lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:437/613)

Simit (tureckie obwarzanki) w marcowej piekarni 146

długości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć jego końce i ułóż na blacie. Tak przygotowane(...)lniane, a w drugiej wymieszać melasę z 1/3 szklanki wody.  Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym roztworze z obu stron (trzymać mocno złącze obwarzanka, bo w płynie się rozkleja), lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w siemieniu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z serem 153

wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części rozwałkować okrąg i podzielić na trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać. Zacząć od szerszej strony i zwijać do węższej(...)rogaliki ponownie wyrosną. Posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu lekko przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Rogaliki drożdżowe z serem

O kuchni z uczuciem
Chlebek arabski. 142

chlebki lekkie, idealne do hummusu i innych potraw, nie tylko arabskich. Składniki (na ok.8-10 chlebków): 15 g drożdży prasowanych, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić z miodem w małym kubeczku, do rozpuszczonych dodać łyżeczkę mąki, odstawić na chwilę. W tym czasie połączyć ze sobą(...)misce dwie i pół szklanki mąki z solą, wodą i dodać do tego rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, następnie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (czysta ściereczka) na ok. 2-3 godzin. ( Ja tym razem odstawiłam na ok. 1 h) Z ciasta uformować kulki wielkości dłoni, podczas formowania wykorzystać resztę mąki. Kulki delikatnie obtoczyć w mące i rozwałkować

rozgotowana
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 191

super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły mi potwory strasznie(...)olej, jak już będzie gorący zmniejszyć temperaturę. Wrzucać kolejno krążki razem z papierkami i za chwilkę delikatnie je zdjąć. Użyjcie „chwytaczek”, żeby się nie oparzyć. Jak już lekko się zarumienią odwrócić na drugą stronę i smażyć chwileczkę. Wyłożyć krążki na ręczniczkach papierowych. Zostawić, aż ostygną. Zrobić lukier mieszając cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą

Kuchnia Pokoleń
Bułeczki kajzerkowe 87

chce :) i tak od upieczenia moich pierwszych bułeczek minęło już 1,5 miesiąca... Co nie znaczy, że odpuściłam ten temat :) Składniki na 8-9 średnich bułeczek: 190 ml wody (lekko ciepłej) 3 łyżki mleka 3 i 3/4 szkl. mąki 20 g drożdży 50 g masła extra (1/4 kostki) + 25 g do posmarowania przed pieczeniem 2 średniej wielkości jajka 1 łyżeczka(...)drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie rozpuszczamy składniki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Dodajemy masło, jajka i mąkę do składników w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy kule na kształt bułeczek. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie zachowując spore odległości od siebie (min. 4 cm). Bułeczki można naciąć

Kolorowy Przepisownik
Pizza ze szparagami. 154

partiami ,ciasto ma być sprężyste , nie twarde) i wyrabiam ciasto ,aż nie będzie kleić się do rąk . Odkładam do wyrośnięcia na około 0,5 godziny .Po tym czasie rozwałkowuję ciasto w formie koła i daję na wierzch ulubione dodatki .Może być dowolny kształt . Sos na spód pizzy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek oregano sól(...)przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Dodatkowo : szparagi ,pół pęczka ,odłamać twarde końce i obgotować w wodzie przez 2 minuty ,przelać zimną wodą i ułożyć na pizzy lekko dociskając . Tuńczyk ,pomidorki koktajlowe ,nie za dużo ,szparagi są najważniejsze. Pieczemy pizzę w 220 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.
Pierogi z bobem i boczkiem 150

wędzonego boczku  1 cebula sól i pieprz 800g mąki  ¾ – 1 szklanka ciepłej wody  3 łyżki oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę. Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, brązowe chrupiące skwareczki(...)patelni (za wyjątkiem kilku łyżek, które zostawiamy do okraszenia gotowych pierogów) dodajemy do bobu, łączymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 3 minut od momentu, jak wypłyną

MarciochaKucharzy
Wielkanocne ciasteczka zajączki 224

jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Do tego przepisu postanowiłam zafarbować ciasto, można jednak zostawić je w naturalnym kolorze i efekt końcowy też będzie super. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrawamy serduszka. Na jednego zajączka potrzebujemy trzy: na przód, na tył i na uszy. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Serduszko(...)palcami, żeby obie części dobrze się połączyły. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Dobrze jest spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach to znak, że trzeba je wyciągnąć. Jeśli zostawimy je w piekarniku dłużej każdy kolor zrobi się brązowy. W międzyczasie przygotowujemy krem . Przed rozpoczęciem składania zajączków musimy

Ciastkozercy
Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej 166

cukrem i kawą. Do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części. 1/3 kremu wkładamy na pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierz dajemy kolejną 1/3 kremu. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Ostatnią część kremu wykładamy na boki. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Dodatkowo: kilka bez waniliowo-pastelowych lub kupionych(...)boki tortu. Na wierzch na krem układamy bezy, kilka możemy pokruszyć. Obwiązujemy kokardą do dekoracji. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Źródło na biszkopt i lekko zmodyfikowany krem: bbcgoodfood.com Dekoracja : pomysł własny The post Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik na zimno z truskawkami 201

waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. masa Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie(...)cytryny na gładką masę. Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej przy pomocy miksera. Odstawić masę do lekkiego stężenia, ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy i wymieszać. Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki. Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek

Mix smaku
Banany w migdałowym krokancie 133

wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku - 50 g gorzkiej czekolady - krokant migdałowy(...)posiekanych płatków migdałowych - 30 g masła - 110 g cukru (kryształ) - esencja migdałowa Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia

mojewypiekiinietylko
Mufinki z powidłami 311

brak czasu na pichcenie....no, ale przecież mufinki ..robi się  bardzo szybko...i nawet dużo sprzątania nie ma..wystarczą dwie miski i łyżka..mufinki nadziane powidłami śliwkowymi Orzech ..lekko słodkie z nutką kwaskowości..pycha.. 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju roślinnego 2 jajka 75 ml mleka(...)foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 216

kostki masła Sernik: 600 g serka wiejskiego 3 jajka pół szklanki cukru sok wyciśnięty z dwóch limonek budyń bananowy      Ciasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, mieszamy ze sobą. Przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.      Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. Serki(...)można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.      Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach

sama złodycz
Karobowa owsianka, czyli Duża Dawka Energii od samego rana :) 147

szafce na dłuższy czas. Postanowiłam więc, że dodam go do śniadanka. To był świetny pomysł, dzięki niemu nabrało ono "głębi" smaku, a ze względu na to, że karob ma lekko słodki smak nie musiałam dosładzać mojej otrębianki. A co się tyczy Karobu (inaczej mączki chleba świętojańskiego): "Karob – proszek z chleba świętojańskiego doskonały zamiennik kakao -Wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady szczególnie(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania  deserów Właściwości prozdrowotne Karobu:  – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być

Kuchenny Skrawek Nieba
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 471

powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę wlewamy(...)jakiś czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Na wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik

Poezja smaku
Bułeczki z rowkiem 126

apetyczne bułeczki są specjalnością francuską i belgijską. Łatwo poznać je po rowku na wierzchu. Mają dość chrupiącą skórkę i lekki miękisz, a smakują naprawdę doskonale. Przepis na 10-12 bułeczek: 40 - 45 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól(...)razem z cukrem. Zrobić zagłębienie w mące i wlać drożdże z mlekiem, delikatnie oprószyć mąką po wierzchu i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn ,,ruszy,, dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto, przez ok. 8-10 minut, aż zrobi się gładkie, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić na 90 minut, by wyrosło. Po wyrośnięciu przekłuć i odstawić na 5 minut

Apetyczna babeczka
Muffinki czekoladowo-migdałowe 108

migdałowa pozostała po wyrobie mleka migdałowego (jeśli akurat w ostatnim czasie nie przygotowywaliśmy takiego, proponuję użyć 1/3 szklanki zmielonych migdałów połączonych z niewielką ilością wody tak, aby utworzyła się lekka papka) Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą w jednej misce wszystkie suche składniki. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Następnie w suchych składnikach robimy dołek(...)krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta. Na nie kładziemy kawałki gorzkiej czekolady (po jednym na muffinkę) i zakrywamy je kolejną łyżką ciasta. Ciasto nie powinno wystawać znacznie

Weganizm infantylny
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 270

wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżka skórki otartej z cytryny Wykonanie: Wsypać sól do miski, mąkę pszenną, w której robimy dołek, do którego wsypujemy cukier(...)cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość łyżką mieszamy całość, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Można mieszać łyżką, można mieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją objętość na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany łyżką formujemy małe racuszki. Smażymy z obu stron

Blondynka Gotuje
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 206

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii

W kuchni Karmel-itki
Delicja 190

Subtelna, wykwintna, powiedzieć   by można doskonała . Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)cukru 1 szk mąki   łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Placek kokosowy ; 6 białek   1 szk cukru ½ szk suchego maku  20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku

Apetyczna babeczka
BAKALIE - CZY MOGĄ BYĆ SZKODLIWE? 148

diecie. Do tego są smaczne - większość osób, które znam, zgodzi się ze mną. Ja na przykład zakochana jestem w suszonych figach. Bakalie mogą być uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw - ciast świątecznych, kaszy jaglanej, chłodników, deserów, a nawet mięs. Dodajemy je do domowego muesli, a oglądając film coraz częściej zamiast paczki chipsów bierzemy spodeczek rodzynek czy mieszanki studenckiej. To oczywiście dużo(...)smak, niż jasnożółte, utrwalane przy użyciu SO2. Tak więc już po barwie jesteśmy w stanie je rozróżnić. Zapach też będzie dobrym wyznacznikiem - te, które "potraktowano" E220, mają zapach lekko kwaskowy, tłumiący zapach owoców - ten zaś obecny będzie w bakaliach naturalnych.    U osób wrażliwych na tę substancję dwutlenek siarki może wywoływać nudności, bóle głowy, a u osób chorych

Katsuumi
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 135

ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie ładniej wyglądać po przekrojeniu. Przepraszam za jakość zdjęć ale spieszyło mi się z podaniem ciasta i nie wyszły byt ładne.  Mam średnie podejście do tego typu świąt podobnie jak do walentynek, uważam, że miłość czy szacunek powinna być  okazywana na co dzień(...)sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy an dużą blachę i pieczemy 20 minut tak aby lekko się zarumienił ale nie wysuszył za bardzo. Gotowy ciepły biszkopt przekładamy na blat i kładziemy na niego wilgotną ściereczkę bardzo powoli zawijamy go w roladę. Czekamy aż wystygnie. Następnie rozwijamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 453

wody (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dolny i średni biszkopt ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym) i na każdy z nich wykładamy po połowie masy wiśniowej i w takiej postaci całkowicie studzimy. Śmietankę(...)zgęstnienia śmietanki. 1/3 masy śmietanowej wykładamy na ostudzoną masę wiśniową znajdującą się na dolnym biszkopcie. Przykrywamy środkowym biszkoptem masą wiśniową ku górze i smarujemy kolejną 1/3 częścią śmietany. Górne ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (od spodu) i przykrywamy nim tort. Pozostałą częścią masy śmietanowej pokrywamy całe ciasto. Dekorujemy wisienkami koktajlowymi i wiórkami czekoladowymi. Moje posty

Słodka Strona
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 164

momentu, aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz studzimy (ja przygotowałam go poprzedniego wieczoru i schowałam do lodówki). Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało(...)inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy trochę farszu, sklejamy jak pierożka, a potem owijamy go na palcu w kształt uszka i sklejamy końce ze sobą. Układamy na desce/stolnicy oprószonej lekko mąką. Uszka wkładamy do osolonego wrzątku i co chwila mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmujemy i przekładamy

Kolorowy Przepisownik
Makowe z wiśniami 2317

proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam(...)gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki. Pianka: Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca wlewam stopniowo do śmietany i miksuję. Wstawiam na chwilę do lodówki piankę. Na biszkopt dolny blat wylewam połowę pianki, układam słupki gwiazdek, wylewam resztę pianki. Wstawiam do lodówki aż stężeje

wesoła kuchnia
Chleb pszenno orkiszowy z cebulką 191

Młyn Kopytowa można kupić "Zakwas piekarski ekologiczny" którego nie musimy dokarmiać. Musiałam go wypróbować i powiem wam, że jak dla mnie jest super. Chleb wyszedł pyszny. Ładnie wyrośnięty, lekko wilgotny, sprężysty i z pięknymi dziurami. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 300 ml letniej wody 15 g zakwasu piekarskiego Młyn Kopytowa(...)czarny sezam  Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć

Ala piecze i gotuje
Bułki pszenne razowe 132

stygnących na kratce bułek wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane na niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie(...)mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i dobrze wyrobić przez ok. 7 minut.  Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie

Plate of Joy
Proste muffiny czekoladowe 203

jestem dorosła i mogę jeść ciastka na obiad ;) Z podanych składników wychodzi 6 bardzo dużych babeczek. Warto upiec je w papilotkach tulipanach, bo choć bardzo nie urosną, samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła(...)mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając

Ciastkozercy
Zielone pierogi z żółtym sosem. 132

Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik(...)kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby nie przypalić przypraw, a jedynie podbić ich aromat. Tak przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt

vegetanie
Rolada z serduszkami 379

wpisy: taki i taki . Ciasto z dwoma arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Krem przygotowujemy według przepisu. Truskawki myjemy, osuszamy na czystej ściereczce i kroimy na kawałki. Rozwijamy roladę i jeśli jest już(...)nadzienie nie wyciekało przy zwijaniu. Gotową roladę warto zawinąć w folię spożywczą (kilka warstw) i włożyć do lodówki na minimum pół godziny przed podaniem. Kiedy jest zawinięta można też lekko ugniatając poprawić kształt, żeby była idealnie okrągła bez obaw, że zacznie wypływać z niej krem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 330

olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę(...)minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu. CAŁOŚĆ: Do tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch

Ostra na Słodko
Szybki piernik 162

utartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy(...)mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową. Dolny blat piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych. Nakładamy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy.  Piernik polewamy polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków
" Leniwe " z ricottą w sosie pomidorowym 164

przyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto.   Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką aż do uformowania spoistej kuli. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki.   Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i  gotować 3-4 minuty(...)zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić solą i  pieprzem.  Kiedy sos jest gotowy, włożyć do niego kluski i lekko wymieszać. Nakładać na talerze i podawać posypane bazylią

Stare Gary
Kruche ciasteczka z okienkiem 337

puder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami" (fot.1) . Układać(...)minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu do momentu aż lekko się rozpuści. Wystudzone ciasteczka układamy na stole roboczym obok siebie. Osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka obracamy do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na górze i smarujemy

Świat Ciasta
Kokosowa babka z musem truskawkowym 116

pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki. Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ). Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy. MUS: Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody(...)części – spód i „kapelusz”. W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek. Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Przykrywamy „kapeluszem” , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 158

dwanaście, a raz czternaście? Że choć w przepisie jest jak byk napisane, że ma wyjść szesnaście, Wy zostajecie z jedenastoma...? Bo ja tak mam. Stosunkowo często, choć czasem rozciągam ciasto siłą woli lub wpycham na siłę zupełnie fizyczną.  Ponieważ bardzo mi się spodobała idea babeczek z kremem (a C. wyjątkowo w małych słodkościach zasmakował) postanowiłam przygotować kolejne. Sięgnęłam(...)waniliowe, okazało się jednak, że proporcje są dokładnie takie same. A mi wyszła jedna babeczka mniej. Nie mam pojęcia, dlaczego. No nie wiem. Cóż, widocznie mamy się z C. lekko odchudzić na nadchodzące lato... Na smaku się nie zwiodłam - delikatne, leciutkie, puszyste, słodko-waniliowe. Pycha!  Później zaczęłam zastanawiać się nad kremem. Hmm... Tradycyjne maślane ciągle nie przemawiają do mojej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe 381

się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon po prostu uwielbiam. Połączenie tych dwóch smaków musiało wyjść rewelacyjnie... I tak właśnie jest. Ciasteczka są kruchutkie, intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą kardamonu w tle. Kolejne, którym nie można się oprzeć. Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe Składniki: (na 50-55 sztuk) 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 150 g miękkiego masła(...)kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 344

jakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie

Mała Cukierenka
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 198

wielu przyczyn.   Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne.  Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek.  Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi.  Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziweg o masła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Domowe tortille 271

solą. Mieszając widelcem stopniowo dolewać gorącej wody. Na końcu dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie rozwałkować na okrągłe placki*. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej(...)będzie jej można zwinąć. Podawać z warzywami, mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami. *Placki powinny mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą. Smacznego

Złote przepisy
Pączki 142

miękkie i gładkie, odchodzące od ręki. Uformować je w kulę i włożyć do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki, które uformować w pączki. Odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, przykryć i odstawić na około 30 minut(...)złoty kolor. Wyłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziać ulubioną marmoladą. Przygotować polewę: białą czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Lekko przestudzić i udekorować nią usmażone pączki

wyzwania kuchenne
Pizza owocowa 170

ciepłe dni jak dziś, mamy ochote tylko na lekkie posiłki. Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość(...)porcji: Duża blacha Składniki: 2 banany 3 brzoskwinie z puszki 5 plasterków ananasa Kilka plasterków chudej drobiowej wędliny Ok 250g żółtego sera Ketchup Ciasto przygotujemy według tego przepisu . Jako sos posłuży nam ketchup posypany oregano. Można również użyć sosu pomidorowego . Wszystkie owoce kroimy: banana i brzoskwinie w plasterki, a ananasa na mniejsze kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części

Kolizje Smaków