page na FB. Zapraszam na kolorowo-torcikowo. *************************************************************************************** WYNIKI, WYNIKI, WYNIKI Z lekkim opóźnieniem podaję wyniki konkursu. Nagrody powędrują do: * Edyty Kondrat * gosi j Serdecznie gratuluję dziewczynom, ale wszystkim pozostałym uczestnikom dziękuję za smaczne zgłoszenia. Niestety, nie mogę nagrodzić wszystkich. Dane adresowe wysyłajcie na kolorowotorcikowo@gmail.com
kolorowotorcikowo100g) - 3 duże, dojrzałe banany (ok.450g bez skórki) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże jajka , lekko roztrzepane - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/4 łyżeczki soli - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - 110g stopionego masła (wystudzonego) - 1/2-1 łyżeczki cynamonu * lub zamiast tych dwóch mąk można dać 250g mąki pszennej Orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika
Smaczne ZdrowePosypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników(...)resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane składniki ułóż na talerzach, podaj gościom i wysłuchuj pochwał na temat smaku tego dania :) Natka
Gotuj z NatkąPyszna cieciorka w towarzystwie chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki cieciorki gotowanej na parze 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki olej do smażenia sos sojowy do smaku Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Smażyć często mieszając aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam ok 5 łyżek. Jeszcze chwilkę wszystko razem dusić i gotowe. Podawać na ciepło
Monia miesza i gotujeW cotygodniowym cyklu "Poniedziałkowy fit" zapraszamy Was na coś lekkiego i pożywnego. Sezon na zupy krem trwa u nas przez cały rok. Dzisiaj zapraszamy na krem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplasterki żółtego sera -sól, pieprz, ketchup do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka lub łyżką na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle gęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej(...)dziale "przekąski"). Gdy mamy już usmażone kotlety wkładamy je do przeciętych bułek, kładziemy na nie po plasterku sera i razem wszystko podgrzewamy w piekarniku tak aby bułka zrobiła się lekko chrupka a ser się stopił. Podajemy z ketchupem i wcześniej przygotowanymi frytkami. Zdaje sobie sprawę że taki obiad nie powala ani ceną ani czasem przygotowania ale jest smaczny więc pomyślałem
Tanie przepisy studenckielubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie. Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania. Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników. Dla dwóch osób - 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku) - 8-10 dużych ząbków czosnku(...)porwij i odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym(2łyżki). Wstaw wodę na makaron. Dobrze posól. Posolony makaron to 80% powodzenia aby danie smakowało. Podczas gdy makaron się już gotuje w/g przepisu na opakowaniu, zacznij na małym ogniu podgrzewać czosnek z oliwą
Pasje Jolkiniesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie. Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto(...)chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd. Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować. Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieście Składniki: (na tortownicę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenależy , czyli z żółtkiem, solą i pieprzem – absolutnie nie ma się do czego przyczepić. Kolej na dania główne , którymi zostaliśmy uwiedzeni jeszcze przed spróbowanie. Pachniały fantastycznie!!! I jak się później okazało smakowały równie fenomenalnie! Sandacz bardzo delikatny , lekki , świetnie doprawiony ( duża ilość pieprzu , więc raczej na ostro ) z chrupiącymi orzechami i delikatnym sosem słodko – kwaśnym , podany(...)połączeniu z purre z zielonego groszku ( które z całą pewnością spróbujemy zrobić w domu! ) i sosem foie gras stworzyło danie , które z całą pewnością zachwyciłoby nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Podsumowując : Porcje ” w sam raz ” …. dania świeże , ciepłe , elegancko podane… Absolutnie nie ma się do czego przyczepić! Restauracja nie należy do najtańszych
Ostra na Słodkoposypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć na ręczniku papierowym, posypać lekko pieprzem mielonym Panierować w bułce i jajku tak jak kotlety schabowe Smażyć z obu stron na złoty kolor. Tak przyrządzony bakłażan był u mnie oddzielnym daniem, ale może być też
