kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:17/624)

Kurczak faszerowany bułką + film 133

sosem chrzanowym , może być świetnym dodatkiem do sałatki. składniki na 5 porcji 1 sprawiony kurczak (około 1,80 kg) 2 pęczki natki pietruszki opakowanie przyprawy do kurczaka (30g) 4 ząbki czosnku 8 jajek 200 g masła 5 dużych bułek czarny pieprz sól przepis Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Umytego i sprawionego kurczaka nacieramy z każdej strony i wewnątrz czosnkiem

Smakowite Dania
Roladki z kurczaka pod kołderką z przecieru pomidorowego i mozzarelli + Test naczynia żaroodpornego Termisil 207

naczyniu żaroodpornym, zajrzyjcie na www.zdroweparcienaszklo.pl oraz www.facebook.com/zdroweparcienaszklo Roladki z kurczaka pod kołderka z przecieru pomidorowego i mozzarelli Składniki (4 porcje): - 3 filety z kurczaka - 200 g mrożonego szpinaku - 5 plastrów suszonych pomidorów - 3 ząbki czosnku - 1 kulka mozzarelli - kilka łyżek przecieru pomidorowego - sól, pieprz do smaku - przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru - przyprawy(...)pieprzu, przyprawach i pokrojonym ząbku czosnku, włóż do lodówki. Rozmrożony szpinak wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, sól, pieprz i przyprawy, podsmażaj 3 minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut

Corner With Recipes
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 140

przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe

Moja smaczna kuchnia
Duszone udka z kurczaka w słodkim sosie 193

łatwo dostępnym składników. Duszone udka podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki.  Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz(...)oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek laurowy

Ugotować
Ostry jogurtowy kurczak w tortillach 140

majonezu Oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki(...)czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym czosnkiem). Układamy kawałki kurczaka, trochę sałaty lodowej, kawałki pomidora i czerwonej papryki oraz plasterki ogórka. Zwijamy

VioletoweKucharzenie
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 183

był jej wkładem do specjalnej książki przygotowanej przez znajomych dla przyjaciela który obchodził 40 urodziny. Swoją drogą ciekawe, czy każdy kto będzie przygotowywał tego kurczaka, dodał tyle ząbków czosnku ile ma lat, czy smak kurczaka by zyskiwał, czy nie. Hmm ale przy 70 ząbkach wolałabym odmłodzić się o połowę ;) Dla 4 osób Potrzebujemy: 8 udek z kurczaka(...)olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek i tu bardzo ważna sprawa, nie obieramy do białego. Zostawiamy ząbki czosnku w osłonkach. Zdejmujemy tylko luźne, łupinki i dzielimy główki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak duszony w botwince 176

piersi kurczaka – ok. 600 g 1 pęczek botwinki (liście – ok.200 g + buraczki – ok. 60g) 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 1 czubata łyżka masła do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany(...)Doprawić z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce

Kulinarne Przeboje
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 459

zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem . Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa: 500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 liść laurowy 70 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka kajzerka sól morska(...)kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy

Poezja smaku
Gyros z kurczakiem i chlebkiem pita 162

piersi z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oliwy 1 ogórek 2 pomidory 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 pity (gotowe dostępne w supermarketach) Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie paski. Posypujemy przyprawą do grosa i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Smaczne Potrawy
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 176

bazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku, czy według własnego widzimisię.   Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo gotową mieszanką do kurczaka albo mieszaniną czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia(...)najlepiej zagrodowy 0,5l puszka wybranego piwa 600g małych ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 5 małych buraków 1 bulwa selera ½ główki czosnku 1 mały kabaczek (miałam, dorzuciłam, nie jest niezbędny) olej rzepakowy sos sojowy ciemny przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka przypraw tymianek papryka mielona słodka i ostra rozmaryn mielony kminek oregano sól pieprz

Karo in the Kitchen
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 155

litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku  Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir(...)leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso

Kuba Gotuje
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 148

litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku  Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir(...)leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso

Kuba Gotuje
Kurczak pieczony w warzywach 143

porcje:    2 udka kurczaka    zioła do kurczaka (gotowa mieszanka)    papryka słodka    sól    pieprz czarny młotkowany z kolendrą    1 duża marchew    1 duża cebula czerwona    7 ząbków czosnku    2 średnie pomidory    olej do smażenia Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami(...)wstawiamy do lodówki na miń 2h. Warzywa poza pomidorami obieramy, marchew myjemy. Cebulę i marchew kroimy w kawałki ok 1 cm grubości, pomidora w ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze

peggiwkuchni
Dyniowe curry indyjskie z czarnuszką! Obłędne! 199

Palce lizać! ;-)   SKŁADNIKI : DYNIOWE CURRY INDYJSKIE Z KURCZAKIEM: - serek Arla Apetina Indie - 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 2 filety z piersi kurczaka  - 1 cebula szalotka - 1 laska cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - 1 gwiazdka anyżu - 1 łyżka ziaren czarnuszki - 1 łyżka przyprawy curry indyjskie - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/3 łyżeczki kminu indyjskiego(...)pietruszki - kurkuma KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ: - kurczaka kroimy w sporą kostkę - szalotkę i czosnek posiekaj - na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy i smaż przez 4 minuty cebulę, czosnek i kurczaka - dodaj przyprawy i zmiksowany w blenderze miąższ z dyni - całość duś na patelni przez 20 minut - dodaj serek Indie -Arla Apetina, wymieszaj dokładnie - smaż 4 minuty i gotowe! Kaszę

SMYKWKUCHNI
Pieczone burgery drobiowe z warzywami 149

Składniki: * 2 filety z piersi kurczaka ok 400 g * cukinia * 2 marchewki * 1 mała cebula * ząbek czosnku * garść natki pietruszki * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka majeranku * sól * pieprz Przygotowanie: Marchewkę i cukinię myjemy. Marchewkę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około(...)Filet z kurczaka myjemy oczyszczamy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Kroimy cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy

Kulinarne przygody