Składniki - 80 dag filetów z kurczaka - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 4 woreczki ryżu - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - 4 średnie cebule - curry, vegeta - ostra mielona papryka, bazylia - sól, pieprz - olej Wykonanie Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, doprawić vegetą
Świat SmakuSkładniki - 1,5 kg filetu z kurczaka - 1 kostka masła - 3 łyżki musztardy - 3 łyżki miodu - 6 łyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200oC, mieszając mięso
Świat SmakuSkładniki - 40 dag makaronu świderki - słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki
Świat Smakucodzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić
Świat SmakuKochani dzisiaj chciałabym Was zaprosić na obiad w całości przygotowany w woku. Uczta kuchni dalekiego- wschodu. Wszystkie dania podajemy w osobnych miseczkach. 1. Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 2. Brokuły z krewetkami i sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku dla ułatwienia
SMYKWKUCHNIbędzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę
Pasja Smakufirmy BackMit, Kresto oraz olej rzepakowy Rapso. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne roladki z dodatkiem żurawiny Kresto, fasolki szparagowej smażonych na oleju rzepakowym Rapso. Składniki: 3 szt piersi z kurczaka mniejsze 50 g fasolka szparagowa zielona żurawina Kresto sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia olej do smażenia Rapso Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć
Ala piecze i gotujeSezon na dynie trwa, a ja przygotowując się do środowych warsztatów, które będę prowadziła właśnie z dyni wypróbowuje przepisy, które będziemy na nich gotować. Jako danie
Bernika - moj kulinarny pamietnikprostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniryżem , ale z każdym dodatkiem smakują idealnie. Nawet same z sosem czosnkowym są świetne. Dzisiaj sobota więc mamy więcej czasu by poszaleć w kuchni. Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem
Magiczne Życie Martypięknym, prawdziwie wiosennym dniu zapraszam na pyszną, lekką, zdrową, wysokobiałkową i kolorową sałatkę:) Do przygotowania potrzebować będziesz: 1 filet z kurczaka 1 sałata lodowa 2 jajka oliwki czarne 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz na sos: 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki musztardy Mięso pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, usmaż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładomu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa
Fabryka pomysłówSkładniki: 250g makaronu penne brokuł -1 sztuka czerwona papryka- 1 sztuka 1 udko wędzonego kurczaka czerwona cebula kukurydza konserwowa 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy zioła prowansalskie około 2 łyżki czosnek granulowany 3 ząbki czosnku Wykonanie:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy
Czerwona PorzeczkaWszystko za jednym zamachem – prosto z piekarnika, z jednej blachy. To mój zdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby(...)wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka
Karo in the KitchenFilet z kurczaka to bardzo wygodne do grillowania mięso. Jest bardzo delikatne i miękkie, więc nie wymaga długiej obróbki nad paleniskiem. Właściwie, to trzeba uważać, aby go nie przesuszyć, bądź nawet nie przypalić, gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie(...)Zwłaszcza jeśli połączymy je ze sobą w jednej potrawie, którą na domiar wszystkiego podamy z opisywaną niedawno lub koktajlem tropikalnych owoców. A właśnie takie dodatki będą idealnie pasowały do kurczaka przyrządzonego wg przepisu poniżej. Jest to jedno z tych dań, którym można zrobić wrażenie na gościach. Jest nie tylko oryginalne w smaku, ale podane ze wspomnianymi dodatkami również świetnie wygląda
Kulinarna Pokusa