Obiad z serii tych, które można przygotować dzień wcześniej. KURCZAK MARYNOWANY W PRZYPRAWACH. Lubię mięsa, które mogę przygotować przeddzień i będą pyszne, to ułatwia życie pracującym kobietą. SKŁADNIKI: 3-4 udka MARYNATA: sos sojowy do drobiu oregano przyprawa:suszone pomidory, czosnek,bazylia - Kamisa sól, pieprz, papryka ostra oliwa z oliwek WYKONANIE: udka podzielić na udziec i pałkę przygotować marynatę
Kuchnia BeatyPamiętacie moją ostatnią fazę na kurczaka? Jeśli tak, to komunikuję wszem i wobec, że z kurczaka płynnie przeszła w szpinak i mleczko kokosowe 🙂 Nie widać tego
gotować!suszymy i porcjujemy. Gotowe porcje kroimy na mniejsze kawałki: najlepiej aby każdy kawałek kurczaka z kością był nie dłuższy niż nasz najmniejszy palec. Części bez kości najlepiej pokroić na dużą kostkę. Grzbiet dodać, łamiąc go na mniejsze nie za małe części. Kurczaka podsmażamy przez około 2 minut z każdej strony na 4 łyżkach oleju. Każda część musi być podsmażona. Kurczaka(...)kurczaka, smażymy posiekaną cebulę. Smażymy tak długo aż cebule delikatnie się przypiecze. Uważajmy aby nie spalić. Pod koniec podsmażania dodajemy przeciśnięty czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy do garnka z kurczakiem. Na patelnie wlewamy trochę wody i lekko ją gotujemy aby zebrać z niej smaki które zostawił kurczak oraz cebula. Dodajemy do garnka wraz z 2 szklankami wody, pomidorami
Klasyka Gotowaniagustu, ale naprawdę warto się do niej przekonać. Jeżeli chodzi o suszony koperek- wydaje się to banalne, a wręcz śmieszne, ale naprawdę zaskoczył mnie jego niezwykły aromat. Zawsze byłam przekonana, że ten w świeżej wersji jest bezkonkurencyjny i kiedy ostatnio natknęłam się w sklepie na suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był(...)kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów i 5,5g błonnika. SKŁADNIKI: 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem 70g łososia wędzonego 145g pomidorów 50g świeżej rukoli 5g pestek dyni pieprz koperek suszony
peanutbuttermonsterfiletu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona (z tych grubych) 1 papryka czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony) 4 łyżki mrożonego groszku ok. 8 łyżek(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i posypujemy solą i pieprzem. Na bardzo dużej i wysokiej patelni (lub w szerokim garnku) rozgrzewamy ok. 8 łyżek oliwy
Poezja smakukukurydza z puszki Bonduelle 1 pomidor połowa cebuli ogórek ser topiony w plastrach np. cheddar 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa curry przyprawa kebab-shoarma sól pieprz ketchup Sos musztardowo-majonezowy: 2 łyżeczki musztardy (dałam miodową, bo taką miałam) 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii. Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy(...)kebab shoarma. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie rozkładamy usmażonego fileta na blasze wyłożonej papierem i wkładamy na jakieś 5-6 minut na 180 stopni, żeby trochę podpiec. Pomidora myjemy i kroimy na pół plasterki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy również na półplasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Sos: W miseczce mieszamy wszystkie składniki razem. Placki
Gotuj z Mąkąłyżki domowego majonezu light 4 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku świeży lub suszony czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwieże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom! Scroll down for recipe in English Jesienne curry z dynią i kurczakiem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka imbiru, świeżo startego 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 300 g dyni, obranej i pokrojonej(...)plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych liście kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 2-3 minuty. Wyjmij na talerz
karmelowykurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek(...)Jeśli mamy jedną dużą pierś z kurczaka to kroimy ją na 3 plastry, jeśli są to mniejsze piersi to zostawiamy je w takiej formie. Ważne żeby piersi z kurczaka nie były ani za grube ani zbyt cienkie. Na patelni grillowej układamy zamarynowaną pierś i smażymy po 6-7 minut z każdej strony. Pierś kurczaka po usmażeniu odstawiamy na kilka minut
Mango PapajaSkładniki 5 skrzydełek z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki 2 gałązki estragonu 1 ząbek czosnku 2 kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów natka pietruszki sól, pieprz(...)Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
R'n'G Kitchenostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę, sery krowie, pomidory, paprykę, pomarańcze, kiwi i brzoskwinie. Czyli wszystko, co lubię i co jadłam najczęściej. Jak żyć, panie premierze? Składniki: • 3 woreczki kaszy gryczanej • 500 g pieczarek • kilka suszonych pomidorów • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 4 jajka • sól, pieprz, zioła prowansalskie • natka pietruszki
To co kochambędzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz 200 g suszonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki przyprawy czubryca czerwona
Marder&Marder Manufactureokoło 4 porcje): pierś z kurczaka + sól + pieprz + suszona bazylia do obtoczenia 1 litr wody duża pietruszka (ja lubię pietruszkę dlatego wybrałam giganta, możecie wybrać mniejszą) kawałek selera (korzeń)/ niestety nie mam wagi kuchennej więc będę podawać ilość w bardziej wizualnej/wymiarowej formie/ około 1/6 średniej wielkości selera marchew średniej wielkości puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego (po raz kolejny(...)pora (około 5 cm) przyprawy wg. smaku: sól morska, świeżo-mielony kolorowy pieprz, ostra papryka (sporo), zioła prowansalskie natka pietruszki oraz gęsty jogurt do dekoracji Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, nacieramy solą, pieprzem i bazylią, wstawiamy na około godzinę do lodówki seler, marchew, pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach por kroimy w drobną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbazie cielęciny, kurczaka lub mieszanki kilku rodzajów mięsa. W skład marynaty wchodzi kolendra, kmin rzymski, kardamon. Całość uzupełniają warzywa - pomidor, sałata, doprawiona sumakiem cebula, świeży lub kiszony ogórek, chili i różnego rodzaju sosy. Arabska shawarma to bogactwo przypraw i najbardziej aromatyczna wersja mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W skład marynaty wchodzą gałka muszkatołowa, cynamon, suszone czarne limonki, papryka chili(...)baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata