lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:418/588)

Jajecznica w bułce z pieczarkami i szczypiorkiem 155

codziennie na śniadanie pięciu jajek na twardo. Jem za to co drugi dzień jedno jajko na miękko a przy weekendzie dość często robię jajecznicę. Nie wspominam o ciastach czy sałatkach, bo tymi też zajadam się od czasu do czasu ale nie zjadam całej miski na raz. Jajka podane na śniadanie mogą być przygotowane w formie omletu, mogą być na miękko(...)samą patelnię dodać pozostałe trzy łyżki masła. Rozpuścić. Do osobnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz krojoną drobno cebulkę (odrobinę cebulki można zostawić do posypania gotowej jajecznicy). Lekko roztrzepać widelcem. Na rozpuszczone masło wlać roztrzepane jajka. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, wlać śmietankę. Smażyć do momentu uzyskania konsystencji, która nas interesuje

mecooks
Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań 144

wina słodkie. A szampana, wie i kiep, Można w czasie, po i przed. Oczywiście reguły są po to żeby je łamać. Zwłaszcza jeśli tak jak ja lubi się najbardziej lekkie wina czerwone i pije się do prawie każdego posiłku z winem. Pino noir jest pyszne z pieczonymi warzywami, pieczonym drobiem czy rybami i daniami, gdzie mięso połączono z owocami. Wine(...)wino za ok 30 zł i zwykłe potrawy. Kiedy poćwiczymy, nie będziemy też stresować się przy ważnych, eleganckich kolacjach, gdy od naszej decyzji będzie więcej zależeć. Przykłądowo do mojej sałatki nicejskiej z tuńczykiem i anchois wypiłam najpierw kieliszek Cono Sur Bicicleta Chardonnay, ale dużo bardziej smakowała mi ona z Sauvignon Blanc. Artykuł Food & wine pairing no co dzień

Ugotowane pozamiatane
Sałatka na ciepło z kaszą bulgur, kabanosem, pieczoną dynią, fetą i rozmarynem 192

Pieczona i słodka dynia, słona feta, kabanos, kasza bulgur oraz wyrazisty rozmaryn- to pyszny pomysł na treściwą sałatkę, która fantastycznie smakuje na ciepło, gdyż wtedy wszystkie smaki i aromaty są dużo intensywniejsze, aniżeli podane na zimno. W takiej ciepłej wersji, śmiało więc może stanowić nawet i danie główne! Kasza bulgur została ugotowana na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus , dzięki czemu(...)wskazówek na opakowaniu. Do miski przesypać kaszę, dodać dynię, pokrojonego kabanosa wraz z fetą i skropić sosem powstałym z wymieszania oleju z pieczenia dyni z cytryną i miodem i lekko przemieszać. Na koniec doprawić szczyptą pieprzu. Podawać od razu. Smacznego! 😋 #krakus, #smacznieiszybko

Kraina Miodem Płynąca
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 267

szpinaku i pokruszoną fetą.  Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad.  Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4(...)czosnek ponownie stawiamy na średnim gazie, dodajemy skórkę otartą z ¹⁄₂ cytryny, oregano oraz pulpę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy

cool and minty
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 185

rynku piękny, świeży bób. Bób jak przychodzi okres gdy się pojawia, często gości na naszym stole, czy to w najprostszej postaci z masłem i solą, czy też w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika(...)doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 158

Brrr... Przyszła ona, tak przez wielu lubiana, a przez wielu nielubiana - jesień! Coraz zimniej, bardziej ponuro, pracuje się coraz trudniej, więc trzeba coś dla umilenia takich

Kuchnia Łukasza
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 198

Instytut Badań nad Rakiem podaje, że przeciwutleniacze znajdujące się w sałacie rzymskiej pomagają w zapobieganiu nowotworom.( źródło ) Sałata rzymska ma delikatniejszy smak niż sałata masłowa. Pasuje do wszelkiego typu sałatek, zwłaszcza z dodatkiem różnego rodzaju serów i dipów. Dobrze komponuje się z owocami granatu i pomidorami.Można ją także dodawać do zup. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo(...)ogniu, smaż do momentu chrupkości, przenieś na talerz i odstaw na bok.  Nagrzej patelnię grillową. Połóż połówki sałaty na patelni i smaż, obracając, aż do momentu zarumienienia i lekkiego przywiędnięcia liści, około 4 minuty. Powtórzyć to samo z ćwiartkami pomidora. Przenieś pomidory i posiekaną sałatę do półmiska, dopraw solą i pieprzem, skrop dressingiem i posyp chorizo, bekonem i serem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierś kurczaka w konfiturze figowej z kaszą bulgur z awokado, miętą i cytryną 211

