idealny sos do ryb, mięsa czy jak w tym przypadku sos do makaronu. Tym razem do tego zestawienia smaku dodałam jeszcze usmażone kawałki łososia. Ale zamiast łososia może być kurczak, indyk lub polędwiczka. Możesz dowolnie dostosować ten przepis do tego co lubisz i do tego co masz aktualnie w lodówce. W przepisie na makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem użyłam(...)makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: 250 g makaronu tagliatelle 10 suszonych pomidorów 6 ząbków
nietylkopasta.pldania mają w sobie to "coś", co sprawia, że chcemy jeść więcej i więcej... 👉 Chicken poutine - frytki, opiekany kurczak, suszone pomidory, oliwki zielone, sos serowy/wybrany sos, szczypiorek 👉 Indyjskie poutine - frytki, curry, smażone tofu, sos tahini-sriracha, soczewica, kolendra 👉 Truffel poutine - frytki, kurczak opiekany, sos truflowy, parmezan, rukola Serce Dominika podbiły zaś burgery, które są robione z najwyższe jakości byczego mięsa(...)postaci panierowanej piersi kurczaka, frytek z batatów czy pyszne sałatki - zarówno dla mięsożerców jak i fanów roślinnej kuchni. Dla fanów bez-mięsnych sałatek propozycja od Karoliny Owczarz z grillowanym serem halloumi, mixem sałat, pomarańczą, pomidorami, czerwoną cebulą, sosem balsamico i orzechami włoskimi. Mięsożercy mogą wybierać spośród 2 świetnych wariantów z grillowanym mięsem z udek kurczaka. Jedna jest nieco ostrzejsza
Cooking Monsterznajdzie tu coś dla siebie :) Zapraszam i życzę udanej zabawy sylwestrowej! :) Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i bekonem Szwedzka kanapka z krewetkami Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami Sałatka z kurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami(...)Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą Potrawka z ciecierzycy Smacznego
Codzienne GotowaniePyszne danie, smaki super się ze sobą łączą. Można podać to danie z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zdjąć skórę z pałek, wyciąć kości. Lekko rozbić, doprawić
Kuchnia PokoleńDanie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru. Skrzydełka: 1 kg skrzydełek Przyprawa do kebabu 1
VioletoweKucharzeniePewnie myślicie co to takiego ta wspęga wężowata a to nic innego jak fasolka czarne oczko. Fasolka widowiskowa a do tego zdrowa pełna lekko przyswajalnego białka
Moje Małe CzarowanieGrillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu(...)warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy . Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka powinna być
Smaki EdytySKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 600 g piersi z kurczaka (obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka garam masala szczypta soli himalajskiej świeżo zmielone ziarenka pieprzu i kardamony (1 łyżeczka) 3 łyżki oleju rzepakowego Mięso wymieszać z w/w składnikami. odstawić na godzinę do lodówki POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 puszki czerwonej(...)fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 duża czerwona papryka ( pokrojona w kosteczkę) 1 łyżka kurkumy drobno posiekany imbir (kawałek około 3 cm) posiekana natka pietruszki sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka curry Na patelni typu WOK podsmażam mięso. Gdy już będzie zarumienione dodaję do woka (średni ogień/średnia moc płyty) warzywa i zalewam wodą
ClauditteMissCookingowocami morza. Mina mi się trochę rozjechała, bo nie przepadam zbytnio za darami oceanu, ale Żony Mej zachcianka świętą jest, więc mówisz i masz Honey. Jadłem kiedyś risotto z kurczakiem i krewetkami, więc na bazie tego "wyśmienitego" dla smakoszy krewetek dania, idę dalej i zrobię makaron z borowikami, wątróbką i krewetkami. Czego nam potrzeba? -świeże krewetki; są dodatkiem więc(...)sztuki na głowę wystarczą -300 gram wątróbki drobiowej -suszone, namoczone kilka godzin borowiki -parmezan -oliwa -masło, łyżeczka -świeże: rozmaryn, oregano i szałwia -szalotka -por część biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje, oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe
BaRepaspomarańczowa 1 łyżka oliwy z oliwek 500 ml bulionu sól pieprz A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, którą zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka i pokrojone w paski boczniaki. Smażyć 5-8 minut od czasu do czasu mieszając. Wsypać ryż. Smażyć do czasu, aż ziarna zrobią się przezroczyste. Całość zalać bulionem, doprawić solą(...)patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu (mieszając) około 15 minut, do czasu, aż płyn się wchłonie. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać
Kuchnia w opałachjednych kalafiorowy “kurczak” w musztardowej panierce będzie wegańskim kurczakiem na ostro, a dla innych po prostu kalafiorem w pikantnej panierce . W każdym razie że jest pysznie chrupiący, smakowicie pikantny i rozpływa się w ustach. Na pewno nie jest niskotłuszczowym daniem, bo smażymy je na głębokim oleju! Ale co tam, od czasu do czasu można zaszaleć Polecam wypróbować! Składniki: Mokre składniki(...)łyżki Suche składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka mąki ryżowej (można też użyć pszennej, ale ja preferuję bezglutenową) 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki wędzonej (lub słodkiej) 2 łyżki płatków drożdżowych (koniecznie, bo panierka lepiej się trzyma) Dodatkowo: kalafior olej do smażenia (dużo) Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy
Lamarida.plłyżeczka octu 50 ml oleju roślinnego ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 3 łyżeczki nasion sezamu 1 łyżeczka czarnego pieprzu opcjonalnie łyżka posiekanej świeżej kolendry Uwaga! Podana ilość czosnku, ostrej papryki i pieprzu sprawi, że surówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników. Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która(...)przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała
Trzeci talerzgdyż pięknie dekoruje stół a dodatkowo jest bardzo smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Głównym składnikiem sałatki szefowej jest mięso mielone, co czyni ją bardzo oryginalną. Zazwyczaj przygotowujemy sałatki z dodatkiem kurczaka. Pozostałe składniki to kukurydza, fasola, czerwona cebula, ser żółty, pomidorki cherry oraz makaron. Całość dopełnia sos na bazie jogurtu naturalnego z nutką majonezu oraz czosnku. Sałatka Szefowej to świetny wybór(...)imprezy, święta, czy rodzinne spotkania. Z pewnością zrobi furorę na niejednej imprezie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZEFOWEJ Składniki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 150 g makaronu 200 g żółtego sera 10 pomidorków cherry 1 puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki
Przepiski.ploznaczało, że mu smakowało. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Dla mnie bardzo smakuje z dodatkiem białego sera, ale można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem. Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka(...)duża cukinia lub 2 małe 700 g pieczarek 2 duże marchewki 2 papryki (czerwona i żółta) 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 jajka wiązka koperku wiązka natki pietruszki 3/4 szklanki kaszy manny 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki płatków owsianych (zmielić) 2 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka tymianku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujebatata jak i botwinki także zjadłam z apetytem. Bardzo udany eksperyment, który przyszedł do głowy spontanicznie na hasło Zuzi "ugotuj pulpeciki", a mięsa nie było... (tzn. była pierś z kurczaka, ale zamrożona, a dzieci głodne na już). Do sosu możesz dodać siekany koperek - ja nim oprószyłam już na talerzach, bo Zuzia ubóstwia koperek i do wszystkiego by go dała(...)akurat rzeczywiście fajnie pasował. Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1/2 batata 1/2 pęczka botwinki 2 jajka 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Do sosu: 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kolorowy Przepisownikciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym serem. Następnie rozkładamy wędlinę, pieczarki, cebulę pomidora, szczypiorek i plastry mozzarelli. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15 minut. Jeżeli nasz piekarnik zapieka mocniej skracamy(...)pieczenia. Recenzja sosu Barbecue: Dotarła do mnie kolejna porcja rewelacyjnych sosów od Firmy FANEX ( KLIK) . Sosy są przepyszne, idealne w smaku. Z tym sosem jadłam już kanapki, piekłam kurczaka i przygotowywałam tortillę. W pizzy sprawdził się równie wyśmienicie. Ma wyczuwalny smak wędzarni i słodkawy posmak śliwek. Jest zarazem i ostry i słodki. Zachęcam do próbowania sosów tej Firmy, ponieważ
