kurczak z ryżem - 7081 przepisów (strona:378/473)

Filet z pieczarkami i śmietaną 227

rarytas. oczywiście dla tych co lubią takie połączenia. My lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 1/3 pęczka natki pietruszki 1 szk słodkiej śmietany 30% sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 4 łyżki oleju mąka(...)smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką

Ewa w kuchni
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 256

zmniejszyć ilość papryczek, lub usunąć z nich nasiona i błony żeby złagodzić smak.   Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4     Składniki:     800 g oczyszczonych żołądków kurczaka, 500 ml bulionu drobiowego, 4 pomidory, 1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki(...)małym ogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki

SzczyptaSmaQ
Sałatka z szynką i tortellini 533

Sałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 857

tarta z gotowanego kurczaka , ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :) Składniki: gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie piersi), 3-4 marchewki (może być również z rosołu), kilka pieczarek , ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu , ok. pół szklanki rosołu , bulionu warzywnego(...)wodą) i mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indyk w sosie curry 103

indyka i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem około 5 minut. 5. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku i gotuj jeszcze około 10-15 minut.   6. Podawaj z ryżem albo przygotuj chleb naan. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry.  Indyk z wolnowaru przepis Przygotuj składniki tak jak podałam w przepisie powyżej - punkty od  1 do 4. Przełóż składniki(...)były importowane przez tureckich kupców. Z bliżej nie ustalonych przyczyn Francuzi byli przekonani, że indyki pochodzą z Indii, więc nazywali je dindon lub poulet d'Inde, co oznacza indyjski kurczak. Również Turcy myśleli, że ojczyzną indyków są Indie i stąd pochodzi turecka nazwa indyka yerli hindi. W rzeczywistości ojczyzną indyków są obecne meksykańskie stany Jalisco, Guerrero i Veracruz

Cztery Fajery
Tymiankowe risotto z bobem i grillowanym kurczakiem. 236

Uwielbiam bób. Ostatnio robiłem puree z niego, ale i tak najbardziej lubię go jeść ugotowanego w lekko solonej wodzie. Wpadłem na pomysł, że może by tak

BaRepas
Gulasz z serc z indyka 299

indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba(...)przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne kasze, aż po ryż. Ze względu na dość „uniwersalny” skład, nasz „gulasz” będzie pasował do wszystkich z nich. Z drugiej jednak strony możemy podać go zupełnie bez niczego jako pełnowartościowe danie samo

Kulinarna Pokusa
Tadżin-marokański gulasz korzenny 151

cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam  imbirem, cynamonem, szafranem(...)potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ 220

Zupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie.  Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy

Walijskie Pichcenie
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 127

cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan(...)zbyt wielu). W tych ostatnich niezłe są owoce, warzywa i niektóre paczkowane wędliny oraz sery. Mięso i wędliny nieopakowane (bardzo dobrej jakości) kupujemy w lokalnym sklepie mięsnym. Kurczaka, koniecznie z wolnej hodowli, szukamy w jednym z hipermarketów. Jeśli jesteśmy w Warszawie, to po ryby idziemy do… dyskontu. Tu polegamy na wiedzy prawdziwego eksperta – kolegi Eugeniusza z „Pulsu Biznesu

Niedzielny kucharz
Mulligatawny. 174

lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny  także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule 1 -2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru(...)stale mieszając wlewamy stopniowo wywar. Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę

Kulinarny karnet Christophera
Indyk ze szparagami 64

mięciutkie kotleciki z indyka duszone w kremowym sosie śmietanowym ze szparagami, curry, czosnkiem, marchewką i cebulką. Ten łatwy przepis na obiad z indykiem doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, ziemniakami i ulubioną, sezonową sałatką. Przygotowanie indyka ze szparagami jest łatwe i dość szybkie. Delikatne kotleciki z indyka w sosie ze szparagami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Indyk ze szparagami(...)danie bardzo łatwe do przygotowania. Składniki są proste i łatwo dostępne. Przepis na sos jest uniwersalny i można go wykorzystać jako bazę do innych potraw. Indyka można zastąpić kurczakiem, a zamiast szparagów użyć brokuły, fasolkę szparagową, cukinię albo groszek cukrowy.  Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania indyka ze szparagami: około 500g fileta z indyka oliwa mąka pszenna

Moja Książka Kucharska
Kurczak w sosie serowo - szpinakowym 118

nawet młodsze pokolenie nie marudzi że szpinak, a nawet wpada z pytaniem czy jest dokładka. Tak to ja lubię... Składniki na obiad dla 4 osób: - 1 kg fileta z kurczaka Marynata: - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - sok wyciśnięty z połowy cytryny - sól - pieprz - olej Sos: - 10 dag serka topionego - 3 ząbki czosnku - 250 ml śmietany kremówki 30 % - 25 dag mrożonego(...)płynny sos. Dodajemy szpinak, przyprawiamy do smaku i czekamy aż liście się rozmrożą. Pod koniec podlewamy wszystko słodką śmietanką wymieszaną z mąką. 3. Filety polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą

Apetyczna babeczka
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 224

słońce a myślami przenoszę się w odległe miejsca na mapie. Dziś kolejna wariacja na temat tajskiego curry. Padło na green w wersji wegetariańskiej. Podobne curry, ale w wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :)  A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa(...)tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał

Jemy Pijemy