krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka – wedle uznania do smaku oliwa z oliwek do smażenia tarty twardy ser, użyłam sera Szafir (możecie użyć parmezanu lub żółtego tartego sera) Przygotowanie: 1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż(...)łódeczki, w którym zmieści się mięsno – warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki
Zasmakuj KuchniJager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową szklanki rosołu, solą, pieprzem i przyprawą(...)wymieszać je z przygotowanym wcześniej farszem na pasztet. Tak przygotowane mięso przełożyć do foremek aluminiowych (wyszły mi 2 po 500 ml). Na wierzchu posypać przyprawą Jager. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec pasztet około 40 minut. Pasztet najlepiej rozkrajał się będzie po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce
Zrób to smacznieczosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia frytek przyprawa gyros Pierś pokroić na małe kawałki.Natrzeć olejem i przyprawą(...)frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć
Agusiowe smakołykiROKU Szybkie dania z kurczakiem: Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce (wersja łagodna i pikantna) Domowy gyros Nugettsy z bawarsą nutą Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros(...)wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami
Słodkie okruszkiolej 4 łyżki cebula 2 szt. METODA: Jeżeli podudzie ma kość i skórę należy usunąć. Mięso umyć i osuszyć. Po nakłuwać nożem. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, natką pietruszki z obu stron równomiernie. Polać olejem. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Wrzucić do indyka. Dokładnie mięso masować ok. 5 min. Indyka umieścić w naczyniu, przykryć folią(...)godzin. Przed pieczeniem przygotować naczynie żaroodporne. Należy wyłożyć je folią aluminiową. Włożyć mięso i także przykryć dobrze mięso, świecącą stroną folii do góry. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 min. Następnie podudzie odkryć z folii i piec 10 min. w 200 stopniach, aby wierzch lekko zarumienił się
Kuchnia Paulettesmięsa z kurczaka.Słoninę kroimy w grubą kostkę,wrzucamy na gorącą patelnię i na małym ogniu topimy,dodajemy do niej cebulę w plastrach,dusimy.Dokładamy mięso z kurczaka,Smażymy podlewając odrobiną wody.Przyprawiamy przyprawą uniwersalna.Mieszamy.Po 20-30 min.studzimy.Na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy sitko o średniej średnicy i mielimy mięso z patelni wraz z wątróbkę.Dodajemy(...)tartą.Mieszamy dokładnie.Dodajemy namoczoną wcześniej żurawinę,odciskamy,mieszamy z masą mięsną.Farsz wkładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy(ja użyłam silikonowej)Wierzch zakrywamy folią aluminiową.Nagrzewamy piekarnik na 180st. i pieczemy ok.50 min. nie odkrywając pasztetu.Studzimy. Pasztet możemy mrozić w zamrażarce.Gdy chcemy go spożyć-odmrażamy go w temp.pokojowej i gotowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikrojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka - wedle uznania do smaku oliwa z oliwek do smażenia tarty twardy ser, użyłam sera Szafir (możecie użyć parmezanu lub żółtego tartego sera) Przygotowanie: 1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż(...)powstały łódeczki, w którym zmieści się mięsno - warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły. 2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki
Zasmakuj Kuchniwyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć z obu stron. Gdy udka będą miały lekko złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego(...)umyć i pokroić w plasterki. Każdy kawałek mięsa posypać startym, żółtym serem. Na sam koniec ułożyć plasterki pomidora. Ewentualnie plasterki pomidora delikatnie posolić oraz popieprzyć. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15-20 minut w 195°C. Pod sam koniec pieczenia, udka jeszcze raz posypać startym serem. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Udka przed
Ugotowaćilości cebuli i marchewki. świetny pomysł na obiad każdego dnia. Udka są bardzo soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Składniki (na 2-3 porcje): 5- 6 udek lub podudzia kurczaka 1 duża cebula 2 marchewki 1/3 szklanki piwa 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki tymianku, estragonu, pieprzu i soli 1 łyżka oliwy(...)piórka a marchew w plastry. W misce mieszam musztardę, miód, piwo, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Udka, warzywa i marynatę umieszczam w rękawie do pieczenia a następnie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka piekę przez godzinę w rękawie, następnie wyciągam je z piekarnika oraz z rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane udka piekę jeszcze przez
