "mech" odstawić
cooklifeżółknącej trawie, coraz głośniejszym szelestem liści i włosami tańczącymi na wietrze. Nad głową szum i złoto, pod nogami szelest i złoto przeplatane to brązowym kapeluszem grzyba, to zieloną poduszeczką mchu, w powietrzu lekki zapach dymu, liści i mokrej ziemi. A po długim, wietrznym spacerze przyjemnie zjeść coś ciepłego i sycącego, dlatego dziś posyłam Wam pomysł na październikowe klopsiki. Mielone mięso(...)aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość. W tle aromat tymianku i moc pietruszki. Takie leśne potrawki i sosy najbardziej lubię podawać z prażoną kaszą gryczaną, która swoim ziemisto-orzechowym smakiem idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dlatego i tym razem ułożyłam grzybowe klopsiki w gorącym
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśmietana 18% 330 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, makaron ugotowany 250 gram Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki. Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane(...)Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię