łatwe - 3300 przepisów (strona:17/220)

Sernik z borówkami 179

Ostatnio brak czasu na wszystko. Ciągle coś do zrobienia, człowiek zabiegany, dzieci do szkoły, maluszek w domu. Praca, praca, obiady i zapomina się o codziennych przyjemnościach

dom-agi.pl
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 100

Uwielbiam zapach unoszącego się w domu domowego chleba, coś niesamowitego. Wprawdzie nie tak często piekę domowy chleb, ale, gdy tylko mam chwilę staram się to robić

dom-agi.pl
Placki bananowe 266

Czasami szuka się pomysłu na coś szybkiego, co można by szybko zrobić i zjeść. Placki bananowe są doskonałym pomysłem na takie „coś” na szybko

dom-agi.pl
Zapiekany pomidor 144

Dzisiaj kolejna szybka propozycja na przekąskę, ostatnio przedstawiałam Wam wersję słodką, a tym razem wersja wytrawna. Zapiekany pomidor jest bardzo prostym daniem, z prostych składników, pysznym

dom-agi.pl
Drożdżówki z jabłkami 150

Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie

dom-agi.pl
Kurczak pieczony na butelce piwa 395

Bardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku , ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno

dom-agi.pl
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 195

Właśnie dziś mijają dwa lata odkąd mój pierwszy wpis pojawił się na blogu. Z każdym dniem uczę się gotować, lepiej dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać

dom-agi.pl
Pączki na serku homogenizowanym 155

Błyskawiczne w przygotowaniu, wymieszać składniki, rozgrzać tłuszcz i można smażyć. Pączki na serku homogenizowanym są idealne dla osób, którym brakuje czasu na przygotowanie pączków drożdżowych. Takie

dom-agi.pl
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 191

minutach gotowania dorzucamy pokrojone warzywa, nerki i serce zająca / królika oraz sól (na razie ok. 1 łyżeczki). Ogień pod garnkiem wyłączamy w momencie, gdy mięso jest miękkie i łatwo odchodzi od kości, natomiast warzywa powinny być miękkie, ale jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI

Nerds Kitchen
BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami 211

technologicznego pojazdów. Co prawda w grze próżno szukać dodatkowych informacji o poszczególnych składnikach czy sposobie przygotowania takiej żywności, ale ze względu na nawiązania do lokalnych zwyczajów kulinarnych jest dość łatwo odtworzyć takie dania w rzeczywistości. Dlatego tym wpisem rozpoczynamy serię przepisów na dania inspirowane World of Tanks. Wraz z patchem 9.13 do gry wprowadzone zostały pojazdy z linii czechosłowackiej oraz

Nerds Kitchen
Uniwersalne ciasto drożdżowe 152

zarówno bułki, jak i pizzę. Ostateczną decyzję o tym, co zjemy, możemy podjąć nawet tuż przed uformowaniem kształtu naszego przyszłego wypieku. Będę do niego regularnie odsyłał. Po drugie: jest łatwy w zapamiętaniu. Proporcje zapamiętuję na zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania

Proste-przepisy.pl
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 272

zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką i pilnujemy – po około 40 sekundach na wierzchu placka powinny pojawić się duże bąble powietrza, a sam spód będzie już odpowiednio przypieczony i będzie się łatwo zsuwał z patelni. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy placek jeszcze 25-30 sekund. (w tym czasie możecie spokojnie rozwałkować kolejną porcję ciasta).   Zdejmujemy z patelni chlebek, wkładamy go w szczypce(...)smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla lub – zawinięte w folię aluminiową – do zagrzanego piekarnika. Łatwo zamrozić, a potem odmrozić w lodówce, odgrzać i cieszyć się ich świeżym smakiem

Karo in the Kitchen
Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce 157

świętowania - Sylwester i karnawał. Podrzucamy Wam dzisiaj pomysł na fajną sylwestrowo-karnawałową przekąskę, która świetnie sprawdzi się na tego typu imprezie z kilku względów. Przede wszystkim jest bardzo łatwa i tania w przygotowaniu, nie wymaga dużego nakładu pracy, wygląda efektownie, a podczas jedzenia nie trzeba używać talerza i sztućców :) O czym mowa? O małych kanapeczkach z wegańskim tatarem! Spróbujcie koniecznie(...)małe kromki (możemy też lekko podpiec je w piekarniku lub na patelni) i na każdej z nich układamy łyżkę tatara i trochę pokrojonych drobno ogórków kiszonych. Taka przekąska jest łatwa do przygotowania i równie łatwa do zjedzenia, co ceni się na wszelkiego rodzaju imprezach ze szwedzkim stołem/bufetem.  Poniżej kilka wcześniejszych przepisów z bloga, które również zdadzą egzamin

two broke sisters
Wędzony kurczak w galarecie 203

Nadają one galarecie i całej potrawie specyficznego smaku, ale sprawiają również, że bardzo atrakcyjnie ona wygląda. Każde z tych warzyw ma bowiem inny, wyrazisty kolor. To w zasadzie bardzo łatwa do przygotowania przystawka – wystarczy pokroić i wymieszać wg wybranego przez siebie wzoru kilka składników i zalać galaretę. Oczywiście jest jedno „ale” – potrzebujemy bulionu lub rosołu , na którym ta galareta(...)nieco nadmiarowej ilości, ok. 1,5x porcji zalecanej przez producenta na daną ilość bulionu. Chodzi o to, żeby nasze galaretki po wyjęciu z miseczek/pojemników dobrze trzymały kształt i łatwo się kroiły. Z drugiej strony, jeśli użyjemy bulionu czy rosołu przygotowanego na mięsie z dużą ilością kolagenu, np. na prędze wołowej, może on po wychłodzeniu być sam w sobie dość

Kulinarna Pokusa
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 167

wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :) Typy kulinarne ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu(...)jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata Czas przygotowanie: 30 minut Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków

SzczyptaSmaQ