Mango Papajaboczku 6 daktyli bez pestek sól pieprz koperek Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i rozbiłam, aby uzyskać cienkie płaty mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem i koperkiem. Na każdej piersi z kurczaka ułożyłam po 2 plasterki boczki i po 2 daktyle. Roladki zawinęłam. Wszystkie roladki owinęłam folią aluminiową i przełożyłam do urządzenia do gotowania na parze. Parowar włączyłam na 40 minut(...)parze ziemniaczki z koperkiem, a do tego surówka ze świeżej marchewki z agawą i rodzynkami. ps. jestem przekonana, że roladki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczemy w piekarniku a oto moja kolejna opcja: roladki, ryż i surówka z pora przepis na surówkę z pora: http://www.nietadieta.pl/2014/09/surowka-z-pora-marchewki-selera-jabka-i.html
nietadietauszkodzić ścianek jabłka, zostawcie je około 0,5 cm albo i grubsze. Wnętrze jabłek pozbawione pestek i części z ogryzka wrzućcie do miski i skropcie cytryną. Pierś z kurczaka trzeba rozdrobnić, ja preferuję krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól(...)masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy. Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie kuskus. Morele pokrójcie w cieniutkie paseczki lub kostkę, imbir zetrzyjcie lub posiekajcie na drobne
Kuba Gotujesłodka papryka, majeranek, oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz Lunchbox: 2 kromki chleba razowego Liść sałaty Rzodkiewka Kilka kawałków papryki Dodatkowo owoce - np. banan i garść borówek 1. Pierś z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i posyp przyprawami. Odstaw na godzinę. 2. Do środka (strona z przyprawami i musztardą) połóż pokrojone w cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki(...)roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać. 3. Piecz ok. 35 minut (max 40) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. LUNCHBOX 1. Zimne roladki pokrój w cienkie plastry. 2. Na pieczywie połóż sałatę, pokrojone mięso, rzodkiewkę i paprykę. Posyp szczypiorkiem. W pozostałych przegródkach umieść owoce. Energia
Powiedz dietom nieupieczeniu 100 g żółtego sera, startego 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego(...)farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego nalać sos pomidory. Ułożyć na nic nafaszerowane muszle. Posypać resztą żółtego sera. 6. Piec w 180 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i podawać. Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1. Pomidor pokroić w kostkę. Czosnek
Moja Galeria Smakuoctu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy drobno i mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy(...)mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na brytfance na którą wylewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie otwieramy folię aluminiową polewamy sosem i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia się mięsa. SMACZNEGO
Lili w kuchniłyżeczki soli i pieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę, każdą lekko rozbijamy. Miód, olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka. Przyprawione mięso dobrze jest odstawić na jakiś czas do lodówki (u mnie trwało to calą noc, im dłużej w marynacie, tym smakuje lepiej ;) ). Po leżakowaniu, w rozbitą pierś wkładamy odpowiedni(...)grubości około 2 centymetrów, kawałek oscypka. Najpierw dokładnie zawijamy ser w mięsie, a następnie całość w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie
Kuchenna KontrrewolucyaWyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimyw słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów.Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę.Łopatkę mielimy dwukrotnie.Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamyprzez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Wyrabiamy nasz farsz. Rozkładamy skórkę i częściowo wypełniamy ją farszem.Uk(...)Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.Kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.Doskonale nadają się
Maminek kulinarnyniewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce, w wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni. Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik(...)pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy sosem i zawijamy lekko spłaszczając. Zawinięte tortille wkładamy do opiekacza na 3 minuty albo do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla na 5 minut. Te składniki wystarczą na 3 duże tortille. Smacznego
Niezły Młynekwiadomo, że wedle polskiej tradycji gości nawet niezapowiedzianych nie można wypuścić z domu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie(...)sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni (w zależności od typu i mocy piekarnika). Po upieczeniu spodu nie trzeba wyłączać piekarnika ponieważ
Symfonia Smakówłyżeczka soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek jajko do wysmarowania bułek oraz czarny sezam do posypania Domowa wędlina z kurczaka 500 gram piersi kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek po szczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini(...)ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut. Po 15 minutach obniżam temperaturę do 200 stopni. Upieczone pieczywo studzę na kratce. Najlepiej zjeść je w przeciągu maksymalnie dwóch
Mango PapajaOstatnio dostałam od mamy ogromną cukinię i dzisiaj się zastanawiałam co z nią zrobić . Kombinować za bardzo mi się nie chciało więc wyszły cukiniowe krążki :) Dla
Domowa Kuchnia u Mamynikt z gości nie miał pojęcia czego może się spodziewać w środku. Dopiero po pierwszym kęsie było widać ogromne zaskoczenie, a po chwili, zachwyt. Składniki 10 wątróbek z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (można je zastąpić surowym wędzonym boczkiem) 1 winne jabłko 1 średniej wielkości cebula Krok po Kroku 1 Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Cebule i jabłko kroimy w cienkie plasterki(...)parmeńskiej układamy plasterek cebuli, a na nią jeden kawałek wątróbki. Przykrywamy plasterkiem jabłka, zawijamy całość w rulon i spajamy wykałaczką. 3 Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min . Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Mini szaszłyki z wątróbki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisykilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki(...)mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku, łyżkę mieszanki ziół oraz płaską łyżeczkę soli
Niedzielny kucharzkilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki(...)mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Pulpety. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie
Niedzielny kucharznamoczeniu odcisnąć jego nadmiar. 2. Żółty ser pokroić w małą kostkę, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. 3. Masa mięsna: Mięso z uda kurczaka, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, żółtko, kasze mannę, pieprz czosnkowy, natkę z pietruszki, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie dodać pokrojony ser, papryki(...)smaku solą i pieprzem. 4. Masę mięsną przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarowanej masłem i wyłożoną folią do pieczenia. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysosem musztardowo-miodowym. Sałatkę możecie przygotować zarówno na imprezę, jak i obiad do pracy. Smacznego! Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Sałatka z granatem i kurczakiem Przepis na sałatkę z quinoa, batatami i granatem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 bataty granat 100 g serka lazur 0,5 szklanki quinoa 2 garście(...)sól sos balsamico papier do pieczenia Przepis 1 Bataty obieramy, kroimy w kostkę, polewamy oliwą, oprószamy tymiankiem i solimy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15-20 minut. 2 Granat obieramy i oddzielamy owoce. Rukolę myjemy. Ser kroimy w kawałki. Quinoę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 3 Kiedy bataty
Kuchnia Bazyliicałość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor. Na koniec dodajemy ugotowany al dente brązowy ryż i wszystko mieszamy. Farszu nie trzeba studzić, ale wygodniej się go nakłada, gdy jest nieco chłodniejszy. Nakładamy go do każdej papryki(...)naczyniu żaroodpornym. Kuleczki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałki i układamy na górze każdej papryki. Gdy napełnimy wszystkie papryki i ustawimy je w naczyniu, zalewamy całość bulionem i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - ok. 25 minut Po wyjęciu z piekarnika papryka jest gotowa do jedzenia. Można polać ją ketchupem, sosem jogurtowym lub innym ulubionym dodatkiem. Życzę