Proste Potrawyminut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto p rozwałkowałam i uformowałam w bochenek chleba. Po prostu zawinęłam(...)duża powierzchnia parującej wody dała mi efekt miękkiego spodu. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam kolejne ok. 20 - 30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia chleba. Gdybyście zauważyli, że wierzch chleba szybko się rumieni, przykryjcie wierzch folią aluminiową, wystarczy lekko przykryć. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedoprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby. Gęsina , drób(...)nóżki cienkie i sine oraz cienką szyję. Dobrą gęś poznaje się po grubości skrzydła i miękkości spodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami, a nie gorsza to z kwaszoną kapustą
Kulinarny karnet ChristopheraJak już pewnie wiecie, wprowadziłam kilka zmian w moim odżywaniu. Właściwie nie kilka a zmieniłam prawie wszystko. Teraz jadam mnóstwo warzyw pod postacią sałatek, dobrych makaronów
Magiczne Życie Martytaką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem, kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni
SMYKWKUCHNIgorącej wody i wystudzoną wlać do masy i dobrze zmiksować forma silikonowa 22 cm - wlać masę do formy, poukładać biszkopty lekko je wciskając w masę powkładać kostki czekolady nadziewanej orzechami, schować do lodówki do stężenia truskawki pozostałe dać na wierzch, galaretkę agrestową z 1 łyżeczką żelatyny rozmieszać w 600 ml gorącej wody i tężejącą galaretkę wlać na masę, schować
W Mojej Kuchni Lubięmundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają. Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać. Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką. Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru. Młode ziemniaki włożone
Przepisy i porady kulinarneLekka sałatka z młodym szpinakiem, serem mozarella i suszonymi pomidorami, polana sosem winegret. Błyskawiczny pomysł na kolorowe danie z wykorzystaniem świeżego szpinaku. Składniki: szpinak baby mozarella suszone pomidory pestki słonecznika 4 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól, pieprz Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć, pomidory pokroić w paski, a kulkę mozarelli
wyzwania kuchennecoś za coś ;) ). * Nigdy nie pijcie alkoholu na pusty żołądek. * Nie mieszajcie trunków! * Zjedzcie coś tłustego. To spowolni wchłanianie alkoholu i da Wam energię na całą imprezę. * Nie pijcie napojów gazowanych w trakcie picia alkoholu. _____________________________________________________________________ PO IMPREZIE: * Zjedzcie lekkie śniadanie * Wypijcie lekką herbatę * Wybierzcie się na spacer Stosując się do powyższych rad unikniecie kaca, a na drugi dzień będziecie się
Ostra na Słodkoporzeczkowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto. Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam. Najlepiej mieć dwie tej samej wielkości blaszki i robić to jednocześnie lub pamiętać, że jak się robi oddzielnie to bezę
UgotujmyTo.plfrancuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej
Słodko-Słony Świat Ilonywersja w sosie piwnym, która plątała mi się po głowie już jakiś czas. Zastanawiałam się tylko jakie piwo wykorzystać do dania i nie byłam pewna, aż do momentu spróbowania nowego Książęcego chlebowo-miodowego. Jego ciekawa goryczka, lekka słodycz i piękny kolor pasują tutaj idealnie. Cud, miód po prostu ! Zobacz przepis na Gulasz piwny z czeskimi knedlikami ROZWIŃ
Smaczna Pyzakremu . Na przestudzone babeczki nakładamy około 2-3 łyżeczek kremu i rozsmarowujemy nożem do masła. Nie musi być rozsmarowany idealnie, wszytko da się wyrównać przy nakładaniu warstwy cukru. Zielony cukier przesypujemy do miseczki i "maczamy" w nim babeczkę lekko dociskając. Wszystkie nierówności można wyrównać wewnętrzną częścią dłoni i w razie potrzeby dołożyć cukier, tam gdzie jeszcze prześwituje krem. W środek
CiastkozercyWielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały
Kulinarny Pamiętniknajchętniej z bułką tartą , ale mnie taka opcja zupełnie nie pasuje. Nie lubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku. Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować na pyszną pastę albo zrobić sałatkę do mięsa
Smaczna PyzaPyszne danie z kurczaka..mogą być skrzydełka,udka..u mnie to były podudzia przekrojone na dwie części..Pyszna lekko ostra z nutą słodyczy [ miodu rzepakowego z Anielskich Przysmaków ].. 7 podudzia z kurczaka 1/2 szkl. ketchupu 4-5 łyżek sosu sojowego odrobina sosu chili 2-3 łyżki miodu rzepakowego 3 łyżki oleju
Moje domowe kucharzeniewidziały te truskawki, ponieważ w smaku wyszło bardzo pyszne. Risotto di fragole to bardzo delikatne i wyrafinowane “primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację. Do tego risotta użyjemy dojrzałych i słodkich truskawek gruntowych
Mia Cucina Sofietasuszonych moreli) 2-3 figi suszone 2 łyżki wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki stewii) 2 szczypty soli Przygotowanie Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły. Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni
coolinarnastrefa.blogspot.com