ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki(...)kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać
Świat Domowej KuchniChoć dla mnie bardziej smakują jak taka lekka zupa mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię. Składniki: 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasyci każdego. Jeżeli zostanie nam zupa z obiadu, to mąż zjada ją wieczorem jako "gorący kubek", więc nic się u nas nie marnuje ;-) SKŁADNIKI 4-5 udek z kurczaka 3 średnie marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego pęczek pietruszki (można dodać również nieco liścia selera) przyprawy: sól, pieprz, można dodać(...)również vegetę makaron (najlepiej jajeczny, u mnie około 300 g) WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka (u mnie sześciolitrowy). Marchewki i korzeń pietruszki umyć, ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Korzeń selera umyć, obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. Dodać jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i zalać wodą. Włączyć palnik
Passions hobbies lifeDelikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. Nic dodać - nic ująć. Pychota! Składniki: pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy
Walijskie PichcenieZupa pomidorowa już się od jakiegoś czasu prosiła :) - doczekała się swojej kolejki. Chciałabym przedstawić Wam, jeden z moich pomysłów na klasyczną pomidorówkę. Jej słodycz
Smaki Edytysłoikach, lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki ( ja miałam małe więc było ich więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy
Smaki Ewymożna polemizować, która z nich wiedzie prym pierwszeństwa, ale niewątpliwie jest wraz z ogórkową i rosołem w pierwszej trójce. Zapraszam na moją wersję Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1/3 selera 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka cukru
Gosia gotujeGotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka kawałek selera 1/2 korzenia pietruszki 2 listki laurowe sól pieprz Sos śmietanowo-koperkowy: 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 czubata łyżka
Oryginalny smakKurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku, 250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi
królestwo garówpodniebienia, ale także dla oka. Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :) Składniki: udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko
Mój Smak na Życieotrzymamy pełen dwudniowy obiad - zupę oraz pyszne mięso na drugie danie. Przygotowana w ten sposób tuszka jest krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą
kawawszklanceSkładniki: 1 pierś kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1 świeży ogórek szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu sól, pieprz papryka słodka, ostra gęsty jogurt 3 ząbki czosnku parę kropel cytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika
Gaździnka warzyPyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie nie jedną osobę. Głównym sekretem tych roladek, aby bardzo ciasno je zrolować, dobrze obtoczyć w panierce i nie piec zbyt długo, jeżeli zrobimy te trzy etapy poprawnie roladki pozostaną nam bardzo soczyste i smaczne(...)Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 filety z piersi kurczaka (każdy ok 200 g) 1 marchew 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 jaja 70 g mąki 120 g bułki tartej 30 ml oleju Przygotowanie: Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem
Kuchnia ŁukaszaJanice Murfitt." Kurczak po chińsku (przepis z książki "Co podać na przyjęcie" Janice Murfitt.") kładniki dla 2 osób 200g ryżu długoziarnistego 1/2 piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mała cukinia 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 50ml rosołu z kury sól, pieprz(...)ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę i paprykę w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać mięso kurczaka i smażyć na dużym ogniu 2 minuty. Odsunąć je do zewnętrznej krawędzi patelni , a na jej środek wrzucić marchew i cebulę. Smażyć , w dalszym ciągu na dużym ogniu, 2 minuty
Wiem co jempożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki(...)jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem
Pyry na Gaz