masę. Wymieszać z sokiem.Masę przelać do maszyny do lodów, a następnie przełożyć do pojemnika na lody. Zamrozić przez noc.Smacznego!Jeśli nie macie maszyny do lodów, akurat te bardzo łatwo można przygotować bez niej. Wystarczy w trakcie mrożenia kilka razy przemieszać masę widelcem - też będą znakomite
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz, są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane na kształt ślimaczków wyglądają wyjątkowo efektownie w koszyku na pieczywo. U mnie do zdjęcia ocalały raptem dwie sztuki, reszta bowiem została bardzo szybko zjedzona. Jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzePostanowiłam więc, że troszkę nas porozpieszczam - w końcu każda okazja jest dobra.A co może być lepszego na Dzień Dziecka niż lody...? No nic. Przynajmniej moim zdaniem.Przygotowałam więc wyjątkowo łatwe i niesamowicie pyszne lody truskawkowo-rabarbarowe. Świeży smak truskawek miesza się z kwaśnym rabarbarem, a dzięki dodatkowi skondensowanego, słodkiego mleka nie trzeba zawracać sobie głowy robieniem kremu z żółtek
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaliny. Zaopatrzeni w woreczki, w pełnych butach i skarpetkach mimo upału, ruszyliśmy w drogę (nie jakoś specjalnie daleką, ale jednak). Okazało się, że zadanie wcale nie jest takie łatwe. Owszem, malin jest sporo, ale już takie jakieś... Przebrane. I malutkie. A dostępu do nich broniły pokrzywy wyższe ode mnie (nie jestem jakoś specjalnie wysoka, ale ponad półtorametrowe pokrzywy to już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesamowicie, uważam to za jeden z ciekawszych dni tych wakacji. Podobało mi się dużo bardziej, niż oczekiwałam.Oczywiście zwleczenie się z łóżka o wpół do siódmej nie było rzeczą łatwą. Ale skoro tata C. zarządził zbiórkę o dziewiątej, nie mieliśmy wyjścia. Co, jak co, ale jak pan V. oczekuje Was na konkretną godzinę, nie chcecie się spóźnić.Zasady
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2
Pożeraczka, czyli raz adobrzewygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej kruszonkowa. Jej konsystencję bardzo łatwo regulować - wystarczy dodać nieco więcej mąki. A że wyjdzie jej trochę więcej...? Cóż, moim zdaniem kruszonki nigdy za wiele
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy i włożyć do piekarnika. W tym czasie można ogarnąć mieszkanie i/lub siebie, i od progu witać znajomych cudownym zapachem domowego ciasta...Łatwo uchodzić za idealną panią domu, czyż nie...?Ciasto marchewkowe na maślance z cynamonową kruszonkąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)250 g mąki pszennej85 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzięki czemu idealnie zgrał się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej, marchewkowej słodyczy. Można go robić cały rok, bo składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Czy jest jeszcze ktoś, kogo nie skusiłam...?Curd marchewkowo-cytrynowy z imbiremSkładniki:(na 350 g curdu)200 g marchewekskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty
Pożeraczka, czyli raz adobrzewilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku.Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance
Pożeraczka, czyli raz adobrzegarnku. Zupełnie straciłam głowę. Zaczęłam się śmiać, ale generalnie wstyd mi za siebie, ech...Uratował mnie C., który zadzwonił pół godziny później, i powiedział, jak wymienić bezpiecznik. Nie było łatwo, ale się udało, i wróciłam do cywilizowanego świata prądu i techniki. I odkurzyłam całe mieszkanie, a później zrobiłam pranie. W pralce, która też znów zaczęła działać.Na szczęście na chwile
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnym np. waniliowym, czy migdałowym.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejskatalerz zupy).Sposób przygotowania:Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić
Gospodyni Miejskawówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).Rozsmarowując śmietanę na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejska