bardzo wiele sposobów. Można przygotować z nim makaron albo zrobić roladki z kurczaka. W tej chwili mam dla was przepis na samą papkę, ale niedługo pojawią się również przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na czerwone pesto: 1 słoiczek (250g) suszonych pomidorów w zalewie garść świeżej bazylii 30 g orzeszków pini 1 ząbek czosnku Orzeszki pini prażymy na patelni
Delusional Trineintensywny kolor naleśników. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, u mnie wyszło 10 sztuk. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, odstawić do wystudzenia. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Kulki małej mozzarelli osączyć z zalewy i przekroić na pół. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć
Monia miesza i gotujeketchup pikantny majonez 1 przyprawa gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, dodajemy niewielką ilość oleju i dokładnie mieszamy,wstawiamy na godzinę do lodówki. Obsmażamy na oleju złoty kolor,odstawiamy do ostudzenia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, odkładamy trochę do posypania wierzchu, kapustę pekińską drobno kroimy, cebulę i ogórki konserwowe kroimy
Bajeczna Kuchniaczęsto myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu: 2 szklanki wody 3 ziarenka ziela angielskiego(...)kostkę i zeszklić na oleju. Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodać do cebuli, przesmażyć. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze króciutko smażyć, następnie połączyć z gorącą zalewą. Nie gotować. Naczynie z kotlecikami w zalewie pozostawić w lodówce do następnego dnia. Podawać na zimno
Praktyczna plsosu chili słodko-pikantnego Tao Tao 2 łyżki oleju Łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu sojowego i sosu chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki. Pędy bambusa odcedzić z zalewy, przepłukać wodą. Pora pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę , a pieczarki w półtalarki
Fabryka pomysłówdół, bez termoobiegu. Obieramy cebulę i czosnek – cebulę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek, w cienkie plasterki. Z czosnkiem postępujemy dokładnie tak samo. Drobno siekamy kapary z zalewy. W sporej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i smażymy aż cebula zeszkli się i zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodajemy(...)też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku
Karo in the KitchenRewelacyjny w smaku sos słodko-kwaśny. Możecie go przelać do słoików i zimą delektować się jego smakiem. Wystarczy, że podsmażycie , np. pokrojone mięso z kurczaka, dodacie sos i obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu(...)małym ogniu. W połowie szklanki zalewy z ananasa rozpuścić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowaną masę wlać do garnka. Wszystko wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka
UgotowaćSkładniki: 1 wędzone udko kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 dużej czerwonej papryki 1 słoik selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 1/4 orzechów włoskich 2 łyżki majonezu sól, pieprz Kukurydzę, seler oraz ananasa odcedzić z zalewy. Seler oraz ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Udko pozbawić kości i pokroić. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie
Moja Galeria Smakubazę do tej sałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą
Moja Galeria Smakukurczakiem i makaronem ( Przepis TUTAJ ) oraz inne ciekawe zapiekanki na które przepisy znajdziesz TUTAJ *** *** Pizza korona ( Przepis TUTAJ ) *** *** Skrzydełka a’la KFC (przepis: TUTAJ ) *** Domowe Stripsy ( Przepis: TUTAJ ) *** Krokiety ( Przepisy TUTAJ ) *** — RYBY— Często na przyjęciach podawane są ryby i zazwyczaj cieszą się one dużym powodzeniem. Mogą być pieczone, smażone, zapiekane czy marynowane w zalewie. Oto kilka moich propozycji: *** Ryba z warzywami w zalewie ( Przepis TUTAJ ) *** *** Łosoś zapiekany w różnej postaci ( Przepisy TUTAJ ) *** *** Śledzie w zalewie octowej lub pomidorowo-octowej ( Przepis TUTAJ ) *** *** Ryba po grecku ( Przepis TUTAJ ) *** —SAŁATKI— Chyba na żadnej imprezie nie może zabraknąć sałatki. Może to być klasyczna jarzynówka lub coś bardziej wyszukanego
Blog z Apetytemroku KURCZAK Z ROŻNA NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-) Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy: Kabaczki w zalewie z kurkumą! Ogórki w curry i chili! PRZEPIS NA PROSTY TORT JOGURTOWO- TRUSKAWKOWY
