podanej ilości wychodzi jedzenia na 2 dni (u mnie wyszły 2 naczynia żaroodporne). Do nadzienia możemy dodać warzywa jakie tylko chcemy, a w wersji mięsnej można dodać filet z kurczaka. Idealna propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀 Składniki: Naleśniki(...)posypujemy nim naleśniki w naczyniu. Wierzch możemy posypać suszonym majerankiem. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 min. Podajemy z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub czosnkowym, albo ketchupem
Kuchnia MagdaLenyprzekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe(...)wyjęciu z piekarnika terrina wygląda tak: Podaje się i na ciepło (zaraz po przygotowaniu), albo na zimno (nie odgrzewamy) w cienkich plastrach – z sałatą, grzankami, także z sosem żurawinowym :) Smacznego :) *zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż pochodzą z moich archiwów (to była moja pierwsza terrina), gdy jeszcze nie planowałam zakładać blogu. W najbliższym czasie planuję zrobić terrinę i wymienię
Pociąg Do Kuchniwielu osób. Jednak dieta ta może obciążać wątrobę, dlatego przed jej rozpoczęciem warto skonsultować się ze specjalistą. Poniżej znajdziesz kilka propozycji na szybki i smaczny obiad bez węglowodanów. Kurczak z warzywami na patelni: skorzystaj ze świeżych lub mrożonych warzyw. Warto jednak pamiętać, że niektóre z warzyw mają w sobie węglowodany, np. ziemniaki, bataty, pietruszka czy por. Mięso podsmaż na patelni(...)przyprawami. Zawinięte gołąbki układamy na głębszej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy 1,5–2 szklanki wody i pieczemy przez 1,5 godziny. Według uznania możemy również przygotować sos. W tym celu boczniaki lub pieczarki podsmażamy z cebulą, pod koniec dodajemy śmietanki 30% i doprawiamy do smaku. Obiady bez węglowodanów – czy warto? Posiłki bez węglowodanów lub z ich ograniczoną liczbą
Kuchnia MagdaLenyRosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są
ChilliJemypotrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek(...)godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKokardkowa sałatka to nie tylko smak, ale ta sałatka też obłędnie wygląda. Pyszna i lekka sałatka z makaronem i ananasem. Lista na zakupy oraz bardzo prosty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięso z indyka jest chudym, zdrowym i delikatnym mięsem. Często w przygotowaniu jednak staje się suche, lub tłuste przez smażenie. Warto przygotować te pyszne mięso w
MarcinChefDziś mam dla was kolejny przepis na pizzę. Tym razem kolorowa pizza na drożdżowym cieście, z cebulą, porem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze ketchup jako sos, szynka i ser. Pizzę zrobiłam na patelni, więc można przygotować smaczną pizzę nawet w razie awarii piekarnika, czy jego braku. Pizza wyszła bardzo smaczna, soczysta i pyszna. Do tego ładnie kolorowo wygląda(...)spodu, a ser rozpuścił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i pokroiłam w trójkąty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-kurczakiem.html), pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni
Waniliowe ImprowizacjeJakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu(...)kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje z placka, mocniej dociskamu przegi. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy ravioli z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Tradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kanapeczki z łososiem i koperkiem mogą posłużyć zarówno jako śniadanie, kolacja ale również jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem(...)minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania i życzę smacznego
Wyprawy kulinarneWiele osób boi się przygotowywać kaczkę – uważa ją za bardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zawsze lubiłam kluski śląskie, szczególnie w wykonaniu mojej Mamy. Nigdy ich jednak nie robiłam, bo uważam, że niektóre dania smakują najlepiej w wykonaniu doświadczonych gospodyń, szczególnie
Kuchnia po mojemu