lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:438/613)

Omlet czekoladowy 150

Omlet w nieco ciekawszej wersji niż tradycyjny robiony przez mamę i podawany z dżemem. Mój bardzo przypomina lekki czekoladowy biszkopt. Do przełożenia możemy wykorzystać ulubione dodatki, w tej wersji jest to jogurt i plasterki banana, ale można z powodzeniem wykorzystać serek waniliowy, masło orzechowe lub nawet nutellę. Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli(...)patelnię. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodajemy po jednym żółtka nadal miksując. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na patelnię posmarowaną masłem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty.  Przekładamy na talerz, uzupełniamy

Chocolate Muffin Blog
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 199

posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone.  Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, ostrym nożem, aby ciąć razem ze skórką(...)tyle aby zamoczyć je w herbacie, gotujemy 3 minuty i wyciągamy, a do rondelka wkładamy następna porcję jabłek.  Upieczone tarteletki gdy lekko ostygną smarujemy kremem z kasztanów i układamy na nie plasterki jabłek w kształcie róży. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.  Z reszty herbaty jaka została z garnku robimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Andrzejki 2014 - cień wosku 209

smarowania papryka ostra do posypania Nadzienie. Plastry szynki. Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut. Przekąska selerowo(...)rozmaryn, melisa sól pieprz Wykonanie Składniki marynaty wymieszać. 10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej. Na każdym kawałku selera ułożyć ćwiartkę gruszki i przebić wykałaczką z listkiem melisy. Osobno podać krem cytrynowy aceto balsamico. Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka

Kulinarny karnet Christophera
Żółto - zielone placki smażone 171

tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy. Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty kolor widzimy(...)danie spogląda, to apetytu nabiera i do zjadania placków z dynią się zabiera. Takie warzywne połączenie, w niewielkiej cenie.   Placki dobrze smakują z jogurtem greckim lekko posolonym i pieprzem doprawionym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 179

Kolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki z ricotty 205

Lekkie i puszyste serowe placuszki podobne do amerykańskich pancakes. Przepis Nigelli Lawson. Składniki na około 20 sztuk: 250 g sera ricotta 125 ml mleka 2 jaja 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek  Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko(...)żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać.  Białka ubić i przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony. Podawać z truskawkami i ulubionym sosem lub syropem

wyzwania kuchenne
Brak tytułu 168

Popołudniowa kawa? - czemu nie !!!     Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazyli ę :D       To kolejna pyszna

kolorowotorcikowo
TARTA 3 owoce z owsianą kruszonką 178

Dodać jajka, i zagnieść zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać wodę. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła, wylepić do i brzegi formy. Piec 15 min w 180 stopniach. Wsad owocowy: 500 g rabarbaru 1 duża gruszka 2 średnie banany 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka(...)Wyłożyć na podpieczony spód. Owsiana kruszonka: 2 szkl. płatków owsianych 90 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szkl. cukru brązowego ( jak nie posiadacie, może być biały ) Płatki lekko zblendować. Masło rozpuścić. Dodać do płatków , razem z cukrem - wymieszać. Wyłożyć równomiernie na owoce. Piec przez kolejne 35-40 min w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 358

puder(do posypania) - dowolna marmolada lub gęsta konfitura Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, ser, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtko i dokładnie zmiksować hakiem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.  Następnie rozwałkować i wycinać kwadraty o boku ok. 7cm. Na środek wyłożyć(...)mnie się niestety kilka rozkleiło, jednak smak został ten smak..:)) . Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienia. U mnie było to 15 minut na termoobiegu.  Jeszcze letnie posypać zmielonym ksylitolem lub pudrem.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 173

dobra rada". Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym, z gromady ssaków.   Zaopatrzona w swą magiczną płócienną torbę, zawsze czymś niebywałym wypchaną, wparowała prężnym krokiem do kuchni tak lekko, niczym rusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowała pakunek i odwróciwszy się do mnie, uśmiechnęła promiennie. - To jak, gotujemy? - Babciu, wiesz, że nie musisz nawet pytać! DOMOWY(...)pośrodku robimy wgłębienie.  Wbijamy tam jajko, dodajemy jajko, łyżkę zimnej wody, oliwę oraz sól.  Wszystkie składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę.  Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy  do lodówki na ok. godzinę.   Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy

W kuchni Karmel-itki
Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy 201

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proste trufle czekoladowe w buraczanej posypce 224

Już dzisiaj wróciliśmy z krótkiego, ale bardzo aktywnego wypoczynku. Takich "wakacji" bardzo mi brakowało. Dopiero teraz odczuwam i widzę jak bardzo jestem zmęczona w ciągu semestru

Be Fit Be Strong
Torcik jeżynowy 163

Wymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem i piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Przetrzeć 100g jeżyn i wymieszać z 1,5 łyżki cukru. Zagotować 50 ml wody z 1,5 łyżki cukru i połączyć(...)niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Przetrzeć 400g jeżyn i wymieszać z 150g cukru i sokiem z cytryny. Całość wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, jogurtem i ubitą śmietaną. Lekko schłodzić. Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie górę udekorować pozostałymi jeżynami i zalać

kuchnia doski
Pierniczki leckerli 140

jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej(...)bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz

I tu będę miała takie te
Tarta z gruszkami i migdałami 201

Jeśli nie macie formy do tarty, możecie użyć tortownicy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Następnie nakryć ciasto papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut. W tym czasie gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki(...)wymieszać do połączenia składników. Krem wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszek. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach C około 35-40 minut. Do lekkiego zrumienienia kremu. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero zimną wyjmować z formy. Smacznego

kolorowotorcikowo