SMYKWKUCHNIalbo rzucone mimochodem "kocham Cię mamo" załatwia wszystko :) Kochane Mamy, wszystkiego najlepszego! Dzisiaj świętowanie umilać nam będzie pyszna tarta (o której napiszę wkrótce). A ostatnio zajadaliśmy się pizzą z kurczakiem i ananasem. Mięso przygotowałam według przepisu Maćka . Spód rozwałkowałam w taki sposób, aby brzegi pozostały nieco grubsze. Dzięki temu po upieczeniu były nadal miękkie. Składniki: Ciasto(...)pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 500 g filetu z piersi kurczaka ananas z puszki mozzarella oliwa
zadanie-gotowanienależy przygotować: 2 piersi z kurczaka 5-6 niewielkich ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, słodką, mieloną paprykę oliwę z oliwek Do sosu: 7 kopiastych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (najlepsze będzie domowej roboty, ale i z kupnego wyjdzie) 3 łyżki sosu sojowego 1/2 papryczki piri piri lub innej pikantnej (ja użyłam takiej z zalewy) 3-4 łyżki sosu chili(...)łyżki oliwy z oliwek ok. 1 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki odrobina soku z cytryny (ja raz ścisnęłam cytrynę nad miseczką, więc wyszło tego nie więcej, niż 1 łyżeczka) Kurczaka należy oczyścić, odkroić tak zwane polędwiczki i każdy kawałek delikatnie roztłuc. W miseczce wymieszać sos sojowy z oliwą, kurczaka oprószyć papryką, włożyć do miseczki z marynatą, dokładnie wymieszać (tak, by kurczak
Ratunku obiadletniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo(...)kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy z zalewy. Jogurt, kremówkę oraz ocet winny ucieramy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz
Smaki Na Talerzusól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt grecki Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy,a potem obsmażamy. Różyczki brokuła gotujemy na parze. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ta przygotowane składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bon appetit mon amiemożna go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka 120-150g sera z niebieską pleśnią 6-8 połówek suszonych pomidorów z zalewy ½ sporego pęczka pietruszki, bez łodyżek 2 łyżeczki przyprawy toskańskiej z suszonymi pomidorami Kotanyi
Karo in the KitchenSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz
Zasmakuj Kuchniobrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając aby każdą warstwę
Maślane ciasteczkowłoskich, 4 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i podsmażam około 15 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki i prażę na suchej patelni. Kukurydzę, wiórki selera oraz ananasa odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie
Tradycyjna kuchnia Kasiszczypiorku 200 g ryżu długoziarnistego Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka w małe kawałki. Następnie pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory wraz z zalewą i doprawiamy papryką, solą, czosnkiem oraz obficie oregano i bazylią. Dusimy do momentu
Moje-pitraszenieziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera 2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować
Ala piecze i gotujemajonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę meksykańską i olej, wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju, odkładamy do ostudzenia. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Paprykę czerwoną odsączamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy
Bajeczna Kuchniakoncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym z zalewy) i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail
Marder&Marder Manufactureserka homogenizowanego 1 mały jogurt naturalny keczup sól, pieprz 1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką oleju i przyprawą do gyrosa (w sporej ilości). Podsmażamy i studzimy. 2. Paprykę, korniszony i cebulę kroimy w kostkę. 3. Kapustę piekińską siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Keczup, sól i pieprz
Szefowa kuchniminut Porcje: 4 Składniki: 800 g oczyszczonych żołądków kurczaka, 500 ml bulionu drobiowego, 4 pomidory, 1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki oleju-zalewy z suszonych pomidorów, kilka gałązek oregano, sól i pieprz cayenne do smaku
SzczyptaSmaQpapryka Wykonanie: Udka posypujemy solą, pieprzem, obiema paprykami (lub ulubioną przyprawą do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą. Na to układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około
Walijskie PichcenieSkładniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej
głodny alergiksolą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet, że to danie ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach. Nacieramy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię