lekka - 5765 przepisów (strona:61/385)

Domowe wafelki kokosowo-krówkowe 190

gotujemy, a czekamy tylko, aż całość będzie płynna. Do wciąż ciepłego, ale nie gorącego płynu dodajemy po szklance granulowane mleko i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Pierwszy wafel smarujemy ostudzoną (może być lekko ciepła, bo inaczej zgęstnieje za bardzo, ale nie bardzo gorąca, bo wafle wtedy bardzo zmiękną) masą kokosową, przykrywamy następnym i smarujemy krówką. Kolejny

Ratunku obiad
Prosty mazurek kajmakowy 812

rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które układamy na brzegach, tworząc podwyższony rant. Lekko dociskamy, np. widelcem, aby uzyskać dekoracyjny wzorek. Tak przygotowany spód chowamy do lodówki na kolejne 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190º C. Ponownie schłodzone ciasto układamy(...)uważnie pilnować i od czasu do czasu zamieszać. Kajmak jest gotowy, kiedy mocno zgęstnieje i nabierze barwy krówek. Może to potrwać nawet godzinę. Wyjmujemy wtedy wanilię i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masło ubijamy na puch w oddzielnym naczyniu, a po chwili dolewamy cienką strużką masę kajmakową. Ubijamy jeszcze chwilę, a gdy całość nabierze konsystencji gęstej śmietany, wylewamy nadzienie na ostudzony

Ratunku obiad
Mój pierwszy chleb 189

dużej miski przesiewamy mąkę. Jeśli na sitku zostały otręby, to ich nie wyrzucamy, ale również je dodajemy, a także łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Obie mogą być z lekką górką. Do miseczki lub dużego kubka wkruszamy drożdże, zalewamy wodą i dokładnie rozpuszczamy. Suszone pomidory, których tym razem akurat użyłam, kroimy w ok. 1 cm kosteczkę. Do mąki wlewamy wodę(...)bochenek wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce. Przyznaję, że mnie zdarza się często (no dobra, chyba za każdym razem, a było ich do tej pory kilka) kroić jeszcze lekko ciepły, a nawet gorący - to za pierwszym razem ;) Później już tylko delektujemy się wspaniałym, domowym pieczywem. Chlebek z tego przepisu jest przepyszny! Mięciutki, wilgotny i z rewelacyjną, chrupiącą skórką

Ratunku obiad
Risotto z łososiem i szpinakiem 176

był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu, mieszając aż do jego całkowitego wchłonięcia. Dodać(...)bardzo ostrożnie, aby ryba się nie rozpadła. Całe gotowanie risotto powinno zająć od 15-20 minut. Powinno mieć kremową konsystencję, ale absolutnie nie może być rozgotowane. Ryż powinien pozostać lekko al dente. Na końcu do risotto wmieszać masło, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast, posypane wiórkami sera grana padano. Smacznego! Wyliczenia: łosoś 10 zł ryż 5 zł bulion

Obiad za dychę
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1119

Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający w smaku. Przygotowałam go w formie którą otrzymałam od firmy Tupperware . Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom(...)zacznie tężeć wlać do formy i włożyć do lodówki do stężenia. W osobnym naczyniu zagotować 400 ml wody, zdjąć z ognia wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując wlewać tężejące galaretki. Zmiksować do połączenia się składników i wylać do formy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki

Ala piecze i gotuje
Kokardki z łososiem i brokułami 305

Wracam po dość długiej przerwie.  Wracam z niebiańskim, lekkim i szybkim daniem, które bardzo przypadło do gustu mojemu mężowi i w tej chwili jest jego ulubionym :) Zresztą naszemu smykowi też bardzo smakuję :)  Daniem tym jest makaron z łososiem i brokułami. Przepis znalazłam w "Moje smaki życia". Tyci tyci zmodyfikowałam i proszę...   Kokardki z łososiem i brokułami. Składniki(...)zawsze najlepszy); 2 łyżki śmietany (w przepisie z gazety 180 g); sok z połowy cytryny; sól, pieprz. Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i brokuły. Gotujemy ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Rybę bez skóry kroimy w grubą

Miksturownik
Zupa cytrynowa. 152

Jadłam tę zupę w restauracji i postanowiłam przygotować ją w domu. Przepis znalazłam u  Mirabelki . Myślę, że ta zupa jest idealna na świąteczny obiad. Jest lekka, odświeżająca.  W dodatku jeśli w pierwszy świąteczny dzień gotujemy rosół to połowę roboty mamy z głowy :) Zupa cytrynowa. Składniki na 4 porcje: cytryna; 2 żółtka; 1 l prawdziwego rosołu z kurczaka

Miksturownik
Orzeźwiający kompot porzeczkowo-truskawkowy 145

dosypałam cukru i zagotowałam. Jak tylko zawrzało wyłączyłam (spróbowałam czy jest wystarczająco słodkie) i zostawiłam, żeby wystygło. Później schłodziłam w lodówce. Taki zimny kompocik jest idealny na lipcowe upały - lekko kwaśny, lekko cierpki, ale też słodki. No i na pewno zdrowy

Kraina Tysiąca Smaków
Deser z musem z czerwonych porzeczek i twarożkiem (serniczek porzeczkowy) 151

