kurczaka - 7456 przepisów (strona:280/498)

Krupnik 142

Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia.  Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na  wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka      z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera

Kuchnia Beaty
Krem z brokułów 142

gęsta 18% lub gęsty jogurt naturalny przyprawa warzywna typu vegeta   pieprz i sól   liść laurowy   2-4 ziarenek ziela angielskiego   WYKONANIE: Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody.  Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy  i gotować, aż warzywa zmiękną.  Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem

Kuchnia Beaty
Gulasz z piersi kurczaka. 4106

Chciałabym Wam zaproponować delikatny GULASZ Z DROBIU bardzo smaczny z ulubioną kaszą , ogórkami z chili i buraczkami (przepisy "przetwory"). SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) łyżka masła 2-3 łyżek oliwy cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć

Kuchnia Beaty
Sznycle z piersi kurczaka 233

SZNYCLE Z PIERSI KURCZAKA  to danie obiadowe, które można przygotować wcześniej. Dla pracujących pań domu to ważne. Ja najczęściej przygotowuję jednego dnia, a następnego dnia smażę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka(około 40-50 dag.) 2 jajka nać pietruszki drobno pokrojonej (lub pora, pieczarki, papryka wg. uznania) 10 dag. sera żółtego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta

Kuchnia Beaty
Kurczak z suszonymi pomidorami. 127

Makaron w towarzystwie kurczaka to zawsze dobry pomysł,   z dodatkiem suszonych pomidorów i odpowiednich przypraw przepyszne!! SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 opakowanie makaronu świderki np. Malmy filet z kurczaka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 słoika pomidorów suszonych w ziołach 1 duży pomidor świeży lub z puszki około 10 dag. parmezanu 1 łyżeczkę suszonej bazylii 200 ml słodkiej

Kuchnia Beaty
Galarciki drobiowe. 236

moim stole. Galaretka jest delikatna i  prezentuje się bardzo ładnie. Poza tym jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności. SKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z piersi kurczaka 2-3 udka z kurczaka 5 małych marchewek  2 pietruszka (korzeń) kawałek pora 3-5 ząbków czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki

Kuchnia Beaty
Zapiekane filety z kurczaka 338

Witam serdecznie, może skusicie się na  ZAPIEKANE  FILETY  Z  KURCZAKA na świąteczny obiad? Danie to przygotowuję na dwa sposoby: z kurczaka lub z polędwicy wieprzowej. W obu wydaniach zawsze znajdzie zwolenników, kruche i wyraziste mięso chętnie wędruję na talerze biesiadników. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze

Kuchnia Beaty
Babeczki z farszem. 160

BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą(...)babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone

Kuchnia Beaty
Marynaty do mięs z grila. 173

zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, przyprawa do kurczaka knorra, 1/3 łyżeczki chili mielonej sól, biały pieprz, przyprawa Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorra

Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 362

Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka  MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren pieprzu

Kuchnia Beaty
Strogonow. 312

franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa) – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow . U mnie w domu dość często gości na stole. Ja jednak przygotowuję to danie z piersi kurczaka. SKŁADNIKI: podwójne pierś z kurczaka około 1/2kg. 4-5 ogórków konserwowych 1 mała cebula 2 marchewki z rosołku lub bulionu 1/2 l rosołu łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka

Kuchnia Beaty
Sałatka z selera naciowego. 278

dijon lub innej wg. smaku WYKONANIE: SOS: wymieszać sok z owoców i oliwę w stosunku 1:3 dodać musztardę wymieszać, mamy gotowy sos przyprawić w razie potrzeby pierś z kurczaka grilujemy na patelni z ulubionymi przyprawami, kroimy na paski(bez tłuszczu) seler naciowy kroimy w skos,  mieszamy z sosem,  wykładamy na półmisek, dodajemy kulki lub plastry mozzarelli(...)powyższe składniki kładziemy pociętą w krążki cebule czerwoną,  paski grillowanego kurczaka, posypujemy prażonymi pistacjami, układamy pocięte w połówki pomidory koktajlowe i ozdabiamy listkami selera naciowego

Kuchnia Beaty
Drobiowa wędlina 180

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki

kgwjanczewo
Shoarma drobiowa 317

Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam w zestawie z dietetycznymi frytkami , sosem czosnkowym i glazurowaną marchewką .  podwójny filet z kurczaka przyprawa do shoarmy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól 1. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski i dodajemy 2 łyżki oleju

Szefowa kuchni
Kotlet de volaille zwany "dewolajem":) 220

Klasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com