przynajmniej naturalnie – lepiej użyć suszonych warzyw niż kostek rosołowych. Wiadomo, że najlepiej zupy przygotowywać na wcześniej przygotowanym bulionie, jednak póki co u mnie zaoszczędzenie każdej minuty jest na wagę złota. A może Wy macie jakieś swoje triki w kuchni, które pozwalają zaoszczędzić czas? SKŁADNIKI : ( porcja na mały garnek zupy ) skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki kapusta biała – 1 główka kabanosy
kuchniabellissima.wordpress.comkurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 3 litry wody 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Mięso zalewamy wodą, dodajemy obrane, umyte warzywa (marchewki, pietruszka, seler
Symfonia smakowakurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć
Szybko Tanio SmacznieSposób przygotowania: Do zimnej wody włożyć kurczaka i włoszczyznę. Doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki zdominował smak pomidorów i gotować jeszcze ok. 15 minut. Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco
W SMAKwody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak. Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki 2 porcje: 4 polędwiczki z kurczaka, 1/2 cytryny, szczypta pieprzu cytrynowego, pieprz
Moniki SmakołykiWczoraj w mojej lodówce miałam pełno warzyw, więc wrzuciłam wszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na świecie, do którego dodaje grzybki z lasu, niestety w moim leczu użyłam pieczarki, również smaczne, ale niedorównujące grzybom leśnym. Zazwyczaj miseczkę gorącego leczo zajadam ze świeżutkim pieczywem, lecz dzisiaj zrobiłam z kaszą gryczaną czyli(...)ulubioną wersje mojego męża 😊 Oczywiście dla mojego mężczyzny, który jest zagorzałym mięsożercą musiałam zrobić z dodatkiem piersi kurczaka 😊 Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka zielona pół szt, papryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy
kulinarne odsłony paticzęsto goszczą na naszym stole. Wzbogaciliśmy jej smak darami lasu w postaci borowików. Lubczyk wydobył z nich jeszcze większy aromat. Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka 1 kg ćwiartek kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 5 kapeluszy suszonych borowików 4 liście laurowe 2 łodygi (z liśćmi) lubczyku 4 ziemniaki średniej wielkości 100 g kaszy jęczmiennej perłowej(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min. Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu. Marchew
R'n'G Kitchengodziny. Wystarczy garnek i składniki, więc oprócz smacznego obiadu nie będzie dużo do zmywania. Polecam. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 40 dag cienkiej morlińskiej kiełbasy z piersi kurczaka 1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy 30 dag pieczarek ½ żółtej papryki ½ czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała cukinia 1 duża cebula mały kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju(...)pokrojoną marchewkę, całość przesmażyć około 5 minut. W sypać suchą soczewicę, zalać bulionem lub rosołem, dodać szczyptę tymianku i sól do smaku, zagotować, gdy zabulgocze, dodać resztę pokrojonych warzyw, gotować do miękkości soczewicy, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wlać passatę, gotując doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać na talerze posypać natką i podawać gorące. Kociołek rewelacyjnie smakuje
Wanilia i Kardamonmile widziana. Młody zawsze zadowolony, ja też, bo mało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił dobrą robotę. Zwykle sosem polewam zawartość tortilli, tym razem wszystkie warzywa wymieszałam z sosem, tworząc przy okazji pyszną sałatkę (identyczną zrobiłam do obiadu drugiego dnia). Mięso marynowało się w kompozycji przypraw wymyśloną przez mojego syna. Od siebie dorzuciłam świeży tymianek. Obiad(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 placki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy kilka łyżek oleju 2 duże garście rukoli kilka pomidorków śliwkowych 1 ogórek
Blondynka GotujePierogi z mięsem z rosołu / Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Dziś zapraszam na pierogi z mięsem z rosołu - pyszny, polski klasyk. Jeśli macie akurat trochę mięsa
Lekcje w kuchniIdealna pora na drugie śniadanie. Przybywam więc z propozycja na świetną sałateczkę. Znajdziecie w niej mnóstwo dobroci, na pewno Wam zasmakuje Składniki: 30 dag piersi z
Z Majeczką w kuchniDanie pyszne, robi się szybko tylko wcześniej należy pokroić wszystko w paseczki aby potem tylko smażyć. Polecam serdecznie cieszcie się znakomitym jedzeniem. Kurczak po azjatycku. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj danie, które może być przystawką, daniem głównym, albo dodatkiem do mięsa, ryby czy kurczaka (pamiętajcie – kurczak to nie mięso;). Naszym zdaniem połączenie smaków jest
slodkokwasnapl