Menu na tydzień: Telewizyjny kurs planowania posiłków 188bardzo wolnym ogniu 45 minut lub dłużej. Powstaje w ten sposób aksamitny, zawiesity, słodki sos, bo podczas powolnego gotowania cukry w passacie karmelizują się przełamując naturalną kwaskowość pomidorów. Sos marinara znalazł się później w kotletach zapiekanych pod parmezanem, w lasagni no i oczywiście w kremie pomidorowym Zoe. Pęczak też cudownie się rozmnożył. Ugotowaliśmy spory gar kaszy – użyliśmy szklanki pęczaku, który(...)robi się risotto, czyli poprzez systematyczne podlewanie pęczaku wodą (lub bulionem), aż do mementu, gdy nasyci się wilgocią i zrobi al dente. Tydzień temu przygotowaliśmy pęczotto z kurczakiem i zastosowaliśmy metodę z pieczenia. W sobotę za oknem było ponad 30 stopni i woleliśmy nie nadużywać piekarnika. Stąd pęczotto powstało w klasyczny sposób. Właściwie nie było to gotowe pęczotto, ale pół
Niedzielny kucharz
Cukiniowe placuszki z serem i kurczakiem 185Doskonałe na letni obiad 1 średnia cukinia 200g filetu z kurczaka 1 mała cebula ząbek czosnku 100g żółtego sera 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz chili w proszku olej do smażenia Cukinię myjemy,ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Do cukinii ścieramy cebulę,solimy i odstawiamy na 10 minut(...)rozgrzewamy olej,łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor. Usmażone placuszki układamy na papierze by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło. Wybornie smakują polane sosem czosnkowym. Polecam również placuszki z cukinii w tej wersji: http://elka72.bloog.pl/id,342246693,title,Placuszki-z-cukinii,index.html
Kolorowa kuchnia Elki
Gulasz z żołądków drobiowych 270domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ostra papryka garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej Żołądki dokładnie oczyścić(...)żołądków i dusić jeszcze ok 30minut az marchewka i żołądki będą mieciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym
Monia miesza i gotuje
A la "burrito" 288bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych. Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie(...)serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam sos majonezowo czosnkowy. Smacznego
W kuchni u Moniki
Pularda w złotem kolorze i kartoflane kulki z parzonem ciastem 226pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi 2 łyżki masła prawdziwego 2 kubki wody 3 ząbki czosnku Na kartoflane kulki: 75 deka(...)brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin. Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurę powstałym sosem i smarować masłem prawdziwym. Tymczasem kartofle ugotować do miękkości w słonej wodzie, odcedzić i zemleć. Dodać żółtka, gałkę i łyżkę masła, a wszystko utrzeć. Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki
Kuchenna Kontrrewolucya
Kotleciki pół-drobiowe 450Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy
Buniabaje w kuchni
Sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami 173wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam starte pieczarki. Smażyłam je przez kilka minut. Najpierw pieczarki puściły sos. Wtedy je trochę doprawiłam solą i pieprzem i smażyłam dalej aż cały sos odparował. Pieczarki odstawiłam do wystudzenia. Jajka ugotowałam na twardo, wystudziłam je w zimnej wodzie i obrałam ze skorupek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroiłam je w drobną kostkę. Groszek odcedziłam na sicie(...)wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę fasolową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatkę makaronową z groszkiem konserwowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową z kurczakiem i makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html),
Waniliowe Improwizacje
Kotlety siekane z gotowanego mięsa 202font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 20 sztuk: 400g gotowanego mięsa (rosołowego) 1 mielona pierś z kurczaka 200g pieczarek 1 papryka 150g sera mozzarella 2 jajka Sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso rosołowe drobno siekamy(...)praską do wygładzania, dzięki czemu kotlety na zdjęciu mają regularny kształt. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z surówką lub/i z sosem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzie
Roladki drobiowe ze szpinakiem, mozarellą i marchewką 206szpinaku (lub kilka kostek mrożonego) 2 ząbki czosnku (u mnie czosnek suszony w płatkach) mozarella kilka gotowanych marchewek 1,5 szklanki rosołu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na połowę lub na 3 części - jeśli mamy dużą pierś. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obsypać pieprzem z każdej strony i odstawić do lodówki(...)kłaść roladki i smażyć na złoto z każdej strony. Następnie wlać na patelnię rosół lub wodę i dusić roladki przez ok. 10 minut. Wyjąć roladki z patelni i zagęścić sos mąką. Podawać np. z kaszą jęczmienną, gryczaną, ziemniaczkami lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sakiewki z ciasta francuskiego 479szpinak smażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą oraz pieprzem z dodatkiem kurczaka, ser parmezan starty na wierzchuW kolejnej sakiewce kryją się: czerwona papryka pokrojona w kosteczkę, pomidor, kurczak oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty serTrzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego seraZ obiadu pozostał mi bigos, więc także umieściłam(...)około centymetra wystawały ponad formę, gdyż nadmiarem ciasta będziemy przykrywać farsz. I to wszystko. Można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, ale ja tego nie robię.Sakiewki można podawać z sosem, na przykład czosnkowym czy choćby z ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
upichcic
Massaman Curry z wołowiną i batatami 145Massaman Curry to klasyk kuchni tajskiej . Według źródeł Massaman Curry pochodzi już z 17/18 wieku, a pierwszym w historii zarejestrowanym przepisem na massaman curry był “Kurczak
Moja Delicja
Łosoś w słodkiej marynacie 222Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 336popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego(...)minut, podlać winem oraz bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Sałatka "gyros" trochę inaczej 235kurczakiem. Wyszło chyba całkiem dobrze, mi smakowała. Zamiast kapusty pekińskiej użyłam makaronu kokardki i kolorowych muszelek. Użyłam: 3 garści suchego makaronu ( kokardki, muszelki, świderki) ok. 40 dkg fileta z kurczaka pokrojone w drobną kostkę 2 cebule pokrojone w "piórka" 5 ogórków konserwowych mała cukinia 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu(...)szatkownicy. Smażyć na reszcie oleju aż zmięknie (3-4 min). Doprawić solą i pieprzem do smaku .Ostudzić. Majonez wymieszać z jogurtem. Ułożenie: Makaron mięso cebula połowa sosu majonezowo-jogurtowego kilka kleksów ketchupu cukinia reszta sosu majonezowo-jogurtowego starte ogórki posypać posiekaną natką pietruszki Smacznego
Maślane ciasteczko
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 212specjalność regionu Walencji, w którym gościliśmy. Żeby jednak było ciekawiej to w wersji z homarem. Czekając na ucztę zajadaliśmy się podanymi jako starter ciepłymi bułeczkami z 3-ma rodzajami sosów - najsmaczniejszy był czosnkowy i pomidorowy ( inny niż u nas, bo ze świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza(...)sposobu na tą jego puszystość i świeżość. Paella to tradycyjne danie z ryżu przygotowywane na specjalnych patelniach i podawane z najrozmaitszymi składnikami. Klasyka to paella z mięsem królika i kurczaka, ale oczywiście królują tu dodatki takie jak owoce morza i ryby. Na naszej puszył się okazały homar, którego pokazujemy na zdjęciu ( tu już rozkrojony ). Mięso z odwłoka wydobył nam kelner
Smaki Ewy
Menu na Wielkanoc 703tatarski , sos też można już przygotować w piątek, aby zdążył się „przegryźć” do niedzieli. My przyrządzamy go z dodatkiem grzybów w occie , można je zastąpić marynowanymi kaparami. Oprócz sosu tatarskiego, na wielkanocnym stole zawsze stawiam ćwikłę z chrzanem i chrzan ze śmietaną. W sobotę polecam zająć się pasztetem. Przygotowanie pasztetu zajmuje trochę czasu, jednak nie jest to trudne zadanie. Można(...)albo Pâté z masłem i pietruszką , który można podać go na malutkich krążkach z chleba. Ozdobą świątecznego stołu będą też mini przekąski takie jak: – małe porcje Galaretki z kurczaka – Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą – Koreczki z buraka i sera mozzerella Polecam też