Dziś proponuję kolejny przepis na kieszonki z kurczaka. Tym razem przedstawiam Wam wersję niezwykle aromatyczną, w której dominuje trawa żubrowa i czarnuszka. To zapachy, które od pamiętnego wyjazdu na Podlasie i od jednego z programów Karola Okrasy będą kojarzyć mi się właśnie z tym regionem. Składniki (na 4-8 porcji): kulka mozzarelli (100 g) liście szpinaku 8-12 kawałków suszonych(...)stron pieprzem i solą. Wierzch dodatkowo posypać czarnuszką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i polać olejem. Rozłożyć ok. 3 ździebeł trawy żubrowej. Na blachę przełożyć kieszonki z kurczaka (czarnuszką do góry). Na wierzchu rozłożyć 3-4 źdźbła trawy żubrowej. Piec w temperaturze 200 stopni (pieczenie z dołu i z góry) 30-40 minut. Podawać od razu po upieczeniu - pierś jest
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli znudziły się Wam smażone kotlety drobiowe a'la schabowy, to zachęcam do przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka(...)osuszyć. Każdą pierś rozkroić na 2-3 kawałki. Rozbić za pomocą tłuczka. Przygotowane piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie
Ugotowaćkulinarnego odkrycia. Czym więc postaram się przekonać Cię do tego dania? Bogactwem smaku i aromatu ukrytego w specjalnie dobranej mieszance przypraw. Gwarantuję Ci, że odpowiednio przyprawiony w tym daniu kurczak, zadowoli Twoje podniebienie. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów(400 ml) mleczko kokosowe (ok 200 ml) Przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej(...)łyżeczka papryki łagodnej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie całą noc. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka. Gdy się podsmaży, wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy sos lekko zgęstnie wlewamy mleczko
Mój Smak na Życiesoczyste roladki ze szparagami są idealne na uroczysty obiad. Ładnie się prezentują po przekrojeniu i w dodatku możemy je przygotować o każdej porze roku. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki(...)Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką. Szparagi odsączamy z zalewy, paprykę i ser kroimy w paski. Na każdym kotlecie układamy po dwa szparagi, po dwa kawałki papryki i sera żółtego. Roladki zwijamy składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy
Bajeczna Kuchniapokombinować. I tak trafiły się karczochy! Nigdy jeszcze nie próbowałam, a byłam bardzo ciekawa smaku. Znaleźliśmy info jak zabrać się za to warzywo, do tego wybrałam makaron i kurczaka. Dla mnie połączenie idealne! W ciepłe popołudnie zajadaliśmy się, podziwiając Naszą Barcelonę. A to dopiero początek. Bądźcie gotowi na dużą dawkę zdjęć z tego miasta ;) Składniki na 2 porcje 4 karczochy(...)dowolnego makaronu 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka 2 pomidory 1 cytryna natka pietruszki oliwa do smażenia 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso ok. 2 minut. Dorzuć pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pomidory
Pink Envelopefaszerowana filet z kurczaka Połączenie lekko słonej fety z delikatną piersią kurczaka to propozycja na szybki i smaczny posiłek. składniki dla czterech osób 2 piersi kurczaka (ok 0,8-0,9 kg) 1/2 opakowania fety (ok 125 g) 2-3 gałazki bazylii 6-7 łyżek oliwy sól, pieprz sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą(...)solą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy z oliwą i smarujemy nią ser. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy kawałki fety obtoczone
Miód i pieprzwymagająca. Dużo się dzieje, wycieczki, spotkania, występy... I jak tu się wstrzelić z gotowaniem? Udało mi się jednak wygospodarować odrobinę czasu na przygotowanie zapiekanej kaszy gryczanej z warzywami i kurczakiem. Mięso zamarynowałam dzień wcześniej. Czekało w lodówce na swoją kolej. Pomysł na danie podpatrzony na jednej z wakacyjnych wypraw w polskie góry. Dodatki do kaszy mogą się zmieniać, szukajcie swoich(...)Zwłaszcza tym, którzy zaczynają je już niebawem... :) Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 1 nieduży bakłażan 1 średni batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g filetu z piersi kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam 1/3 papryczki) sól oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą
zadanie-gotowanieDanie proste, szybkie i sycące. Kurczak w cieście francuskim kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz, oregano, jajko 1. Filety z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i oregano z dwóch stron. 2. Blachę wysypać mąką. 3. Ciasto francuskie rozłożyć, Przeciąć na pół. 4. Na jednej połówce położyć(...)stronach, w odstępach ok. 1,5 - 2 cm. 6. Boki poprzekładać na wierzchu. Raz prawy pasek, raz lewy. Ważne, aby pomiędzy paskami były małe chociażby szczeliny, żeby kurczak mógł odparować. 7. Całość popędzlować jajkiem. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 - 40 minut. (Zależy od grubości fileta.) 9. Serwować na ciepło:) kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówkaloryczne ;) Rewelacyjna sałatka, którą możecie serwować na imprezach, biesiadach, spotkaniach grillowych;) Idealna na kolację, do obiadu.... u mnie na pewno zawita na stole już w najbliższym czasie :) Sałatka z kurczakiem www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki : pierś z kurczaka 2 - 3 brzoskwinie z puszki mieszanka sałat ogórek pomidor papryka Pierś z kurczaka obsmażyć w przyprawach i ziołach, pozostawić do ostygnięcia. Jak ostygnie, pokroić(...)paseczki. Pokroić też brzoskwinie. Na półmisku ułożyć mieszankę sałat, pomidora, paprykę i ogórka. Na wierzch ułożyć kurczaka, naprzemiennie z brzoskwinią. Całość polać sosem. Sos : 2 łyżki musztardy francuskiej wymieszać z 2 łyżkami miodu www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przygotowanie, przepis i zdjęcia
Kuchnia smakówRoladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu. 500 g fileta z piersi kurczaka 150 g żółtego sera Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka: 15 g suszonych borowików SKWORCU 0,5 szklanki prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego(...)łyżek bułki tartej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 jajko Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi). Panierka: Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy
VioletoweKucharzenienocy (źródło: notatki własne z wykładu Wiesława I. Gruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie 43 Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Składniki (na 2 porcje): Roladki pierś kurczaka liście szpinaku 2 plastry mozzarelli sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sałata 2 duże garści szpinaku 3 kiwi odrobina oliwy sól morska Pierś podzielić na 2 kawałki. Każdy z kawałków(...)temperaturze 220 stopni na funkcji grillowanie. Na talerze wyłożyć szpinak. Ułożyć na nim kawałki obranego kiwi. Całość skropić dobrą oliwą i posypać solą morską. Na surówce ułożyć roladę z kurczaka. ----- Podobne: Rolada drobiowa po tajsku Rolada drobiowa z kiełbasą Kurczak ze szpinakiem
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejszy pomysł powstał z niczego. Dosłownie. Znacie ten stan, gdy trzeba zrobić obiad, dysponując minimalną ilością produktów? Ja też. Ostatnio tą minimalną ilością były dwie piersi z kurczaka z lodówce. Wykorzystując fakt, że zawsze mam w domu ryż, kasze i makarony, a do tego niedawno, w zasadzie przypadkiem kupiłam przyprawę do gyrosa, postanowiłam pójść po najmniejszej linii oporu :) U mnie(...)przy większych głodomorach będzie to porcja dla dwóch. Ilość przyprawy jest orientacyjna - ogólnie na kilogram mięsa powinniśmy dodać 3 łyżeczki, więc zawsze sprawdzajcie wagę :) Składniki: - dwie pojedyncze piersi z kurczaka - dwie łyżeczki oleju kokosowego - ok. 1,5 łyżeczki przyprawy gyros - słodka czerwona papryka - czosnek granulowany - brązowy ryż - sól, pieprz Standardowo będzie szybko i łatwo :) Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją
Kulinarne zapędy Kokosacałe lato i dodawać smaku moim daniom. Może moja córka lepiej by się z nią obeszła, wszak chce zostać ogrodniczką :) :) A propos tajskich przypraw, to moja kokosowa zupa z kurczakiem jest inspirowana właśnie tajską kuchnią. Trochę zmodyfikowałam i uprościłam oryginalny przepis, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę(...)niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża kolendra Wykonanie: Kurczaka
zadanie-gotowanieGrillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata Grillowanie na świeżym powietrzu zawsze jest przyjemne , a wymyślanie co wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu(...)trudno ją przebić , to zawsze warto próbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie dużych tortilli ( 4 sztuki ) 4 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie
Ogrodnik w podróżymoją słodką tajemnicę. Ale stwierdziłam, że warto podzielić się! Niech i Wam też tak smakuje! I uwaga! Oto sekret! Tajemnicą idealnego przyrządzenia skrzydełek to przede wszystkim przyprawy. Gotuję kawałki kurczaka w przyprawach orientalnych i takie same przyprawy dodaję do ciasta naleśnikowego. Ot! i cały sekret :) Ale po kolei: Składniki: skrzydełka - zależy ile, dla jednej osoby około 6 kawałków, czyli(...)być gęste. Jeśli będzie za rzadkie, to nie przyklei się nam do skrzydełek. A jeśli będzie za gęste, to i tak się trochę rozrzedzi, gdy wrzucimy ugotowane kawałki kurczaka. 4. Gdy kawałki skrzydełek są już ugotowane, to odcedzamy je i wrzucamy do ciasta naleśnikowego. Delikatnie mieszamy, by mięso nie rozpadło się, a jednak ciasto pokryło kurczaka z każdej strony
dobra gospodyni dom wesołym czyni