VioletoweKucharzeniewarzyw, będzie idealna jako lunchbox lub szybki obiad po pracy. Ja swój podałam dodatkowo z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko. Składniki na 4 porcje: pierś: 700 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać(...)pozostałymi składnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Warzywa: 1 cukinia 1/3 niedużej dyni 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 ząbek czosnku zioła włoskie 100 g śmietany 18 % 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ząbek czosnku posiekać. Cukinię, dynię (hokkaido kroimy ze skórką, a zwykłą obieramy i dopiero potem kroimy
Fabryka pomysłówżałuję, że nie kupiłam dwóch, kiedy jeszcze były w dobrej cenie. W środku pysznie różowe, delikatne i mięciutkie, wilgotne, bez wiórowatego posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania(...)Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka cynamonu mielonego 1 łyżka zmiażdżonych goździków 1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu pszczelego sok wyciśnięty
Kuchenna Kontrrewolucyalubimy to danie. Placki zawsze są u mnie z tego sprawdzonego przepisu, natomiast farsz zmienia się w zależności od tego jakimi składnikami dysponuję. Gdy np.zastępuję wieprzowinę kurczakiem, zamiast fasoli , używam kukurydzy i smakuje równie wybornie.Polecam. Składniki na placki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki kukurydzianej pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju woda, tyle ile zabierze mąka(...)Składniki na farsz: 0,5 zmielonej łopatki lub karczku 1 puszka czerwonej drobnej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skórki 1 duża czerwona papryka lub dwie małe 1 cebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie: Ciasto na tortille musi mieć konsystencję podobną
Gosia gotujeOdchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera(...)chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie
SzczyptaSmaQwysycha, jest mięciutkie i aromatyczne. Zapraszam! Składniki: 4 nieduże udka Marynata: kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2-3 łyżki oleju świeży rozmaryn Sposób wykonania: 1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć ze sobą. 2. Udka umyć i osuszyć. Dokładnie posmarować marynatą i odstawić do lodówki(...)minimum 1 godzinę. 3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił. 4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów . Smacznego!!! Źródło: Lepszy smak
Kuchnia domowa Aniczasie można przygotować pyszny obiad lub kolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej. Oto moja dzisiejsza propozycja. Składniki: spaghetti razowe mieszanka warzywna mrożona "chińska" olej sezamowy sól papryka słodka i ostra pieprz jasny sos sojowy Makaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut(...)smażenia doprawiamy do smaku, a gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do warzyw. Podsmażamy przez chwilę wszystko razem. Można dodać drobno pokrojonego fileta z kurczaka. Smacznego
chwile dla mniedzień wcześniej wymiotło z lodówki w ekspresowym tempie a czekający na wypiek domowy chlebek wymagać będzie należytej oprawy;) Rolada drobiowa Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 szklanka maślanki naturalnej suszona bazylia i rozmaryn pieprz sól czosnkowa kolendra (w ziarnach) 3 łyżki musztardy 10 dag ostrego, wyrazistego w smaku sera (ja użyłam oscypka) Filet rozłożyć(...)natrzeć suszoną bazylią i rozmarynem, zalać maślanką i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Mięso wyjąć z maślanki (nie osuszać), doprawić grubo zmielonym pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCoś dla wielbicieli KFC. Skrzydełka wyglądają i smakują identycznie jak te z KFC :) Polecam przygotowanie ich samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty a efekt myślę, że was
Kulinarne przygodyPilaw to jedno z naszych ulubionych dań, bo wkłada się z ryżem do garnka ulubione warzywa i gotuje a potem cieszy znakomitą potrawą. Tym razem w
Moje Małe CzarowanieQuesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może
Be Fit Be StrongKto nie lubi soczystych skrzydełek pieczonych z warzywami? Przygotowując taki obiad w łatwy sposób można przemycić warzywa nawet dla tych, którzy ich nie lubią- szczególnie dla
VioletoweKucharzenie