przygotować szynkę zawijaną z jajkiem , która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SURÓWKA Z MARCHEWKĄ I ANANASEM 194Pasuje w zasadzie do wszystkich mięsnych dań, oraz do smażonej ryby. Surówka z marchewką i ananasem doda świeżości Twojemu obiadowi! Podałam surówkę z marchewką i ananasem do kotletów z kurczaka w panierce. Polecam też przepis na dietetyczną surówkę z marchewki , albo surówkę z marchewki i sałaty lodowej, surówkę z marchewki i jabłka , Przepisy na pyszne i kolorowe surówki obiadowe znajdziecie(...)puszkę ananasów w zalewie, owoce siekamy i dodajemy do tartej marchewki, zalewę z ananasa odstawiamy. W drugiej miseczce łączymy jogurt z majonezem, dolewamy 2 łyżki zalewy z ananasa, doprawiamy sos solą, białym pieprzem i mieszamy widelcem aż składniki sosu się połączą. Sos możemy zrobić tylko z samego jogurtu. Następnie sos dodajemy do miski z marchewką i ananasem. Mieszamy ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanki - przepisy 489Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 2. Naleśniki po meksykańsku zapiekane 3. Naleśniki kurkumowe z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i mozzarellą 4. Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułem 5. Kurczak zapiekany z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem 6. Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 7. Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek 8. Tarta z ciasta francuskiego(...)kukurydzą 17. Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana z ryżem 23. Zapiekanka z tortellini i białą kiełbasą
kruche babeczki
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 196żałować, to fakt, że nie ma jej w codziennym menu. Dlatego zdecydowanie warto wybrać się na nią podczas Restaurant Weeku . Przystawka w Menu A: zupa curry z krewetkami i kurczakiem. Przystawka wegetariańska (Menu B) Po tak świetnej zupie curry można by pomyśleć, że szefowi kuchni — Mateuszowi Malinowskiemu trudno będzie zadowolić podniebienia wegetarian, ale nic bardziej mylnego! Krem szafranowy, który przygotował(...)Danie główne to popisowy numer Steak N' Roll nawiązujący do klasycznej Reuben Sandwich, lecz podany z lekkim twistem. Dostajemy tutaj delikatną bułę maślaną własnego wypieku skąpaną w ziołowym sosie chimichurri. Do tego kapista kiszona, słodka kandyzowana cebulka, szwajcarski ser i najważniejszy element — delikatny mostek wołowy. Mięso jest tak kruche, że aż się samo rozpada pod naporem widelca; jest pełne aromatów
Food Square
Zapiekanka Gyros-Kebab 36053pyszna zapiekanka,prosta do zrobienia.... Jeśli jesteście fanami sałatki gyros to pokochacie również tą zapiekankę-polecam Składniki: 2 filety z kurczaka 2 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 1 cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 35 dag sera żółtego(startego) opakowanie przyprawy gyros-kebab 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Filety kroimy(...)połowę wylewamy na wierzch ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera. Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą, wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego i pozostały ser. pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min (żeby ser porządnie się roztopił) Smacznego
Swojskie jedzonko
Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką 161szalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy 1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą(...)grillową. Obsmaż 5-6 minut piersi z każdej strony i przełóż na talerz. Każdą z piersi polej przygotowanym confit ze karmelizowanych jabłek i szalotki. Podawaj z sałatką z sosem vinegret. Smacznego
Bike By Life
rosół z kury rosołowej z kurkumą... 238Składniki: kura lub kurczak 1/2 dużej sztuki, woda 5 litrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy(...)makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach przyprawy: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry, stosowana
W Mojej Kuchni Lubię
Indyk w " lisiej skórze". 256Wykonanie. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę z kurczaka. Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki(...)pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę
Kulinarny karnet Christophera