Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja. 1 kg ziemniaków 200 g
VioletoweKucharzeniewyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez dodatków do mięs i ziemniaków. Ostatnio na moim stole królują buraczki . Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy
Pobite gary Barbarymakaron ... Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-) Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało! Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe, a wszelakie risotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej
Walijskie Pichceniesmakiem:) Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 6 podudzi z kurczaka 5 marchewek 5 pietruszek 1 seler 2 cebule połowa pora natka pietruszki - pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu) 2 łyżki lubczyku 4 goździki 4 liście laurowe łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ziela angielskie sól, pieprz, 6 młodych ziemniaków Wykonanie: Mięso i warzywa zalać zimną wodą
Zasmakuj Kuchnimnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych w ćwiartki, ze skórką
Blondynka GotujeSkładniki: Rosół: 1 ćwiartka z kurczaka 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula lub kawałek pory 1 kostka rosołowa 1 gałązka lubczyku natka pietruszki sól, pieprz 2,5 l wody Dodatkowo: 2 średnie cebule 50 dag pieczarek 2 łyżki oleju 2 ziemniaki 1,5 l rosołu 6 kromek chleba + olej + zioła prowansalskie 3 łyżki śmietany
A Ty Smakuj Mniekurczaka przyprawa do gyrosa pieprz kolorowy przyprawa do kurczaka curry olej z pestek winogron domowy sos czosnkowy frytki Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Doprawiamy wszystkimi wymienionymi przyprawami i smażymy aż do miękkości. Wcześniej trzeba zabrać się za przygotowywanie "odchudzonych" frytek :) 4-5 ziemniaków obieramy i kroimy w słupki - gotujemy je w osolonej
Lawendowe NieboPrzygotowanie: ziemniaki obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól i gotować 20 minut do miękości podgrzać mleko ziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami mleko.Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione,bez grudek.Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatałową oraz ewentualnie sól do smaku.Smacznego(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne na drugi dzień, odsmażone w plastrach na gęsim tłuszczu. Polecam! A ponieważ czas gęsiny właśnie nadszedł, warto też zajrzeć do pozostałych gęsich przepisów: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach składniki (7 - 8 szyjek) 7 - 8 skór z gęsich(...)cebula,posiekana 1/2 pęczka pietruszki posiekany 1 jajko majeranek sól, dużo pieprzu 1 łyżka gęsiego smalcu farsz drobiowy 300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka) 110 g wątróbki drobiowej ok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula 1/2 pęczka
Stare Garykurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków
Symfonia Smakównaszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon
królestwo garówsaszłyki. Fajnie pasuje on także do pieczonych ziemniaków, do krakersów czy do solonych paluchów. Tego typu dip jest super rozwiązaniem na przyjęciach, kiedy zapraszamy dużo gości a nie chce nam się gotować Sprawdzi się on oczywiście także i z daniami mięsnymi. Najlepiej według mnie pasuje on do mięsa z kurczaka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksCzasem nachodzi mnie ochota na domowy, tradycyjny obiad, taki trochę „babciny” 🙂 Przedstawiam klasyczne pulpety w sosie koperkowym. Najlepiej smakują w towarzystwie marchewki i ziemniaków
Bullioprzygotowania był cały obiad. Dokładniej spiralka z ziemniaków, którą dzieci dzielnie wycinały lekko tępymi nożykami i przyprawiały nowymi dla siebie przyprawami. Do tego była glazurowana marchewka, którą trzeba było obrać, ugotować i wymieszać na patelni z własnoręcznie przygotowaną słodką glazurą z masła i octu jabłkowego. Dzieci przyprawiały też udka kurczaka, a potem musiały same nakryć do stołu i zanieść swoje
Ugotowane pozamiatanemięso odkładamy na talerz i przykrywamy.Na patelnię po kurczaku wlewamy wino i dodajemy miód, gotujemy 2- 3 minuty (sos powinien się zredukować o połowę), wtedy wlewamy bulion, pomidorki koktajlowe. Gdy zmiękną, dodać 2 łyżki masła a następnie włożyć filety. Skropić cytryną i odstawić z ognia. WSKAZÓWKI: Do podania - u mnie:ziemniaki po szwedzku (przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com
Kopystką po garach