lekkie dania - 4237 przepisów (strona:60/283)

Stary człowiek, a może... 212

wątrobę wieprzową. Dlatego nie kombinowałam z jego przyrządzeniem i zrobiłam go najprościej jak się dało.  Na patelni podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Kawałki mięsa posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące i dołożyłam do cebuli. Smażyłam, aż zmiękło.   Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam warzywa i dusiłam na małym ogniu

bastalena
Grzyby gatunkami. Atlas grzybów. Kolczak obłączasty 1488

kapeluszami. Od spodu kapelusza hymenofor , czyli warstwa zarodnikonośna, kolczasta. Kolce są małe, kruche, mogą lekko zbiegać na trzon. Koloru bladokremowego, żółtawego. Można je łatwo uszkodzić palcami. Czyszcząc kolczaki przed gotowaniem dobrze jest te kolce zeskrobać bo później nieapetycznie wyglądają pływając na powierzchni dania lub z marynacie. Trzon walcowany, gruby, pełny w środku. Często ustawiony ekscentrycznie w stosunku

Smaczna Pyza
Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki 237

makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ( lekko czubatych) szczypta soli Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron-gotować do miękkości ( tu stosuję odstępstwo bo ugotowany al dente nie pasuje mi do tego dania ). Odcedzić makaron. W czasie kiedy makaron się gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć

Buniabaje w kuchni
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6554

ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 214

na szybko . Wystarczy trochę mielonego mięsa wieprzowego, 1 słoik z Lutenicą, puszka mieszanki 4 odmian fasoli od Hurtownia-Oliwy.pl i trochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica było bardzo smaczne jak powiedział Piotrek(...)dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli wlewamy cały słoik z sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy , dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem. Rozkładamy mielone do miseczek. Gotowe danie powinno być dosyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cannelloni w sosie z ricotty 205

wersji z beszamelem ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta(...)wcześniej obgotować lekko ok. 3  minut we wrzątku w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie

Słodkości i nie tylko
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 267

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o

Eat me! Fit me!
Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej 258

Bardzo lubie skrzydełka wiec dziś pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej. Skrzydełka mają lekko słodki posmak dlatego też idealnie komponują się ze słodkimi pieczonymi

Monia miesza i gotuje
Ryżowa sałatka koktajlowa 244

Jedna z moich ulubionych sałatek, której nigdy nie mam dość, sycąca, a jednocześnie lekka- bo bez zbędnych kalorii typu sos np. majonezowy.Można zaszaleć ze składnikami

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z leśnych grzybów 218

Jako że dostałam w prezencie świeże podgrzybki, postanowiłam zrobić z nich tradycyjną zupę grzybową. Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach

My Culinary Art
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 253

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego

Kolizje Smaków
Smażona panierowana mozzarella 322

Smażona panierowana mozzarella to bardzo proste i smaczne jedzonko. W sam raz na kolację czy też lekki obiad. składniki: 1 duża kulka wędzonej mozzarelli 1 jajko

Monia miesza i gotuje
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

wilgotny. Sprawdźcie co zrobić w sekcji WPADKI I WYPADKI pod koniec tego postu. BARWIENIE LUKRU Dobrze zmiksowany lukier sztywny (bazowy) będzie biały i błyszczący. Nie potrzebuje barwników, a po lekkim rozcieńczeniu do formy konturowej można nim od razu dekorować naszykowane wcześniej ciastka. Idealnie nadaje się do dekorowania pierniczków.   Przed barwieniem porozkładajcie lukier sztywny do osobnych pojemników (tyle kolorów(...)żółtym dadzą zielony, żółty z czerwonym –pomarańczowy, czerwony z niebieskim – fiolet. Lepiej mieć jednak więcej kolorów do wykorzystanie niż tylko podstawowe niebieski, czerwony i żółty. Barwniki mają różne odcienie, jedna żółcień jest bardziej sztuczna , druga bardziej słoneczna. Są odcienie cieplejsze i zimniejsze. Zdecydujcie, co będzie Wam potrzebne.   Warto pamiętać że lukier po wyschnięciu zmienia lekko kolor – jeden ciemnieje, inny

Karo in the Kitchen
Deser z kokosowo-migdałową nutą 155

akurat znajdowało się w lodówce i drewnianych szafkach zdecydowałam się na czystą improwizację. Łącząc wszystkie moje ulubione smaki w jedną całość, stworzyłam całkiem pyszny, delikatnie kremowy deser.  Lekki deser z kokosowo-migdałową nutą Składniki :  na spód (tortownicy o śr. ok. 26 cm): - 200 g herbatników/ciasteczek zbożowych  -100 g masła -1/4 szklanki mleka Ciastka rozkruszyć(...)śmietankowego - ponad litr mleka 2 % - cukier (ja dałam 2 łyżki i wyszedł umiarkowanie słodki) - 2 łyżki wiórek kokosowych  - 3 łyżeczki żelatyny Mleko zagotować zostawiając 1/2 szklanki i rozprowadzając w niej proszek budyniowy. Gdy płyn się zagotuje wsypać płatki, budyń, cukier, wiórki i żelatynę. Gotować ok. 3 minut, zestawić z ognia do lekkiego wystudzenia, rozprowadzić na wcześniej przygotowanym spodzie. Wstawić

Kuchnia Ellie
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 219

wykorzystanie tak szlachetnego warzywa w całości do zupy jest lekką przesadą, dlatego przyrządzamy ją tylko z końcówek szparag, a resztę wykorzystujemy do jedzenia w całości. Zupa szparagowa charakteryzuje się ciekawym smakiem i kolorem, a spożywana w akompaniamencie grzanek z ciemnego pieczywa staje się bardzo sycącym daniem. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)SZPARAG (7 min): na patelnię wrzucamy sklarowane masło (normalne wam się spali), jeśli go nie macie, wlejcie nieco oleju. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, dodajcie szparagi i obsmażcie je do lekkiego przyrumienienia. Kiedy będą gotowe, przerzućcie do garnka, w którym będziecie gotować zupę. 3. ZIEMNIAKI (7 min): obierzcie je, pokrójcie w kostkę (byle jak) i wrzućcie na patelnię. Jeśli za mało

Nerds Kitchen