jeść osoby, które dbają o linię. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie i pyszne danie. Idealne na imprezy. Piersi kurze umyć, osuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodatkowo obsypać suszonym
Kuchnia PokoleńPęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami to moja propozycja pożywnego obiadu dla wielbicieli kasz. Danie przygotowałam na sposób przygotowywania risotto, dzięki czemu pęczak jest niesamowicie aromatyczny. Zobacz też: Wołowina z kurkami i pęczakiem Przepis na pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1 średnia cebula 100 g boczku
Kuchnia Bazyliisuszonych grzybów odstawiam na 5 min. Do wstępnie podsmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych(bez grzybów) i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne
Swojskie jedzonkoSkładniki 500 g łopatki ok 2 l bulionu grzybowego 200 g świeżych kurek 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz sos
Gaździnka warzyDla 2 osób pół opakowania komosy ryżowej - u mnie czerwona opakowanie kurek ( w Biedronce są świeże) zimą będę kupować mrożone pół pęczka natki pietruszki
AZgotuj!Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta – bardzo prosta do wykonania. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i letni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu
Poezja smakuśmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolorowy obiad dla wielbicieli kaszy gryczanej. Podana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :) Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl
Posadzone i zjedzoneŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami i Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g wędzonego łososia 250 g mozzarelli
Gosia gotujePowoli w lasach kończą się kurki. Nie lubią chłodnych poranków i wieczorów późnego wrześniowego lata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do
Posadzone i zjedzoneszparagi właśnie się rozpoczyna więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw nie tylko jako dodatek do obiadu. Szparagi na śniadanie? Dlaczego nie? To danie pokochałam od pierwszego kęsa. Zapieczone w piekarniku jajka z dodatkiem zielonych szparagów, sera feta i kurek w koszyczku z szynki szwarcwaldzkiej - czyli połączenie tego co na śniadanie lubimy najbardziej
Milion SmakówSą takie dni, kiedy czas po prostu nas mija. Wstajemy rano, wypijamy kawę czy herbatę, zjadamy bez pośpiechu śniadanie, rozsypując bezwiednie płatki po kuchennym blacie. Manewrujemy
Gotuj z Blue Ravennienafaszerowane antybiotykami, z wiejskiej hodowli. Wydaje mi się, że na wsi jest dużo łatwiej nabyć takie szczęśliwe kurki, które żywią się znacznie lepiej i nie dostają serii ulepszaczy pod skórę. Nie jestem fanką drobiu, na ogół coraz częściej rezygnujemy z mięsnych obiadów na korzyść ryb, czy nabiałów, ale kiedy można zjeść mięso wiadomego pochodzenia, to zawsze staram się zrobić
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu śmietanowego z dodatkiem kurek i natki pietruszki. Zestawienie idealne. Ja kurki mrożę, dzięki temu mam je w zasięgu ręki o każdej porze roku. Ale równie dobrze możemy wykorzystać również pieczarki. Składniki
Z Majeczką w kuchniMiały być pierogi ale mam lenia okropnego i są gołąbki z kapusty włoskiej, kurek, kaszy bulgur z sosem kurkowo - koperkowym. Elegancja - Francja. Wszystko było by
pieprzny smaczekDziś kolejne z dań ponoć niemożliwych do zrobienia, które powinno być kostkami lodu ;) Okazuje się, że obiad bez glutenu, bez laktozy, bez cukru i bez składników pochodzenia zwierzęcego może być bardzo smaczny :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 250 gram kurek 1 cebula 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego pieprz różowa sól himalajska garść listków mięty tajskiej
Quinoa Raz!