kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:83/456)

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami 431

pyszny obiad. Niewiele się napracujesz, a jak smakuje taki obiadek. Mięso kurczaka jest lekkostrawne, zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo udka z kurczaka to spora dawka witaminy B2 i cynku. Udka upieczone w piekarniku są soczyste, a skórka chrupiąca. Tak przygotowane mięso będzie na pewno zdrowsze. Do zamarynowania mięsa zamiast gotowych mieszanek użyj własnej (przepis na blogu ) lub odzielenie(...)łyżki wrzątku lub bulionu Wykonanie: udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu, odrzucić kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami. Zafoliować naczynie i ustawić w lodówce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny wstawić udka do piekarnika nagrzanego do 220`C skórą do dołu, w połowie pieczenia obrócić. Obłożyć mięso rozmarynem i wiórkami masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie 192

wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.      Smacznego

Zielona Kuchnia
Kurczak gyros z batatmi i dynią 154

wymagają tak długiego czasu pieczenia. Kurczaka nabijam na butelkę albo na wąski słoik do którego wlewam wodę. Wstawiam do brytfanny i do nagrzanego piekarnika temp 190-200 stopni i piekę dwie godziny. Mój kurczak był duży. W między czasie podlewam go sokami które wytworzy. Po 30 minutach nakryłam go folią aluminiową z góry jak się zarumienił. 45 minut przed końcem

wesoła kuchnia
Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem 128

łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego * PRZYGOTOWANIE Udka z kurczaka umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie wyszoruj. Część rozmarynu drobno posiekaj i połącz z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z 1 cytryny, oliwą z oliwek oraz przyprawami (papryka(...)równomiernie zamarynowane uprzednio udka. Pozostałe 2 cytryny pokrój w plastry lub ćwiartki i ułóż je na udkach wraz z gałązkami rozmarynu. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Udka z kurczaka piecz około 45-50 minut do złotobrązowego koloru, podlewając je od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Podawaj z ulubioną sałatką, ryżem lub pieczonymi ziemniakami

Food Square
Grillowana pierś z kurczaka z serem feta 186

serii dań błyskawicznych - grillowany kurczak z fetą - szybko i przepysznie - a do tego naprawdę dziecinnie proste :)SKŁADNIKI  piersi z kurczaka (tyle ile potrzebujemy :))                                    feta(...)marynować - jeśli mamy trochę czasu do grilla w ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy  lekko rozgnieść ser widelcem .  Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej z przyprawą rosołową 146

osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach. (Czas zależy od wielkości części kurczaka.) Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione.   (*) Przyprawa

Di gotuje
Kurczak pieczony w pomidorach 482

odrobinie oleju. Usmażonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Post Kurczak pieczony w pomidorach pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką 224

pomocą tłuczka.  Przygotowane piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Rozbite piersi z kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Przygotowane piersi przełożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć(...)wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz pieprzem. Na podpieczone piersi z kurczaka wyłożyć pomidory z cebulką. Całość posypać startym, żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5-7 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sera

Ugotować
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami 194

Takie obiadki to jest coś, co Tygryski lubią najbardziej:) Zniknęła bardzo szybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:) 400 g ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka(...)sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy odłożonymi plasterkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20-25 minut

Smaki Na Talerzu
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera 156

szpinakowe nafaszerować kurczakiem z warzywami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować sosem uniwersalnym jasnym. Na wierch ułożyć porcję startego sera i zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Artykuł Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak duszony z cebulką i majerankiem 212

Kawałki kurczaka czyli ćwiartki czy udka/pałki najczęściej piekę w piekarniku. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić mięsko duszone. Dodałam dużo majeranku i cebulki, które nadały mięsku fajny aromat. składniki: 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1 kg) 2 duże cebule 1 czubata łyżka majeranku sól 2 listki laurowe olej kokosowy 1 l gorącej wody 2 łyżki mąki pszennej Ćwiartki

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem. 212

warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem

O kuchni z uczuciem
Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami 216

8 pałek kurczaka2 jabłka2 czubate łyżki powideł śliwkowychsólpieprzpapryka czerwona słodkamajeranek2 łyżki oleju1/3 szklanki bulionu Zawsze mnie kusiło, żeby spróbować upiec kurczaka z jabłkami

Świat Domowej Kuchni
Kurczak pieczony na butelce piwa 219

pieczenia kurczaka użyłam tacki aluminiowej wyściełanej papierem do pieczenia. Muszę przyznać, że świetnie spełniła swoją funkcję. Tacka jest jednorazowa więc po upieczeniu kurczaka po prostu ją wyrzucamy i mamy czystą blachę z piekarnika. Jednym słowem super rozwiązanie. Ja od jakiegoś czasu dużo produktów niezbędnych w domu kupuję przez internet, więc i Was namawiam do takiej opcji. Zakupy bez wychodzenia

Ewa w kuchni
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 157

liści bazylii garść pistacji 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżki śmietanki 30 % 2 łyżeczki oliwy tymianek suszony/świeży 1-2 jajka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu, maczamy go w oleju z dodatkiem doli, pieprzu, tymianku i czosnku (2 ząbki). Wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi(...)pozbędziemy się łykowatych części. Gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-15 min, aż przestaną być twarde. W oczekiwaniu aż się ugotują nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni i przygotowujemy panierkę do kurczaka. Najpierw obtaczamy go w roztrzepanym jajku, a później w pokruszonym na drobne kawałki/ proszek orzechy włoskie. Smażymy z obu stron, do zrumienienia panierki, na średnim

Pyszny Duet