lekka - 5765 przepisów (strona:292/385)

Pizza z tuńczykiem i rukolą 188

jakoś tak pozytywnie, może dlatego, że nie znoszę zimy i bardzo oczekuję ciepłych dni, więc na przywitanie Pani Wiosny proponuję Wam pizzę z zielonym akcentem w postaci rukoli. Spód lekko uzdrowiłam, dodając do niej mąkę razową pszenną oraz otręby pszenne. Na wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami będą tuńczyk i rukola, tak więc plany ziściłam i dzisiaj przedstawiam

Fabryka pomysłów
Pianki jogurtowe z malinami 329

pianki. Postanowiłam je przyrządzić z malinami, aby wykorzystać ostatnie zimowe zapasy, gdyż pora opróżnić lodówkę przed zbliżającym się sezonem. Nawiązując zaś do pianek to wyszły one niezwykle delikatne i lekkie, a to wszystko za sprawą jogurtu naturalnego oraz ubitej piany z białek. Natomiast zwieńczeniem smaku są ułożone na końcu pucharków kawałki malin, które następnie zalano malinowo-jogurtową masą. Składniki

Fabryka pomysłów
Wiosenna sałatka z łososiem 461

Lekko, smacznie i kolorowo – tak można opisać dzisiejszą sałatkę, która stanowi dla mnie nie tylko lunch do pracy, ale także obiad, gdy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Łososia możecie zastąpić tuńczykiem, a do sałaty dodać ulubione dodatki oraz polać dowolnym sosem (ja najczęściej daję jogurtowy z ziołami lub musztardowy). Po prostu, co kto lubi :) Na pewno sprawdzi

Fabryka pomysłów
Tatar z wędzonego łososia 250

tatar czy sałatka – nazwijcie wg uznania. Wiem jedno – smakuje bosko! Wędzony łosoś doskonale komponuje się z konserwowymi ogórkami oraz cebulką, tworząc lekki i zdrowy posiłek na śniadanie lub kolację. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto, w szczególności, że robi się dość, dlatego będzie idealny dla zabieganych. Przepis pochodzi z bloga Wiem,co zjem…! Składniki na 1 porcję: 100g wędzonego łososia Pół

Fabryka pomysłów
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 227

pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie  18 % Sól Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju.  Dodać

Fabryka pomysłów
Rolada z truskawkami 405

tygodnie temu było bardzo słonecznie jak na ten miesiąc, bardzo miło wspominam to ciepłe słońce. Na co sobotnim targu można kupić wspaniałe owoce, mnie zainteresowały truskawki. Postanowiłam upiec coś lekkiego, szybkiego i pysznego, aby te słoneczne dni zagościły u mnie w domu. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku

cookpl
Poffertjes 435

roztopionego masła do przesmarowania foremek.  Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę  wsypujemy sól i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na lekko brązowy kolor. Podajemy  posypane cukrem pudrem,  często też z odrobiną masła

cookpl
Wiosenne ciasto z rabarbarem, jabłkiem i bezą 176

zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez  godzinę w 180 Firma 10.2625 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pianka: 3 białka, 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru. Białka ubijamy na sztywno wsypując partiami cukier puder, a na końcu dodając budyń. Masa

Delicious Titbits
Kruche ciasteczka z żurawiną i rodzynkami 195

dużo. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka jeszcze urosną. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie (tym się nie przejmujemy), ale po chwili kruszeją. Po wystygnięciu przekładamy do puszki lub słoika i przechowujemy ok. 2-3 tygodnie - nie ma szans, żeby tyle

Delicious Titbits
Faszerowany udziec z indyka 203

następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około 200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka- gdy jej używamy nie dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią

Czerwona Porzeczka
Wytrawne muffinki z serem i kabanosami 238

składników wyszło 12 sztuk. Wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut aż muffinki będą ładnie zarumienione. Muffinki są bardzo smaczne i pożywne, w środku lekko wilgotne a na zewnątrz chrupiące

Monia miesza i gotuje
Sos czekoladowy 190

chwilę mieszając. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy. Zosatawiamy do lekkiego wystygnięcia, po czym przelewamy do czystej butelki do sosów lub słoika czy innego naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy do lodówki

Pudełko rozmaitości
Creme brulee 171

foremki z masą i zapiekamy około 45 minut do godziny (w zależności od ilości masy w raekinach). Pod koniec pieczenia sprawdziamy, czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypujemy brązowym

Pudełko rozmaitości