kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:278/456)

Pierś kurczaka pod pierzynką z żółtego sera i marchewki 103

pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule,  1 duża marchew,  150 g sera żółtego,  1 łyżka majonezu,  sól i pieprz, olej     Piersi z kurczaka myjemy i każdą z nich przekrawamy w poprzek na pół. Kotlety delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju. Blaszkę wykładamy folią aluminiowa i delikatnie smarujemy(...)blaszki. Każdy kotlet smarujemy majonezem, następnie układamy na nich pokrojoną i usmażoną cebulkę, następnie startą na grubych oczkach marchew, a na koniec posypujemy startym żółtym serem. Pierś zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st bez termoobiegu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Pizza z kurczakiem i mozzarellą 58

oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, oliwę, sól. Ciasto zagnieść i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Mięso z kurczaka umyć, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy na okrągły(...)pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy

przepisy- Milki
Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką 159

zielonych oliwek 330 g kwaśnej śmietany 18% 100 g słonego sera kanapkowego lub fety 2 jajka 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu(...)Następnie dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć, aż odparuje nadmiar wody (całość musi mieć gęstą konsystencję). Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Formę tortową o średnicy 27 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone

Passions hobbies life
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem 1675

pieprz do smaku , 1 ł y ż ka m ą ki   szczypta proszku do pieczenia tak na koniec ł y ż eczki Dodatki: 1 podwójny filet z kurczaka szpinak mrożony  ( 1 op. ) pomidory suszone w oleju Ubijamy bia ł ka z sol ą , dodajemy ż ó ł tka, majonez, m ą k ę ,   proszek do pieczenia, troszk(...)koniec starty ser, mieszamy ca ł o ść . Mas ę wylewamy na blaszk ę wy ł o ż ona papierem do pieczenia   (blaszka na wielko ść piekarnika) Pieczemy 15-20 minut 180 st.C Szpinak przek ł adamy na patelni ę , podsma ż amy na ma ś le,   przyprawiamy do smaku ( sól i pieprz)   Upieczon e ( nie studzimy

Takie tam pichcenie
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 488

skórki i pokroić w kostkę. Brukselkę oczyścić z pierwszych liści i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę ze szczyptą cukru. Gotować około 7 minut, aż będzie miękka. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone(...)mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa w formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać przez około 40 min. Jeżeli warzywa będą się za bardzo przypiekały, można wierzch przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się w formie od #myAmbition

https:KKuchniaMniam
Pizza z kurczakiem i mozzarellą 171

oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, oliwę, sól. Ciasto zagnieść i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Mięso z kurczaka umyć, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy na okrągły(...)pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy

Camilla w kuchni
Danie obiadowe- pieczone części kurczaka 142

Zapraszam na propozycję pysznego dania obiadowego.  Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów bardzo drobno pokrojonych Przygotowanie: Mięso myjemy a następnie dzielimy na 2 części: udka i podudzia. Odcinamy tylną kość i zdejmujemy skórkę( jeśli jej nie lubimy). Jeszcze raz myjemy mięso i je osuszamy. Przyprawy razem mieszamy i nacieramy(...)nimi mięso. Przekładamy je do miski i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. W między czasie włączamy piekarnik. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szybki krem brokułowo szpinakowy 182

ugotowania rosołu. O tym chyba mówić nie muszę ? Choć znam osoby, które nie wiedzą jak się za to zabrać. Liczę jednak, że Wy potraficie. Rosół gotujemy na piersi z kurczaka. Po kwadransie gotowania dorzucamy do zupy podzielone na mniejsze różyczki brokuły. W między czasie, podsmażamy na maśle nasz szpinak. Z mrożonym jest najwygodniej, ale świeży też się sprawdzi. Dodajemy(...)himalajską – odradzam wszelkie gotowe kostki rosołowe, mnóstwo w nich chemii. W miedzy czasie kroimy bułkę pszenną na drobną kostkę, polewamy dobrej jakości oliwą i osypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika na kilka chwil – żeby grzanki się zrumienimy. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO! Artykuł Szybki krem brokułowo szpinakowy pochodzi z serwisu MATYLDA GOTUJE

Matylda Gotuje
Modre gołąbki z quinoą i kurczakiem 128

masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby trochę zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na maśle. Farsz doprawiamy według uznania solą(...)kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte gołąbki obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 - 50 minut. Podajemy z ulubionym sosem, lub klarowanym masłem ziołowym

Quinoa Raz!
PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI 278

pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę(...)masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART . Wiem, że z Nimi wszystko upiecze

Z Majeczką w kuchni
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 198

Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku(...)paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Skrzydełka z Kurczaka Pieczone z Miodem i Sosem Sojowym 159

dolewanie, odmierzyłam co i czego ile dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)skrzydełka. W misce wymieszałam wszystkie składniki, wrzuciłam do niej skrzydełka i wymieszałam tak, aby wszystkie były pokryte sosem. Miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzałam na 180 stopni, skrzydełka włożyłam do patelni (moja patelnia może być używana w piekarniku do 250 stopni), możecie wyłożyć do formy ceramicznej lub innej przystosowanej do pieczenia. Delikatnie podlałam

