kurki - 2748 przepisów (strona:129/184)

KASZA JAGLANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ i JAJKIEM 186

wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce.  Zachęcam też do gotowania z sezonowych produktów. Danie będzie równie dobre, gdy paprykę zastąpicie cukinią lub bakłażanem, a kukurydzę kurkami lub np. boczniakami. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2/3 szklanki kaszy jaglanej 25 g masła 1 łyżka oleju roślinnego, np. kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchewka

cool and minty
Risotto z pieczarkami 188

Ostatnio zrobiłam risotto z kurkami i bardzo zasmakowało mi to danie. Risotto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je zrobić na naprawdę dużo sposobów. Dzisiaj bardzo prosty przepis. Składniki: 50 g ryżu 100 g pieczarek 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 szklanka białego wina 1 szklanka bulionu 2 łyżki tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę

Delusional Trine
Rydze kiszone z solą i cebulą 273

resztę zamarynować i usmażyć. Za kiszonymi tęskniłam i cieszę się, że znowu będę mogła je jeść. Najgorsze jest to czekanie aż się zakiszą! Rydze kisi się inaczej niż kurki, które kisiłam w solance . Do kiszenia można wykorzystać rydze większe, nawet te, które się połamią podczas zbierania czy czyszczenia. Małe odłóżmy do marynaty, a większe warto zakisić. Kisi się zwykle

Smaczna Pyza
Ślub po duńsku, czyli uwaga! Kobieta! I jesienne ciasto ze śliwkami 220

patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! Wczoraj, zerkając do kalendarza, z zaskoczeniem odkryłam, że dzisiaj mija równo miesiąc od wesela. Z tej okazji kupiłam koszyczek dorodnych i drogich jak nieszczęście kurek - będzie tarta. Z białym winem. W końcu taka okazja nie zdarza się co dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiramisu z figami-jesienne 189

szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej a i sezon na figi też jest krótki,więc  korzystajcie! Składniki: 6 -7 porcji 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 jajka od szczęśliwych kurek 4 sztuki figi 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru tiramisu Kakao do oprószenia Świeża mięta do dekoracji

Wanilia i Kardamon
Grzybowa 204

spojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale przeglądając chociażby Facebooka widać jaki ogrom różnego rodzaju grzybów spotykacie Wy w swoich lasach. Od kurek, maślaków po kozaki, siniaki, borowiki, kanie i wiele, wiele innych. A skoro o grzybach mowa zapraszam na grzybowa ze świeżymi podgrzybkami. Składniki: 500 g grzybów u mnie dzisiaj podgrzybki

Życie zaczyna się w kuchni
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z SOSEM KURKOWYM - TEST PATELNI BALLARINI KONKURS 154

grzyby to ja zawsze jadałam osobno. Postanowiłam je jednak połączyć i wyszło naprawdę bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 filet z pstrąga łososiowego 200 g świeżych kurek 150 ml śmietanki 30 % 1 drobno pokrojona dymka (zielona część) sól pieprz 1 łyżka masła przyprawa do ryb A jak to zrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody

Kuchnia w opałach
Smaki Wisły. Cztery pory roku - miodobranie 160

okiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: zupę Montglas z kurkami ziemniaki a la Karlsruche solę w pomidorach zefir jabłeczny z bianką serownik kozi z miodem We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga  Smaczne ujęcie

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze przepisy z blogów #8 | Przepisy na zupy 207

zupa miso czy zupa pho. Zapraszam do lektury i dzielenia się tymi wspaniałymi przepisami koleżanek blogerek Zielona zupa z brokuła i cukinii BLOG: http://ejszet.blogspot.com/ Krem z cukinii z kurkami BLOG: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/ Zupa jarzynowa z burakami BLOG: http://kardamonovy.blogspot.com Krupnik BLOG: http://www.cook-yourself.com/ Zupa bigos BLOG: http://jadloiczytadlo.blogspot.com/ Zupa rybna BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa chili BLOG: http://kuchennewariacje.pl

Kuchnia Bazylii
POLĘDWICZKI W SOSIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM 271

Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne mięso do obróbki.  Nie wymaga zbyt wielu nakładów, aby uzyskać z niego pyszne danie. Podajemy je z sosem z delikatnych kurek, możemy zaserwować w sosie chrzanowym, ale pysznie smakują w wersji śmietanowo-czosnkowo-ziołowej.  Polecam np. na niedzielny obiad 😊 Składniki: 1 duża polę dwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze 2-3 łyżki oleju

Walijskie Pichcenie
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 173

RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORAMI I FIGAMI leż to był dobry obiad! Mniammm! Uwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku

SMYKWKUCHNI
Co Ci do głowy strzeliło czyli skąd pomysł by prowadzić blog? 260

pomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne... Ile ziemniaków to 400gram? Jak odmierzyć gdy nie mam wagi. Co obierać,a czego nie? Na litość boską jak ja mam te kurki oczyścić? Mogę potrząsać patelnią czy nie? Co oznacza doprawić do smaku i jak interpretować "dodać tak na oko". Ile gram to szczypta? Co tak naprawdę kryje się pod idealną

U Fiolki
Sos z grzybów leśnych na gęsto 187

jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany 12 % - 2 łyżki mąki pszennej - olej - 2 cebule - sól - pieprz - suszone zioła, majeranek i tymianek  - natka pietruszki Dodatki i przyprawy znajdziecie

Apetyczna babeczka
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 177

grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy

Kuchnia domowa Ani
Grzyby marynowane z cebulką. 431

Składniki : 1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych ) 1 l wody 1 cebula 1 łyżka soli Marynata : 1/2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 1 łyżka ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1 cebula 2/3 szklanki octu Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody

Przepisy i porady kulinarne