łatwe - 3300 przepisów (strona:112/220)

Masełko czosnkowo-ziołowe 295

Szybkie, łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale równie dobrze można posiekać świeżą zieleninkę, np. natkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła.  Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje ;) Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 281

sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy

My Culinary Art
Ryba w mleczku kokosowym 205

kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie

Poezja smaku
Biały Kamień z Salento 171

początku. Salento White Stone w dosłownym tłumaczeniu znaczy Biały Kamień Saletno. MOJE PLUSY: Matowa powłoka z zewnątrz, wbrew obawom tłuszcz się na niej nie przy pala i czyści się łatwo.  Elegancki design, nie da się ukryć, ale Linia Salento White Stone jest niezwykle elegancka. Rączka z możliwością dokręcenia śruby po miesiącach eksploatacji, ja jeszcze nie miałam potrzeby niczego dokręcać

Blondynka Gotuje
Pieczone pomidory po prowansalsku 276

prostą letnią przystawkę możecie podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden dla 4-8 osób czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie Składniki: 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe 1 łyżeczka cukru 3 kromki

Chilli Czosnek i Oliwa
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 359

Wypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE Z okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie , postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU ). Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]: Kolejne wspólne pieczenie

Grunt to przepis!
HUMMUS Z DYNIĄ. 191

szczęścia nie trzeba. Tylko ja, pustka i żywioł. Tak bardzo będę tęsknić za różowym niebem i złocistą kulą chowającą się za horyzont. Nie było mnie kilka dni - jak łatwo się domyśleć po pierwszych zdaniach posta, spędzałam drugi tydzień września nad morzem. Posezonowe miejscowości wypoczynkowe są już tak puste, ciche i urokliwe - dopiero teraz widać prawdziwe ich oblicze. Wszystkie butiki pozamykane

W kuchni Karmel-itki
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 212

czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli+ do podania: koperek, śmietana kwaśna,grzankiCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki

My Culinary Art
Domowa biała czekolada z bakaliami 253

czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 2 czubate łyżki mleka w proszku  1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu mieszanka studencka Felix CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy i łączymy. Powoli dodajemy do oleju. Dodajemy nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy

My Culinary Art
KANDYZOWANE PŁATKI RÓŻY 244

Przy okazji robienia konfitury z róży , przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać

RAROSSA
Ciasto ucierane z jagodami 219

Łatwe maślane ciasto ucierane z jagodami. Jeżeli owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto. Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jaja 200 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g mrożonych lub świeżych jagód Wszystkie składniki powinny

wyzwania kuchenne
Szampańskie zabajone z truskawkami 192

Cudowny puszysty krem sabayon - ekspresowy i łatwy deser z żółtek, cukru i szampana. Przepis pochodzi z książki "Mała Paryska Kuchnia" Rachel Khoo. Składniki: 4 żółtka 30 g cukru 100 ml szampana 200 g truskawek Żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce postawionej na rondlu z wrzątkiem. Ubijać, aż masa zrobi się jasnożółta i gęsta. Wolno wlewając szampana, nadal ubijać

wyzwania kuchenne
Ciastka kokosowe 535

delikatnie wiórki kokosowe i likier.  Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać nieduże porcje na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut. Upieczone ciastka będą łatwo odchodzić od papieru. Wyjąć i wystudzić

wyzwania kuchenne
Cytrynowo-miodowy łosoś z ćwikłą z młodych buraczków podany z sałatką truskawkową i grillwanym ananasem! 185

zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam ryby a jedną z najbardziej ulubionych jest łosoś norweski. Dlaczego? Bo można go łączyć z wieloma składnikami, jest bardzo smaczną rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego

SMYKWKUCHNI
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 203

kiedy powstały syrop zacznie gęstnieć, a owoce będą się powoli rozpadać musimy bardziej uważać. Wtedy trzeba co jakiś czas mieszać, żeby owoce nie przywierały do dna, bo mogą się łatwo przypalić. Powidła są gotowe, gdy staną się gęste, a poszczególne owoce przestaną być odróżnialne. Kolejne etapy smażenia, a na końcu już prawie gotowe powidła Kiedy powidła osiągną konsystencję taką

Ratunku obiad