aromatu – nie kupujcie byle jakiego. Osuszonego i oczyszczonego kurczaka wkładamy do szczelnie zamykanej torebki z grubej folii (moja torebka ma pojemność 4,5 litra, kurczak na zdjęciach waży 1,25kg). Wsypujemy pokrojony imbir, czosnek i szczypior. Wlewamy sos sojowy z wodą i przyprawami – połowę do kurczaka, połowę do torebki. Dokładnie otaczamy kurczaka w sosie i dodatkach, wkładamy do lodówki(...)długie marynowanie zastępuje gotowanie i przy okazji ogranicza do minimum ilość sosu sojowego użytego w przepisie – bez suszenia kurczaka się nie obędzie. Po wymaganym czasie marynowania kurczaka wyjmujemy, sos przelewamy przez sito, odcedzony czosnek, imbir i szczypior wkładamy do środka kurczaka a następnie kurczaka formujemy i związujemy. Sprawdźcie jak to zrobić w TYM PRZEPISIE . Układamy kurczaka w brytfance
Karo in the KitchenPyszny i aromatyczny. W sam raz na rodzinny obiad. 1 kurczak (ok 1,5-2 kg) 2 cytryny sól pieprz łyżeczka papryki słodkiej kilka gałązek tymianku 3 ząbki czosnku(...)łyżki oleju Kurczaka umyć, osuszyć. Wycisnąć sok z jednej cytryny, posiekać tymianek, wymieszać z olejem i przyprawami i natrzeć całego kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Do kurczaka włożyć ząbek czosnku i pół cytryny, związać nogi i włożyć go do rękawa do pieczenia. Do rękawa wrzucić też cząstki cytryny, 2 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Kurczaka wstawić do piekarnika
Smakołyki Asikurze uda z pałkami 2 małe cebule, pokrojone w plastry 5- 6 ząbków czosnku 1 – 2 gałązki rozmarynu Kilka gałązek oregano i tymianku 1 szklanka białego wina ¾ szklanki bulionu ¼ szklanki mąki sól pieprz łyżka oliwy przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć(...)dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił . Do misy wolnowaru włożyć zioła, na nich ułożyć cebulkę i ząbki czosnku, ułożyć kurczaka. Na patelnię po smażeniu wlać bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu. Przelać do misy wolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do kurczaka. Wolnowar przykryć
Stare Garypiersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje. składniki: 1,4 kg mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości 600 g piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki sól ziołowa do smaku 2 łyżki kaszy manny Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku
Monia miesza i gotujemajonezem Sałatka z granatem i kurczakiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Wrapy z kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kotlety z kurczaka Sałatka Gyros
Kuchnia BazyliiKurczak w pomidorach – po prostu pycha! :) To kolejna propozycja na szybki obiad. Można go przygotować dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia tylko go odgrzać :) Polecam
Kulinarne PrzebojeMoja kolejna propozycja na grilla , to skrzydełka. SKŁADNIKI: 1kg. skrzydełek syrop klonowy 80 ml świeży rozmaryn gałązki -5 szt zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 5 szt.ząbków czosnku oliwa 0.5 szklanki WYKONANIE: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno siekamy, syrop, rozmaryn, zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka i czosnek, łączymy z oliwą-marynata, skrzydełka dokładnie macerujemy w marynacie odstawiamy do lodówki przykryte folią
Kuchnia Beatysojowy – do smaku – czosnek – 3 ząbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek. Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym. Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem ( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyć czosnku granulowanego ). Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się spali , a kurczak zrobi się gorzki. Tak zamarynowanego
Ostra na Słodkopożałujcie. Składniki na ok 4 porcje 200 gramów pieczonego lub smażonego kurczaka, pokrojonego na kawałki 1 litr bulionu (może być ugotowany na korpusie po pieczonym kurczaku) 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 cebula (mała lub średnia), drobno posiekana 1 marchewka, drobno posiekana 1 łodyga selera naciowego, drobno posiakana 150 gramów brokułów, łodyżki posiekane na cienkie plasterki, różyczki podzielone(...)chwilę smażyć uważając, aby czosnek się nie spalił. Dodać masło, a kiedy się rozpuści wsypać mąkę. Przemieszać i chwilę smażyć. Wlać bulion i wrzucić tymianek. Wsypać ryż i przemieszać wszystko. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Kiedy ryż będzie już prawie miękki dodać do zupy różyczki brokułów, zielony groszek i mięso z kurczaka. Dodać śmietankę i wymieszać
olalacookingPotrawka z kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cykoria 3 marchewki 1/4 małego selera 1 łyżeczka nasion chia 2 łyżki octu jabłkowego oliwa z oliwek do podsmażenia(...)szklanka wody sól koperek Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Cebulkę, czosnek i cykorię pokroiłam na drobno. Marchewkę i seler starłam na dużych oczkach. Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam kurczaka, cebulę i czosnek. Dodałam pozostałe składniki i dusiłam pod przykryciem ok 45 min. Dobrym dodatkiem będą ziemniaczki lub ryż
nietadietareszta to pikuś ;p. Smacznego! Składniki: roszponka kukurydza - puszka groszek konserwowy - puszka papryka czerwona tarty ser żółty do posypania dwa pomidory grzanki pierś kurczaka Sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz i sól do smaku Wykonanie: Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać(...)naczyniu żaroodpornym pod przykryciem z foli aluminiowej. Pieczemy "na grzaniu" z obu stron na mocy 180 stopni około 20 minut. Resztę składników mieszamy ze sobą. Dodajemy kurczaka. Ucieramy czosnek z odrobiną soli i mieszamy całość ze śmietaną i dwoma łyżkami oliwy. Dodajemy pokrojonego w kostkę przestygniętego kurczaka. Z dwóch kromek chleba robimy grzanki na maśle, które dodajemy do sałatki
Lubczyk i Waniliaprzygotować na niej sos. Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g wątróbki kurczaka 1-2 szyje kurczaka 2 liście laurowe 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1 łyżeczka tymianku oliwa z oliwek lub olej kokosowy do polania Marchewki obieramy(...)Wszystkie warzywa i podroby umieszczamy w brytfance, dodajemy przyprawy, liście laurowe i polewamy odrobiną oliwy lub oleju kokosowego. Odstawiamy na bok i czekamy na kurczaka. 1,5kg kurczak 200g masła 2 ząbki czosnku 1 cytryna 1 łyżeczka pietruszki + 2 łyżeczki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + 2 łyżeczki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz ok. 150g boczku wędzonego
Cooking Monster350g marchewki 150g konserowych ogórków 4 jajka przyprawa do gyrosa dużo szczypiorku 1 pęczek natki z pietruszki odrobina oleju sól pieprz 2 duże kubki jogurtu naturalnego główka czosnku Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na oleju. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki(...)spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane pieczarki nóżkami do góry, posypać posiekaną szczypiorkiem, następnie pokrojoną marchew, posypać solą, pieprzem, posmarować sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu i czosnku, następnie ziemniaki, kurczak, posmarować sosem czosnkowym. Kolejna warstwa jajka, delikatnie posypać solą, pieprzem, teraz ogórki, posypać solą, pieprzem i cienka warstwa sosu. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej
Życie zaczyna się w kuchnijest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam! Oryginalny przepis tutaj składniki 8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki cebuli suszonej - roztarta w moździerzu 4 ząbki czosnku, zgniecione(...)dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił . Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwek i włożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczaka Wlać ocet balsamiczny i bulion. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Stare Garysię pochwali ;) Do składników z oryginału musiałam dodać jeszcze przyprawy, ale o tym za chwilę. Składniki (z przepisu): - 400 g piersi z kurczaka - bulionetka do duszonego kurczaka Knorr - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 100 g śmietankowego serka topionego - 200 g śmietany - 450 g mrożonego szpinaku 1. Kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż(...)dodaj posiekany czosnek i cebulę, przesmaż razem. Jak już pewnie zauważyliście, w przepisie zapomniano wspomnieć o tłuszczu do smażenia. Poza tym jednak optowałabym za tym, żeby cebulę i czosnek smażyć przed kurczakiem, bo w ten sposób wyciągamy więcej smaku z czosnku, co jest niezbędne przy szpinaku, ale ok, robimy jak każą ;) 2. Wlej śmietanę i dodaj Bulionetkę Knorr
Kulinarne zapędy Kokosa