Orzeźwiający, lekko kwaśny deser, idealny w upalny dzień... Na dole warstwa serka, lekko dosłodzonego do smaku. Środek to serek zmiksowany z porzeczkowym musem, a na wierzchu sam porzeczkowy mus, tylko dla prawdziwych miłośników tego owocu :) Najlepiej smakuje na zimno w leniwą niedzielę :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Placki selerowe z pieczarkami 135

przez wszystkich, a na MM niewskazane. Parę dni temu kupiłam seler w celu wypróbowania jaki to smak będą mieć takie placki i akurat natknęłam się na przepis u Cynamonwkuchni. Lekko skorygowałam i zrobiłam z pieczarkami na dzisiejszy obiad:) Przepis na ok. 9 placków (wystarczyło na 3 osoby): * jeden duży seler, waga ok. 500 g * 100 - 150 g sera żółtego(...)placki ziemniaczane. Nakładałam łyżką placki na rozgrzany olej, wygładzałam powierzchnię i smażyłam  z obu stron na rumiano. Po usmażeniu nałożyłam na placki masę z pieczarek, posypałam lekko startym serem i ... czekałam na reakcję rodzinki;) Moja córka, bardzo monotematyczna jeśli chodzi o menu i na nowości reagująca niezbyt entuzjastycznie, stwierdziła: "Nawet dobre!", co jest wieeeelkim komplementem:) ***** Komentarze malta_79 2010/02/03

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowe trufle z mascarpone 163

Taki dzień jak dzisiaj jest możliwy do przeżycia jedynie jak się go choć z lekka osłodzi:) Porządki w lodówce zaowocowały znaleziskiem w postaci pojemniczka mascarpone, który wymagał natychmiastowego wykorzystania. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka bakaliowo-czekoladowe 165

zgrabnych chlebków, wyszło mi tylko kilka,  a potem coraz bardziej masa mi się kleiła do rąk, tak że zrezygnowałam i kładłam na pergaminie kupki masy - a i tak lekko nie było;) Wsadziłam blachę z ciasteczkami do nagrzanego do 180*C piekarnika, piekłam wg przepisu 15 minut,  a ponieważ wydawało mi się to za krótko, to dołożyłam jeszcze(...)minuty i było to o te 2 minuty za długo - spód lekko się przypalił, ale zjadliwie;) Ciasteczka są twarde i podobno nadają się do jedzenia po kilkudniowym leżakowaniu w metalowej puszce, ale u mnie chyba nie doleżą, bo od razu poszły w ruch;) Są świetne - smaczne, sycące i zdrowe - w sam raz na drugie pożywne śniadanie albo na podwieczorek:) Bardzo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowa panna cotta 169

deser bardziej niż jakieś ciacho. Kiedyś zrobiłam pannę cottę i wspominam ją smacznie, więc pomyślałam, że może pora na powtórkę w innej wersji, najlepiej czekoladowej:) Znalazłam stosowny przepis ,  lekko go zmodyfikowałam  i przystąpiłam do pracy:) Składniki na 4 porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego * 50 g mleka zwykłego 1.5% * 2.5  łyżeczki(...)jogurcie, więc za znawcę uchodzić nie mogę, ale wygląda smacznieeee ! Chyba skuszę się w weekend:D sowa_nie_sowa 2011/04/29 14:30:47 Jeszcze sobie pomyślałam, że jakby podprażyć lekko orzechy to byłyby jeszcze lepsze:) Fajnie, że Wam się podoba, to bardzo prosty deser:) Gość: MartaF, zol-a.merinet.pl 2011/09/22 21:09:24 Nie dałam rady się oprzeć temu deserowi. W zasadzie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik mrożony z nutellą 331

Gdybym nie pokroiła na tym etapie sernika, to po  całej nocy mrożenia zamarznięty na kamień nie dałby się pokroić, w związku z czym trzeba by było go najpierw lekko odmrozić  i dopiero wtedy pokroić, a to z kolei spowodowałoby konieczność spożycia go w całości na raz. A tak to uchowałam kilka porcji na następny dzień;)    Tutaj(...)sernik już lekko zmrożony, ale przed pokrojeniem: Przy krojeniu okazało się, że spód dość mocno się pokruszył, żeby nie powiedzieć dosadniej, że się w dużej części rozleciał - prawdopodobnie dlatego, że czekoladę zamiast stopić dodałam zmiksowaną - co oczywiście wpłynęło na wygląd, ale nie na walory smakowe:) Porcje wyciągnęłam z lodówki i przełożyłam na talerzyki na 1/2 godziny przed konsumpcją, aby odmarzły

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bakłażan zapiekany 121

chęcią spróbowałabym takiego bakłażana. Prezentuje się znakomicie :D   sowa_nie_sowa 2011/09/13 07:49:59 M.dawid - fajnie Cię u mnie widzieć! Z nowym szablonem czuję się z lekka odnowiona, choć to nie wiosna idzie, tylko jesień;) Shaday - ja też jak raz spróbowałam, to stałam się ich wielbicielką:) Kulinarnespotkania - dzięki! Slyvvia - tak, poza walorami smakowymi to danie fajnie wygląda

Zdrowa Kuchnia Sowy