mojprzepisna.pl | Jagodzianki wegańskie Bułeczki bardzo podobne do jagodzianek , które są już na blogu, tylko bez mleka krowiego, jaj czy masła, za to z olejem i z
moj przepis naWitajcie :) No i minął już rok mojego blogowania :) Z okazji dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)dodać do galaretki i wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka ricotta .Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać dodać do niej 2 łyżki masy serowej i zahartować ,następnie przełożyć do sera i dobrze wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt pozostawiony w blaszce. Następnie na ser wyłożyć tężejącą
Sama słodycz i szczypta chiliSą fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i
DefinicjaSmakuyolks1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugarMasa / mass of cake: 0,5 kg twarogu na sernik / 0,5 kg curd on cheesecake10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar32 g cukru waniliowego / 32 g vanilla sugar5 żółtek / 5 egg yolks7 białek / 7 proteins1,2 kostki masła(...)białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto powoli w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Do smaku można go posypać cukrem pudrem przed podaniem. Życzę smacznego!***** First, we make shortcrust cake, sift flour and we add baking powder. Then we chop flour
Projekty ze smakiemSERNIK NA ZIMNO POWER FRUITS Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie śmietankowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną(...)drobną kosteczkę (nie obierać). Wszystkie owoce umieścić w literatkach maksymalnie nałożyć owoców do połowy literatek.Zalać tężejącą galaretką (też do połowy literatek) i wstawić do lodówki a gdy lekko się zetną zalać wystające maliny, bo owoce lekko pójdą do góry. Tak przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. BISZKOPT-galaretki-masa sernikowa-biszkopt
Moje Słodkie PiekiełkoŁatwe i szybkie ciasto z serem. Stworzone na bazie przepisu na szarlotkę . Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki
Praktyczna plgenialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie inną fakturę, a już na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego(...)mlekiem kokosowym, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję dodaj masę bananową i zagotuj cały czas mieszając. Po koniec dorzuć skórki cytrusowe. Schłodzone spody ciastek wypełnij przestudzoną lekko masa budyniową zostawiając 1 cm wolny brzeg. Piecz ciacha w dobrze rozgrzanym piekarniku do temp. 200-210 C (z termoobiegiem) przez około 40 minut, muszą być złociste. Jeszcze ciepłe ciasta
greenscarfczasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. I wyszła idealna. Suchutka, lekka karmelizowana. Białych nie lubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny(...)maliny ( ok pół opakowania zmieliłam w malakserze i mam cały słoik) . Oprószyłam bezę nim przez sitko ( są małe drobne pestki -dlatego zdobiłam odsiew). Puder wykorzystuje do muffin, naleśników, musli, serników na zimno
AZgotuj!Z rana najlepiej lubię słodkie śniadania , bo po słodkim śniadaniu dzień staje się o wiele lepszy. Dziś prezentuję Wam bardzo, bardzo smaczne śniadanie, bo aż potrójnie
Kuchnia ŁukaszaPewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto
Kuchnia ŁukaszaZapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej
moj przepis napyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu jabłkowego 1 szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem(...)strawberries 4. Pyszny dżem truskawkowo-bananowy / Delicious strawberry and banana jam 5. Dżem truskawkowy / Strawberry jam 6. Placuszki owsiane z truskawkami / Oat fritters with strawberries 7. "Sernik"jaglany z truskawkami / Millet”cheesecake” with strawberries 8. Jaglana panna cotta / Millet panna cotta 9. Sałatka szpinakowo-truskawkowa / Spinach and strawberry salad 10. Truskawkowe szaszłyki
Qlinarnie i Qlinarniebukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny z zimnych ogrodników (pisałam o nich rok temu ). GRUSZKOWY SERNIK Z BZEM 5- 6 herbatników Hit lub podobnych 3 łyżki żelatyny 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego) 1 duża(...)użyć lilaka o pełnych kwiatach, weźcie pod uwagę, że ma bardziej intensywny smak. Polowanie na majowe bzy. Największym atutem tego ciasta jest według mnie kombinacja smaków- gruszka lekko wyczuwalna w śmietankowym serze, ostre kwiatki i odrobina czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto na różne majowe okazje. A tym, którzy
les mirabellesserniczek i stwierdziłam, że słodki sernik polany słodką czekoladową polewą będzie dla mnie za bardzo przesłodzony i wymyśliłam sobie, że na wierzch wyłożę krem miętowy, który orzeźwi słodkość sernika. Wyszło super! Bazowałam na przepisie Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki. Składniki na 13 papilotek:SPÓD: 100 g ciastek pełnoziarnistych maślanych 35 g roztopionego masła Ciastka miksujemy z masłem(...)ekstrakt miętowy. Ile cukru? Ile mięty? Cukru ok. 1 - 1,5 łyżki stołowej. Ekstraktu dodajemy według uznania. Jeśli lubimy mocno miętowy, dodajemy więcej, a jak chcemy aby był lekko wyczuwalny dodajemy mniej. DEKORACJA: mała garstka posiekanych pistacji kilkanaście listków mięty Wystudzone serniczki udekorowałam kremem, wierzch posypałam posiekanymi pistacjami, a na wierzch wetknęłam listki świeżej mięty. Serniczki po upieczeniu schłodziłam przez
Blondynka GotujeCzy można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można
moj przepis na