Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu
Milion Smakówprzepis to próba odtworzenia indyka w wersji w jakiej jest podawany w Maroku. Lekko na słodko, z egzotyczną nutą przypraw - duszony aż mięso będzie miękkie. Nietypowe połączenie, które jest dobrą odskocznią od klasycznych dań z drobiu, jakie spotykamy w polskiej kuchni
Milion Smakówzamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy nie robiłam. Gdyby chodziło o desery to bym się nie przejmowała, ale chodzi o dania wytrawne Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i będzie zjadliwe. A co do jedzenia, przygotowałam dziś
Słodkie Przyjemnościzniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie, zdrowo i kolorowo, aromatycznie i nie za drogo - czy to nie brzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty, wszyscy najedzeni i zadowoleni. Składniki: - 4 papryki (2 żółte(...)siebie wkładałyśmy do naszego zapiekanego raju odnalazłyśmy również w małym, zgrabnym, poręcznym opakowaniu. Grzechem byłoby przejść koło niego obojętnie i nie dać się uwieść obrazkowi, który tak bardzo przypominał nam powstałą w naszych głowach wizję dania. Maślankowo-śmietankowy serek "tapas" stał się więc kremowym połączeniem wszystkich smaków jakich zapragnęłyśmy użyć. Pasuje... idealnie. To propozycja z serii "zaznaj
Wypisz WymalujPierogi z Truskawkami - prawdziwe smaki lata. Jedno z popularniejszych i najprostszych dań mimo, że troszkę pracochłonnych. Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad. Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju + łyżka do wrzątku szczypta soli
Słodka Stronażółtek. Zrobiłam je raz dwa , i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe
Pożeraczka, czyli raz adobrzenagrzewam piekarnik na 200 stopni - wkładam na ok 16 - 20 min ( wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy) - gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już
Basia w kuchniSałatka jest dobra zawsze. Szczególnie gdy czasu mamy mało, a zjeść potrzebujemy treściwie. Dodatek czosnkowych grzanek sprawi, że będziemy najedzeni sałatką na kilka godzin. Smacznego! Składniki
Magiczne Życie Martywycinamy pięć kółek. Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne, żeby nie dociskać brzegów, powinny być lekko pofalowane i imitować płatki. Wycięta kółka nie mogą leżeć zbyt długo na stole, bo wyschną i nie będzie się dało ich ładnie poskładać. Poszczególne kawałki kwiatka możemy połączyć ze sobą nakładając na krawędzie odrobinę wody. Jeśli jednak będziemy je nakładać
Ciastkozercydrodze. A ponieważ ostatnio skończyły mi się pomysły na dania obiadowe , moja młodsza córka książkę odkurzyła i wybrała na dobry początek pulpeciki. Danie jest pikantne, więc jeśli nie przepadacie aż tak bardzo za takimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Ja też lekko zmodyfikowałam ilość pikantnych składników. W oryginalnym przepisie do mięsa dodawana jest
Kulinarne przygody GatityWczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie
Z miłości do słodkościpodświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień przeplata się z zielenią, żółcią czy pomarańczą. Dzisiejsze danie jest mocno pomarańczowe za spraw ą marchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które sw ą optymistyczn ą barw ą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch
Przysmaki Karolkiwykonać w trakcie go goście już są, jedyny czas jaki trzeba poświecić to na wystygniecie budyniu i na lekkie schłodzenie deseru w lodowce. To co do niego użyjemy praktycznie nie ma znaczenia, zamiast amaretti, których ja użyłam można dać inne aromatyczne ciasteczka albo biszkopty, można zmienić owoce, smak budyniu, można przełożyć jeszcze śmietana albo dać suszone owoce czy jakieś bakalie
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż jak ostatnia propozycja na gęsinę z jej części, świetna sałatka idealna na sylwestra czy noworoczny lekki obiad. Pierś z gęsi z owocami i sałatą nie tylko zaspokoi głód, ale milo zaskoczy gości. Proste ale wykwintne danie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i zmieniam nieco proporcje składników - tym razem dałam o połowę mniej masła niż w pierwotnym przepisie bo ciastka są ze sporą ilością nadzienia. Mimo tej zmiany wyszły lekko chrupiące, pachnące, słodkie i znikają nie wiadomo kiedy . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamiodu 1 łyżka przyprawy piernikowej (ja dałam całe opakowanie) 1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki) 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut
Delicious Titbitsspodu dałam cynamon, bo pomyślałam, że będzie pasował. Do śliwek i kremu dałam miód zamiast cukru, bo jego posmak wydawał mi się znakomitym uzupełnieniem. Wyszło, szczerze mówiąc, lepiej, niż się spodziewałam. Bardzo kruchy spód, delikatna masa serowa i miękkie, rozpływające się w ustach śliwki, lekko kwaskowate, trochę słodkie - całość komponuje się rewelacyjnie! Smaki są doskonale wyważone, i mówię
