pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru śmietana koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i koperek według gustu
Kulinarne przygody Gatitypuściła soki- osączyć na sicie Poszczególne składniki sałatki układać w przezroczystym naczyniu, każdą warstwę polewać na przemian majonezem i keczupem, w mojej sałatce na wierzchu ułożyłam mięso z kurczaka. Ułożenie warstw warzyw zupełnie dowolne. Sałatka najlepiej smakuje po co najmniej godzinnym schłodzeniu w lodówce
Proste PotrawyOprószyć solą, pieprzem ziołowym i ziołami. Marchewkę umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i marchewkę wymieszać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać 4 łyżkami oliwy i odrobiną wody, wymieszać. Kurczaka ułożyć na warzywach, wysmarować 2 łyżkami oliwy. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 o C. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz
Świat SmakuOddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kurczaka kroimy w bardzo drobna kosteczkę i przyprawiamy. Paprykę, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Do kurczaka dodajemy podsmażone warzywa oraz resztę składników. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i łączymy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (tak około 5 łyżek-lepiej dać dość dużo
Mania Gotowaniapodlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy w dość
Symfonia SmakówŁączymy paprykę, kurczaka na ostro i warzywa z puszki i mamy pyszną sałatkę. Szybka i prosta w przygotowaniu a do tego piękna kolorowa. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka czubryca czerwona ostra papryka olej do smazenia 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli majonez Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę
Monia miesza i gotujekroimy w cienkie plasterki. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. W woku podsmażamy papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso(...)dodatki przekładamy na talerz. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem
Mania GotowaniaDziś moja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego ryż i sajgonki z kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się(...)chińskiej restauracji. *do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne" 1 pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :) Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości 3 małe cebule 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe(...)oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu aż uzyska nieco koloru i wtedy dorzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy wszystko do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy zioła i chwilę smażymy. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do boczku i warzyw na patelni, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy sól. Przesmażamy chwilę aż kurczak zmieni kolor. Na patelnię wlewamy
Cooking Monstertego zdrowo! Zapraszam na kurczaka! Obiad w pół godziny! Co nam trzeba? pierś z kurczaka- około pół kg 4 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i curry Mieszanka warzyw- ja użyłam mieszanki kalafiora, brokuła, marchewki, papryki i kukurydzy dodatkowo: olej rzepakowy jajko ryż Robimy! Kurczaka kroimy(...)średnie kąski, przyprawiamy naszą mieszanką. Rozbijamy jajko, mieszamy i obtaczamy w nim kąski. Następnie obtaczamy w sezamie (2 łyżki) Smażymy na złoto na oleju. Jednocześnie robiąc kurczaka gotujemy ryż oraz: Na patelni dusimy warzywa lekko soląc do smaku (ja używam woka) Gdy będą już miękkie-po około 20 minutach, dodajmy pozostały sezam i dodajemy nasze kąski kurczaka i całość mieszamy
Latosiowydomchili/ łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę przyprawiamy według uznania i smażymy. Zdejmujemy z patelni. 2. Wrzucamy warzywa, przykrywamy i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. 3. Pod koniec dorzucamy kurczaka, passate oraz ostre przyprawy. Wszystko dokładnie przemieszać, przykrywamy i dusimy jeszcze ok 7 min również mieszając co jakiś czas. *ja poszłam na łatwiznę
Zdrowie i pysznie na talerzumacie ochotę na inne kombinacje dań z udkami to zachęcam do przygotowania udek zapiekanych z pomarańczami lub kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati. Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża czerwona cebula 1 cukinia sól, pieprz przyprawa do kurczaka mąka(...)Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w ćwiartki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam pod przykryciem
UgotowaćKurczak pieczony w ziołach jest bardzo smaczny i aromatyczny. Podałam go z puree z batata i czosnku oraz warzywami. Danie jest smaczne i lekkie, polecam. SKŁADNIKI(...)DODATKOWO : Warzywa gotowane na parze, brokuł, kalafior, marchew PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 1 godzinę. Udka układamy na blaszce piekarnika i pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioliwierzcie mi, jest pyszne, nie brakuje mi niezwykłego aromatu i ostrego smaku. A wszystko zwieńczone mleczkiem kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej(...)oraz czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy pastę curry i chwilę przesmażamy. Do całości dorzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie obtaczamy w paście. Gdy kurczak nabierze już koloru dodajemy do niego warzywa i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Próbujemy i ewentualnie dodajemy pieprz i sól. Gotowe! Danie może
Cooking MonsterOprócz szpinaku i papryki fantastycznie sprawdzą się pieczarki albo leśne grzyby i tak naprawdę wszystkie Wasze ulubione warzywa. Dobrze doprawione i podsmażone, będą smakować świetnie w towarzystwie sera i mięsa. Do zapiekania użyjcie ulubionego sera żółtego, sporej ilości parmezanu lub mozzarelli. Do kurczaka możecie też użyć ulubionej mieszanki przypraw do drobiu lub ulubionych ziół. Jeśli spodziewacie się dużego grona gości(...)Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno pokrojona paprykę, cebulę i czosnek. Doprawić do smaku. Ostudzić. Do każdej kieszonki z kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw, kilka listków szpinaku i 2 plastry żółtego sera. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej. Piec około 20-25 minut
Lekcje w kuchni