Blondynka Gotuje
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, fetą oraz suszonymi pomidorami 218

wydaniu są bardzo aromatyczne, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne, a przy tym proste w przygotowaniu. Roladki te powstały dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 płaty suszonych pomidorów z oliwy( kupione tutaj ) 100 g sera Feta Kilka liści świeżego szpinaku 6 ząbków marynowanego czosnku chili Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Piersi delikatnie rozbijamy(...)pierś układamy liście szpinaku, pokrojony w wzdłuż pomidor, oraz paski sera. Zawijamy w roladę pomagając sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach

Podróż w kulinaria
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup 173

mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku(...)kalafiora i szparagi, posól je i popieprz, skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie po blaszce i piecz przez około 20-30 minut w nagrzanym do 200 oC piekarniku, do ładnego zarumienienia. W połowie pieczenia całość dokładnie przemieszaj. W międzyczasie rozgrzej w rondlu na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie

karmelowy
Miodowe skrzydełka 105

cytryny 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w dużym naczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte skrzydełka z kurczaka. Każdy kawałek drobiu musi być dobrze pokryty naszą zalewą w związku z czym najlepiej go kilka razu poobracać. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (mięso musi być przykryte(...)macie do dyspozycji grilla gazowego swoje skrzydełka przygotujecie w 20 minut. Jeśli korzystacie z tradycyjnego grilla: skrzydełka będą gotowe po ok. 35-40 minutach. Jeśli korzystacie z piekarnika pieczcie je ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. pod spodem dobrze jest umieścić naczynie, do którego będzie kapał tłuszcz. W każdym z tych 3 przypadków warto posmarować kratkę/ ruszt odrobiną oleju

Wielki apetyt
Zupa z zielonych szparagów i cukinii 145

Pyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam(...)zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte  1 średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe

Stare Gary
17 SANTE znaczy zdrowie - Koreczki z mięsnymi kuleczkami 153

plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki :* 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka* 2 łyżki otrębów pszennych Sante* duża cebula* ząbek czosnku* jajko * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego* różowa sól himalajska Sante, pieprz , ulubione przyprawy * papryka czerwona* oliwki* korniszony* listki świeżej(...)tarce cebulę oraz czosnek. Przyprawić, dodać ketchup i jajko. Wyrobić masę dosypując otręby by masa była zwarta. Uformować małe kuleczki. Ja swoje smażyłam na oleju ale można upiec w piekarniku bądź na teflonowej patelni bez tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia. Na wykałaczkę nadziewać oliwkę, ogórka korniszona, kawałek papryki, listek bazylii oraz kuleczkę z mięsa. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz

Magiczne Życie Marty
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 144

południe, każda była inna i każda była wyśmienita! Lasagne we Włoszech podaje się na specjalne okazje, typu Święta, zjazdy rodzinne, obiadki u mamy. Jest robione w zwykłym piekarniku lub w piecu chlebowym. Wszystkie ważniejsze święta przypominają Włochowi o lasagne i o jego prawdziwych korzeniach. To flagowy posiłek, który ma długą i bogata tradycję i co najważniejsze, zawsze smakuje, każdemu. Każdy(...)dodatkiem grzybów. Liguryjskie lasagne jest z pesto, a Veneto ma jako dodatek czerwoną cykorię z Treviso. Umbria i Marche podają swoją ulepszoną wersję z wieprzowiną i podrobami z kurczaka, a w regionach wzdłuż Apenin sos wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam.  Ten wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 176

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w cieście francuskim 191

sera żółtego Ćwiartka czerwonej papryki 1 mała cebulka dymka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Na maśle podgrzewamy pokrojone pieczarki. Do kieszonek mięsa wkładamy pokrojoną w słupki paprykę, pieczarki oraz plastry(...)środku każdej części układamy pierś. Nacinamy poziome paski o szerokości ok 1½-2cm i zaplatamy naprzemiennie. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 45 minut, przy czym po ok 25-30 minutach, gdy ciasto zaczyna się rumienić, przykrywamy folią aluminiową, by zbytnio nie przypiec. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
FIT KROKIETY 550

łyżką na naleśniki, posypujemy startym serem mozzarella i zawijamy w kształt tradycyjnych krokietów lub tak jak moje w formę kwadratu. Zawinięte już krokiety opiekamy w grillu lub zapiekamy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C ok 20-30min. Gotowe Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu moje fit krokiety . A nóż ktoś może będzie chciał(...)przepis idealnie się sprawdzi SMACZNEGO A jeśli i Wy nie wiecie do czego spożytkować zalegające w lodówce pieczarki to oprócz tego dania, polecam Wam również przepis na PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANĄ PIECZARKAMI Jest pyszna Artykuł FIT KROKIETY pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Grillowana jagnięcina – najlepszy przepis 164

stopień wysmażenia. Jeśli na zewnątrz pogoda nie nastraja do wyjścia z domu, to jagnięcinę obsmażcie na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony i wsadźcie do nagrzanego do 130 stopni piekarnika na 40 min. Ugrillowanego lub upieczonego mięsa nie przykrywamy żadną folią aluminiową! Mięso się pod nią parzy, a nie dochodzi i nabywa pięknego koloru pt.: „zwłoki wyłowione(...)robimy. Operujemy płomieniem, temperaturą, miejscem na kratce grillowej. Tej marynaty możecie użyć do żeberek i mięsa na szaszłyki. Jeśli zamiast oleju dacie jogurt, będziecie mieli idealną marynatę do kurczaka. Za’atar kupicie tutaj: arabskie.pl oraz tureckisklep.pl   Post Grillowana jagnięcina – najlepszy przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Serowa rolada z zielonym farszem 193

piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić. 2. Filet z kurczaka pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 3. Zielony groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze(...)Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.  Podawać na ciepło lub na zimno

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowa rolada z zielonym farszem 571

piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić. 2. Filet z kurczaka pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 3. Zielony groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze(...)Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.  Podawać na ciepło lub na zimno

Szalona Kuchnia Eweliny
Udka z kurczaka w przyprawach 147

obiad , świetnie się sprawdza na zimno jako dodatek do sałatki bądź na kanapkę z chlebem razowym . Polecam wypróbować ten przepis , smakuje bardzo fajnie . Składniki  3 Udka z Kurczaka 2 Łyżeczki papryki czerwonej  2 Łyżeczki pieprzu ziołowego 2 Łyżeczki majeranku  2 Łyżeczki oregano  Garść szczypioru  sól do smaku  Udka trybujemy z kości ,a skórę która(...)można przygotować dzień wcześniej aby przez noc przeszło przyprawami  Po dwóch godzinach przekładamy do formy do pieczenia ,dla mnie najlepiej sprawdza się forma sylikonowa ,i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 160 stopni przez 1,5 sprawdzając aby się nie przypaliło  Smacznego

Mój Smak
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 154

miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki(...)kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga.  Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut.  Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym , o którym ja nigdy nie zapominam. :) Smacznego

Kuchnia Viki
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 185

naszym produktem. I ot to cała filozofia. Kurczak w złotej, pikantnej panierce jak znalazł do piwa Pokroić kurczaka w kostkę, przełożyć do pojemnika i zalać maślanką. Trzymając w maślance kurczaka przez godzinę nie musimy go chować do lodówki. Przekładamy mięso na durszlak lub sito i potrząsamy aby jak najwięcej maślanki ściekło. W tym czasie robimy panierkę - miksujemy blenderem lub rozgniatamy(...)Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem już wcześniej  tutaj

Right Behind The Kitchen
Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 141

WYKONANIA :   Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę soli, posiekane masło, śmietanę, wodę. Szybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju podsmażyć piersi, po czym dodać tymianek. Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy(...)jeszcze dodać. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na ok 3-4 mm. Wycinamy szklanką kółka, nałożyć na nie 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jeśli nasze pierożki nam trochę popękały, nie ma się czym  przejmować, z 1 jajka i 1 łyżki mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego

Basia w kuchni
Sałatka z kurczakiem, kuskusem i grillowanymi paprykami 198

osolonej wodzie, aż do miękkości. Ostudź je i pokrój. Papryki przygotuj tak, żeby odchodziła skórka**. Obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwki i pomidorki przekrój na pół. Kurczaka usmaż na patelni zwykłej lub grillowej. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj 1 łyżkę pesto i 2 łyżki oleju rzepakowego. Dopraw solą i pieprzem. Sałatkę włóż do lodówki i poczekaj(...)szklanką przegotowanej wody i trzymałam tak ok. 30 minut. ** Zgrillowałam papryki na suchej patelni grillowej, obracając na każdą stronę. Można to też zrobić na palniku albo w piekarniku, aż papryki częściowo sczernieją. Zawiń w folię aluminiową i poczekaj, aż ostygną

Corner With Recipes
Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 5:2 186

cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza jedynie: 466 kcal ŚNIADANIE: 200 ml. soku pomidorowego 2 jajka ugotowane na twardo (średnie jajko ma 60 g) OBIADOKOLACJA: 5-6 sztuk pojedynczych piersi kurczaka 4 czubate łyżki miodu 4-5 łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej) 5 ząbków czosnku sól, pieprz 300 g cukinii łyżka suszonego tymianku Wykonanie: Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek(...)osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie.  Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 20 min. Cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gotujemy do miękkości. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Zapiekane spaghetti z kurczakiem i szpinakiem 849

przerwami aby powstała masa z gródkami (nie zupełnie gładka).W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.Makaron  wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez połowę(...)naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście szpinaku a następnie polać sosem mięsno-pomidorowym. Delikatnie wymieszać łyżką aby makaron połączył się z sosem. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu.*Zamiennie można użyć makaronu penne albo rurki.**Ja używam sera zamojskiego natomiast oryginalnie

Złote przepisy