Prosta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem.  Składniki (na 2 porcje): Duszona(...)pieprzem, mieszam z awokado i miętą.  Sałatę i maliny doprawiam szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Porcję mięsa podaję z sosem, kaszą i sałatką.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką 229

Jednym z powodów dla których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na

Ugotowane pozamiatane
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 260

Masa – mimo że dość ciężka – przez tak długie wyrabianie i dodatek wody jest dobrze napowietrzona. Takie kotlety zostają soczyste i miękkie w środku. Szykujemy sobie dużą deskę, podsypujemy ją lekko bułką tartą. Resztę bułki umieszczamy w głębokim talerzyku lub miseczce. Formujemy średniej wielkości (na każdego potrzeba ok. 2-2,5 łyżki stołowej mięsa), płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej(...)środku, usmażone kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego i na środkową półkę do piekarnika, na 10 minut. Podajemy z tym, z czym lubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół

Karo in the Kitchen
Carpaccio z pieczarek 213

Dziś już ostatni dzień Pieczarkowego Tygodnia , z tej okazji postanowiłam przygotować coś innego, a o czym myślałam już od dawna - carpaccio z pieczarek. Ponieważ często zdarzało

Codzienne Gotowanie
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 178

Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Rolady obecnie przygotowuje się z różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą(...)paczce od Świadome Odżywiane.Olej ten powstaje z wyselekcjonowanych upraw. Jest on , tłoczony na gorąco i nieekstrahowany chemicznie. Olej jest doskonały do pieczenia smażenia, gotowania, pieczenia, oraz do sałatek, gdyż doskonale zastępuje oliwę. Opakowanie jest szklane (0,75 l) o ciemnozielonym kolorze, co chroni zawartość butelki przed światłem. Ważną rzeczą jest to, że olej Rapso jest bogaty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z bakłażanem – przez żołądek do serca 228

produkuje winny ocet. Zielone winogrona są kwaśne i nadają potrawom bardzo fajny smak. Takie winogrona dodaje się również do warzywnych przetworów. Ja jeszcze nigdy nie robiłam perskich octowych sałatek, bo zawsze ktoś z rodziny podsyła gotowe. Natomiast gulasz z bakłażanem gotuję często, bo mam winogrona na ogrodzie na mojej polskiej posesji. Wiem, wiem, że winogrona już dojrzałe i zerwane(...)mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 godziny. W międzyczasie pokrój bakłażany na grube plastry, posól i połóż na sicie. Bakłażany pokryją się kropelkami wody po pół godziny. Następnie lekko odciśnij plasterki z wody. Rozgrzej olej i usmaż bakłażany na złoty kolor. Dodaj winogrona i oliwę. W sezonie możesz wrzucić świeże winogrona. Winogrona można swobodnie zamrozić i ja używam takich

codojedzenia
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 189

ledwo wyrabiam na zakrętach. Jeszcze dwa tygodnie i wracam do normalnego trybu pisania, bo na chwilę obecną pracuję nad mieszkaniem. Znaczy się Wasza Blondynka wymyśliła sobie lekki remont. Tak naprawdę miałam wymienić rolety w pokoju, a suma sumarum skończyło się na malowaniu całego mieszkania. Nie staram się tego wytłumaczyć, po prostu tak wyszło, czasami sama za sobą nie nadążam(...)dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób

Blondynka Gotuje
Karkówka w sosie winno grzybowym 159

olej sól, pieprz Karkówkę jeśli mamy w kawałku kroimy na dość grube plastry około 1,5 cm. Jak mamy w plastrach to płuczemy osuszamy, zawijamy w folię spożywczą i lekko rozbijamy z obu stron tłuczkiem. Tak przygotowane kawałki karkówki obsypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy karkówkę i obsmażamy(...)około 1 h, oczywiście karkówkę co 30 min przewracamy lub jak nam się o tym przypomni :). Jak karkówka nam się dusi mamy sporo czasu na przygotowanie dodatków jak jakaś sałatka czy ziemniaki. Im dłużej będzie się karkówka dusić tym będzie bardziej miękka 1,5 to takie minimum, u mnie po 2 h była już bardzo delikatna i krucha. Na koniec

Piekielna Kuchnia Pati
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 370

idealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać.   Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując(...)najdrobniejszych oczkach, w sokowirówce, w blenderze. Ziemniaki wykładamy na gęste sito, przyciskamy talerzykiem żeby pozbyć się z nich wody. Niech tak poleżą około 15-20 minut. Mogą być lekko wilgotne, w żadnym wypadku nie mogą być mokre.   Dokładnie odciśnięte ziemniaki surowe mieszamy łyżką lub widelcem z ugotowanymi. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Początkowo po 3-4 kopiaste łyżki, i dokładnie łączymy

Karo in the Kitchen