Pożeraczka, czyli raz adobrze400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski(...)kratce do zastygnięcia. Gotowe pierniki przechowujemy w zamkniętym pudełku. Moje uwagi: Marmolady mogłam dać więcej. Lukier mogłam zrobić trochę rzadszy. Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą swym korzennym zapachem i aromatem pobudzą zmysły każdego. Już po upieczeniu są miękkie i wilgotne, by stygnąc, na chwilę lekko stwardnieć. Po zanurzeniu w lukrze ponownie stają się miękkie. Z powyższych proporcji upiekłam
mojewypiekiinietylkoPewien czas temu odkryłam to cudowne danie i powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego(...)Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany. Smacznego
Kulinarna rozmowaUwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego(...)Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na Gazdaniu jest zamknięty ogrom wspaniałych składników. Prawie każdy z osobna (oprócz przypraw) stwarza możliwość przygotowania różnych potraw. Połączone wszystkie razem komponują się w… jarski gulasz z pieczarkami. Składniki: - 750g pieczarek brunatnych - 800g papryki Ramiro - 2 papryki (zielona i żółta) - 1 czerwona papryczka chili - 3-4 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 owoce tamarillo - 2 pomidory - 2 białe części pora(...)warta uwagi. Wśród składników przemyciłam trochę egzotyki, a dokładnie owoce tamarillo (pomidor drzewiasty). W smaku – lekko kwaśne przypominają, bynajmniej dla mnie, połączenie pomidora z brzoskwinią. Skórkę trzeba sparzać i zdjąć – jest gorzka. Ogrom składników przełożył się na bogactwo smaków. Tym razem danie wybitnie jarskie, ale mam nadzieję, że trafi także w inny gust. Smacznego. Wydrukuj przepis The post
mojewypiekiinietylkopuch. Ciągle miksując, dodajemy połowę cukru pudru, a następnie 2 łyżki mleka. Później resztę cukru pudru i znów mleko. Krem powinien być dość gęsty, ale jednocześnie musi się dać łatwo smarować. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru i znów miksujemy. Masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy(...)odrobinę kremu śmietankowego, a na nim pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go bardzo lekko herbatą i nakładamy krem śmietankowy. Na nim układamy kolejny krążek, nasączamy i układamy krem z owocami. Postępujemy tak z każdym krążkiem, naprzemiennie przekładając je obydwoma kremami. (Mnie obu kremów troszeczkę zostało, ponieważ nie można dać ich zbyt dużo. Tort może się wtedy nie utrzymać.) Całość smarujemy resztą
Ratunku obiadNadziałam ją bardzo prostym farszem jak do zapiekanki, czyli szynka, pieczarki i ser. Wyszło bardzo smaczne i szybkie danie. POLECAM :) Składniki ( porcja dla 3 osób) - okrągła cukinia 3 szt. ( z braku okrągłej może być też zwykła podłużna ) - dobra najlepiej lekko podwędzana szynka 20-25 dkg - pieczarki 30-35 dkg. - mała cebulka 1 szt - ser żółty 25-30 dkg. - sól
Kuchnia z widokiem na ogródPancakes'y z Ricottą to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet lekki obiad. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach
Słodka Stronaczasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu). Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać). Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce. Moje posty
Słodka StronaŚledź w zalewie pomidorowej o lekko słodko-pikantnym smaku to bardzo smaczna przekąska i w dodatku szybka do zrobienia. Fajny pomysł na imprezę rodzinną, na danie wigilijne albo ... po prostu na kolację :) Składniki: 6 filetów ze śledzia 2 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego 200g ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku) papryka konserwowa łyżeczka miodu słodka papryka
Walijskie PichcenieChcę się z Wami podzielić pomysłem na bardzo proste, a zarazem smaczne i pożywne danie, jakim jest sałatka caprese, uwielbiana przez W. Często jemy ją na kolację, ale doskonale sprawdzi się również jako przystawka lub lekki, szybki obiad jedzony w pośpiechu. Szybki, bo przyrządzenie sałatki zajmie nam nie więcej niż 5 minut. Składniki: ser mozzarella pomidory
Taste Of My Dayrodzynek 1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec
Apetyczna babeczkadzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki jak widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandrytylko na mniejsze kawałki) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli -50g zmielonych płatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące
Smaczne Zdrowejest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie
Smaczne Zdrowenaprawdę to jest tort jaki przygotowałam jeszcze w styczniu na prośbę córki i jej klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już
Bernika - moj kulinarny pamietnikstokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie ! Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza