Ostatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na
sierotka maRysia w kuchnimarchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować
Z miłości do słodkościdomową jej wersją. Danie składa się z poszczególnych warstw, które tworzy ryż, podsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty. Składniki na 4 porcje: 300-400g brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku(...)odrobinie oleju. Salsa: Pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką lub kolendrą. Na dno talerza ułożyć porcję ryżu, na to podsmażone warzywa, a na nie podsmażonego kurczaka. Następnie polać sosem pomidorowym i posypać salsą pomidorową. Na wierzch posypać odrobiną kukurydzy, sałaty, startego sera żółtego i prażoną cebulką. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCebulę, paprykę, kroję w paski. Pędy wysypuję do miski. Czosnek przeciskam przez praskę. Do upieczonego kurczaka dodaję czosnek oraz pastę. Po upływie ok 2 min dodaję warzywa i dalej piekę z kurczakiem. Fix rozpuszczam w szklance zimnej wody. Do woka dodaję makaron. Mieszam szybkim ruchem. Całość polewam fixem. Mieszam i duszę ok 5 minut. Wykładam do miski albo talerzyk
Gotowanie Patkimałżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami i dyniowym gnocchi, karmelowy
królestwo garówwęgorza anago. Każdy ramen możecie zamówić w pojemności 350 g i 700g. Duża porcja to naprawdę spore obiadowe danie pełne dodatków, jajek i warzyw. To była moja druga już wizyta w tym miejscu. Pierwszy raz zamówiłam kurczaka karaage czyli smażonego w chrupiącej panierce. Była pyszna. Podczas drugiej wizyty zdecydowałam się na węgorza anago oczywiście w wersji red czyli pikantnej(...)się, a połączenie lekko słodkiego węgorza i pikantnego bulionu było idealne. Mieliśmy okazję próbować także pierożków które można tu zamówić do ramenu. Niezależnie od wersji smakowej (kurczak, wieprzowina, krewetki, krewetki i okoń, warzywa) smakują bardzo dobrze, choć podawane są z różnymi sosami i dodatkami. Przeczytaliście już moją opinię, ale ważne było dla mnie zdanie wszystkich próbujących osób. Zacznę od Gosi
nietylkopasta.plobieramy i kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut. Szczypiorek siekamy. Tuż przed podaniem upieczonego kurczaka posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na obiad z ulubioną sałatką
My Chcemy Jeśćjest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków(...)portugalskiej i holenderskiej. Tyle o jarmużu. Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić. Będą więc roladki. A jak mowa o roladkach to polecam również: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek oliwa
potrawyregionalneChyba w każdym domu znane są placki ziemniaczane. Pamiętam jeszcze czasy kiedy babcia tarła ziemniaki na klasycznej tarce do warzyw. Dobrze że mamy teraz rozmaite pomoce kuchenne, które pozwalają nam pominąć tę tarkę, nigdy tego nie lubiłam. Ale do sedna. Z czym lubicie najbardziej placki ziemniaczane? U mnie w domu jadało się je z cukrem lub ze śmietaną. Jednakże(...)połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPytania? Ja zgłodniałam;)) SKŁADNIKI: 6 ud z kurczaka 7 ziemniaków pokrojonych w talarki 2 marchwie pokrojone w talarki 2 cebule pokrojone w ćwiartki vegeta natur, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, oregano, lubczyk łyżka masła olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam. Przyprawiam i lekko natłuszczam olejem. Odstawiam na bok. W międzyczasie kroję warzywa, doprawiam vegetą i papryką. W naczyniu żaroodpornym
Zasmakuj Kuchnipiersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem
VioletoweKucharzenieKotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól mu przestygnąć. Czosnek przeciśnij przez(...)papryki masą ciut powyżej boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże czerwone lub żółte papryki filet z piersi kurczaka lub ½ kg mięsa z indyka
Eat me! Fit me!patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni. Etap II - Orzechy Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Etap III- Warzywa Cebulę, paprykę pokrój(...)Gotujemy aż do zgęstnienia sosu. Etap V - łączymy składniki Przelej sos z rondla na patelnie z kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj. Etap V - zajadaj się Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym
Wylizany Rondel