WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki podstawowe: 10 skrzydełek z kurczaka. Składniki marynaty: 4 łyżeczki ostrej musztardy, łyżka syropu trzcinowego (lub klonowego, ewentualnie miodu), 10 ml sosu sojowego, czubata łyżeczka majeranku, 1-2 suszone papryczki chili peperoncini lub 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne. Przygotowanie: Z mięsa
JejKuchniamożna dostosować do swoich potrzeb, chcąc ukontentować także tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie posiłku. Wystarczy, że najpierw, przed smażeniem warzyw, podsmażycie nieco pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. A jeśli nie macie akurat pod ręką żadnego drobiu, z powodzeniem możecie wykorzystać także mięso mielone. W tym przepisie z powodzeniem również możecie skorzystać z dowolnego rodzaju makaronu. Ja wykorzystałem
Pogotujmy.plbardzo fajny i prosty pomysł jak je urozmaicić... oto medaliony indycze smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem startej cukinii. Przepis również dobrze się sprawdzi w przypadku filetów z kurczaka. Soczyste mięsko między delikatnym ciastem cukiniowym smakuje naprawdę rewelacyjnie! Składniki: 400 g medalionów z indyka 1 mała cukinia 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka tymianku sól
Kuchnia MagdaLenyJeśli znudził Ci się kurczak to indyk jest świetną alternatywą. To delikatne mięso, które mi najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. Sprawdź przepis na obiad – indyk w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy, który przygotowuje się szybko i sprawnie. Indyk w sosie śmietanowym – przepis Sam sos śmietanowy dodany do indyka też smakuje całkiem nieźle – delikatnie i kremowo, jednak kilka
Rozdomowionatowarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany, marchew, seler, groszek, fasolę, kukurydzę, pietruszkę, bawcie się smakami, ja to uwielbiam! Danie serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone papryki
Zasmakuj Kuchniprawdziwych swojskich weselach doskonale pamięta smak tradycyjnych zimnych nóżek. My prezentujemy nieco odmienioną i lżejszą wersję (bo wiosna, bo trzeba być fit!). ZAPRASZAMY! Wiosenne fit nóżki Składniki: Udka z kurczaka Marchew Pietruszka Por Seler Groszek Brokuły Cebula Żelatyna Ziele angielskie, liść laurowy, wegeta, pieprz ziarnisty Natka pietruszki Wykonanie: Do gotującej się wody wrzuciliśmy umyte mięso i chwilę gotowaliśmy. Następnie kolejno
Sprawni w smakuwyrzucajcie pestek jak już je wydrenujecie, a wstawcie je do piekarnika na kilka minut. Wtedy zupa będzie nie tylko smaczna a chrupiąca. A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti z cukinii – typu à la bolognese? Podzielcie się wrażeniami w komentarzu. Artykuł Zupa z dyni piżmowej
A to pestkawydłuży się czas przygotowania obiadu. I tyle. Sami wypróbujcie i dajcie znać jak Wam poszło! A jak macie ochotę na inne warzywa, polecam bardzo zupa z dyni piżmowej lub kurczak zapiekany w prazonej cebulce – mniam! Artykuł Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkawarzywami. Ja proponuję jednak bardzo aromatyczną, mięsną i sycącą potrawę, którą można przygotować w kwadrans. Naprawdę. Oczywiście na moim blogu dodaję przede wszystkim smaczne i szybkie potrawy, jak np. kurczak w prażonej cebulce czy spaghetti z cukinii , ale to co wyróżnia fasolkę farmera, to niesamowita łatwość i szybkość przygotowania. Połączenie chrupiącego boczku z lekko pikantną nutką chili oraz kwaśną cytryną
A to pestkaSkładniki ( 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki ostrej suszonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 500 g pieczarek 1 cebula łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na sporą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy + sól i pieprz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeszpinaku dodałam garść czeskiego sera, który przywiozłam z wycieczki. To Gazdovska Parenica Udena - owczy delikatny ser. Można go zastąpić np. wędzoną mozzarellą. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 2 piersi z kurczaka sól, pieprz 2 garści mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku olej garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą) +jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Sposób wykonania
Kuchnia domowa AniŚwietny pomysł na mięso mielone - ostre i dietetyczne danie obiadowe ;-) Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego (z piersi kurczaka) 5 małych pieczarek 1/3 cebuli 4 oliwki z papryką papryczka jalapeño przyprawa do mięsa mielonego zioła toskańskie dodatkowo: ser np. grana padano i pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Rozgrzewamy patelnię grillową i wrzucamy
Alutka-Gotujebobem Ratatuja z soczewicą Pierogi z jagodami Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Duszone warzywa z czarnuszką Naleśniki Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą Knedle ze śliwkami Kotlety mielone Leczo Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi
Moja smaczna kuchniaktóra stykała się z patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań
Ugotowane pozamiatanePolanie gorącej potrawki curry chłodnym sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające. 4 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 200g pieczarek 1 puszka pomidorów 1-2 łyżeczki curry sól, pieprz Sos czosnkowy: 300 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz
Szefowa kuchni