Cooking Monsterczerwona papryka 1 zielona papryka ( albo dwie czerwone jak wolicie:)). Pół cukinii 2 łyżeczki oliwy z oliwek 200 gram suchego ryżu 1 podwojna pierś z kurczaka 3 szklanki bulionu Na poczatku w małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy. Do innej miski wrzucam pokrojana w paski paprykę, cebulę w piórka, Cukinię w plastry, pierś(...)naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, zalewamy bulionem, warzywa z piersią rozkładamy po calosci przykrywamy folią aluminiową, lub pokrywką od naczynia żaroodpornego :) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na około godzinę. Jeśli ryż wyda się Wam zbyt twardy to podpieczcie całość jeszcze kilka minut
Mamuśka wraca do formyNuggetsy to świetna przekąska, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Szybkie i proste w wykonaniu. Filet z indyka można zastąpić kurczakiem, a do nuggetsów świetnie sprawdzi się sos z jogurtu naturalnego i czosnku. Polecam! Składniki: filet z indyka ząbek czosnku sezam do panierowania sos miętowy sól pieprz Wykonanie: Filet podziel na mniejsze(...)Przeciśnięty przez praskę czosnek połącz z sosem miętowym, solą i pierzem i zamarynuj kawałki indyka. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Kawałki mięsa posyp sezamem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40-45 minut. Smacznego
KukuleczkiPyszne pierożki - idealne na małe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :) SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo) Ciasto : 1 i 1/4 szkl(...)ciepłego mleka 25 g drożdży (świeżych) 1 mała szczypta soli 1 mała szczypta cukru 50 dag mąki 2 łyż oleju Farsz : 25 dag piersi kurczaka 25 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2,5 łyżki keczupu 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać
Kto ugości moich gości?klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na 18 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie rozciągamy w rękach i nakładamy łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego. Z tak przygotowanego farszu na cieście francuskiego składamy kopertkę - sakiewkę, mocno dociskając środek i brzegi, aby ciasto podczas pieczenia nie rozkleiło się. Na koniec rozbijamy widelcem(...)sakiewkę z góry - dzięki temu nasze sakiewki będą miały piękny kolor :) Układamy je blaszce w dość dużych odstępach. Lepiej uniknąć ich ewentualnie sklejenia się podczas gdy będą rosły w piekarniku. Pieczemy je w temp. 200 st. przez 25 minut. Najlepiej smakują podane na gorąco z dipem, np jogurtowo - musztardowym! Smacznego!! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!się rodzinny obiad, na pewno zrobię to danie bo jest dość szybkie, zwłaszcza, że przygotowuje się je dzień wcześniej a potem tylko piecze. Składniki: 6 pałek z kurczaka 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki łagodnego ketchupu 1 duża cebula 2 ząbki czosnki łyżka oleju sól pieprz Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć(...)ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić. Mięso wymieszać z ketchupowym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozgrzanym oleju. Następnie dorzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso będzie dobre (najlepiej na dużym ogniu, by mięso za bardzo nie puściło ‚wody’). Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut, by ryż przesiąknął przyprawami. Następnie wrzucić to na dno naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu(...)wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! :) The post Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki(...)Zwijam w kształt rożka . W szerszą część wkladam pergamin ( podczas pieczenia nie zapadnie się )Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Oliwki miksuję z odrobina bazylii i tymianku ,doprawiam solą i pieprzem , dodaje pozostały szpinak ,mieszam i pasta gotowa. Z upieczonych rożków wyrzucam pergamin i w to miejsce wkladam pastę oliwkowo-szpinakową Gotowe
Eli GotowanieGalantyna: 4 piersi z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami(...)Uformować długi wałek i zawinąć w folię do pieczenia, końce foli związać sznurkiem, zrobić kilka dziurek Całość piec w piekarniku w 160 stopniach przez 1 godzinę. Jajko, grzybki, ogórki i szalotkę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, przyprawić. Gdy rolada wystygnie, należy ją pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Na każdy plaster włożyć gęsty sos tatarski. Całość zalać
Jadło i czytadłowłaśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaczekoladowe drażemini piankiczekoladowe dropsyżółta cukrowa posypka (zobacz jak ją robić) Składniki na lukierSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę
Ciastkozercy