których można było obserwować wszystkie atrakcje. Jako pierwszy swój pokaz przeprowadził mistrz sztuki kulinarnej z Francji, Marc Galais. Przygotował sandacza z kurkami i pistacjami w towarzystwie warzyw i sosu maślanego. Następnie członkowie Narodowej Kadry Kucharzy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przygotowywali kolejne, autorskie dania. Muszę przyznać, że te smakowite „perełki” pojawiały się tak szybko, że nie byłem(...)Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi ser w malutkim rożku z owocami leśnymi, a Bogusia
kuron.com.plOregano · Sól · Cebula duża · Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Ryż wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, solimy. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy, przekładamy na ryż(...)Gotujemy do chwili, kiedy kostka rosołowa się rozpuści. 15. Polewamy sosem mięso. 16. Pieczemy 40 minut
Kulinarna Chwilaspotkanie. Mięso przygotowane w poniższy sposób jest miękkie, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Takie udka możecie podać z ziemniakami lub kopytkami. Składniki na 6 porcji: 6 dużych udek z kurczaka (wagowo 1 kg) sól, pieprz kurkuma tymianek papryka słodka przyprawa czosnek kolorowy* 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny *mieszanka: czosnku, papryki czerwonej oraz zielonej, liści pietruszki(...)cytryny. Wstawić do lodówki, aby mięso "przeszło" przyprawami. Na drugi dzień, udka piec bez przykrycia w 225°C przez około 40-45 minut (do zarumienienia się skórki) . Gotowy sos przelać do rondelka, podgrzać i zagęścić (1/3 szklanki wody i 1 łyżka mąki pszennej). Udka przed i po upieczeniu
UgotowaćBardzo smaczna surówka, nada się również na drugie śniadanie. Wystarczy dodać podsmażonego fileta z kurczaka, pokrojonego na paski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)Olej, ocet, śmietanę i miód dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziarna prażymy na suchej patelni. Na roszponkę układamy papryczki, szalotki i gruszkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami, polewamy sosem
R'n'G Kitchenpanna olio d'oliva aneto fresco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bu ł ki tartej w mleku. W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku oraz wyciśnięt ą bułkę tart ą . Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. **** PREPARAZIONE(...)tutto. Z masy formujemy pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Śmietanę roztrzepujemy z musztard ą, doprawiamy sol ą i pieprzem. Sos wlewamy do pulpecików, dodajemy posiekany koperek. Pulpeciki g otujemy do zagęszczenia sosu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając. **** Iniziate a formare le polpettine. Scaldate in una padella un filo
La grande e la piccola cuocaSkładniki: -0,5 kg. piersi z kurczaka -0,5 l. słodkiej śmietany 12% -4 łyżki musztardy francuskiej -łyżka masła -1 cebula -2 ząbki czosnku -pieprz kolorowy -sól -majeranek -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż się zarumienią a następnie ściągamy je z patelni. Na tą samą patelnie dodajemy cebulę pokrojoną(...)mieszamy śmietanę z musztardą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnie. Dodajemy przesmażone piersi i masło. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. Na koniec odkrywamy pokrywkę żeby sos się troszkę zredukował. Smacznego
Magia jedzenia.przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak za każdym razem wychodzi taki.... skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł tak jakbym go gotowała(...)było mowy o przypaleniu się warzyw, które były na samym spodzie. Dzięki temu mogłam garnek z upieczonymi warzywami postawić na gazie, wlać wino, zredukować i przyrządzić mega smaczny sos z pieczonych warzyw. KILKA WAŻNYCH ZASAD NA POCZĄTEK! To jest istotna część tego postu. Jeśli już w Twojej kuchni pojawi się garnek żeliwny, a już wiesz nie kosztował mało, warto
Blondynka Gotujemnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti) 130 g żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać. Mięso przysmażyć na rozgrzanej patelni. W głębokiej patelni rozpuścić(...)minut. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ilość minut podana na opakowaniu). Gotowy odcedzić z wody. Do szpinaku dodać mięso, wymieszać. Nakładać na talerz makaron, polać sosem szpinakowym i posypać startym serem
Passions hobbies lifekurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy(...)roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową. Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym
Kolizje SmakówKamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy(...)suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku
Blondynka GotujeUwielbiam grudzień, najpierw szykuję się do Świąt, a zaraz po tym na Sylwestra. I własnie na Sylwestra specjalnie przygotowałam imprezowa skrzydełka. Oczywiście możecie je przygotować na
Niezły MłynekPomidorowe spaghetti z indykiem to bardzo delikatne, aromatyczne i pyszne danie w stylu włoskim. Mięso z indyka sprawi, że danie będzie znacznie bardzo delikatne w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przesmaż czosnek i cebulę ze szczyptą soli. 3. Posiekaj pierś z kurczaka i dodaj na patelnię. 4. Kaszankę pokrój na małe kawałki i dodaj na patelnię. Smaż wszystko, aż kurczak będzie gotowy. 5. Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści i wytnij głąb. Sparz ją w posolonym wrzątku przez kilka minut, po tym czasie liście powinny łatwo odchodzić. 6. Sparzone(...)które ochronią gołąbki przed przypaleniem, ułóż na nich przygotowane gołąbki i przykryj je jeszcze kilkoma liśćmi kapusty. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Ja gołąbki podałam akurat z sosem pieczarkowym, bo miałam trochę pieczarek w lodówce. Równie dobrze sprawdzi się choćby sos grzybowy 😉 No i oczywiście ziemniaki i kiszony ogórek - klasyka obiadowa
Z notatnika dietetykaTWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo bogaty w opublikowane desery, szczególnie ciasta. Trochę przepisów już przerobiłam, tylko brakuje czasu, aby na bieżąco to wstawiać. Mnóstwo ciast(...)LINK ). Czerwiec był również owocny, jeśli chodzi o współpracę z firmą WOLL ( link ), która sprezentowała mi naprawdę super patelnie, a dzięki niej powstał super przepis na TUŃCZYKA W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM . LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieTWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI LINK Podsumowując, czerwiec był bardzo bogaty w opublikowane desery, szczególnie ciasta. Trochę przepisów już przerobiłam, tylko brakuje czasu, aby na bieżąco to wstawiać. Mnóstwo ciast(...)LINK ). Czerwiec był również owocny, jeśli chodzi o współpracę z firmą WOLL ( link ), która sprezentowała mi naprawdę super patelnie, a dzięki niej powstał super przepis na TUŃCZYKA W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM . LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś mam pomysł na mega smaczną , słodką marchewkę. Idealna w połączeniu z kurczakiem, zresztą ja zjadłam ją wprost z miseczki. Bez żadnych innych dodatków. Przepis pochodzi z książki od wydawnictwa M, Dieta przeciwzapalna. Recenzję książki znajdziecie tutaj! Składniki; 3 duże marchewki 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu (może być lipowy) sól morska świeżo mielony pieprz Przygotowanie; Marchewki(...)marchewka będzie prawie miękka ( około 7min) Następnie do marchewki dodajemy olej kokosowy i miód. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż sos lekko się skarmelizuje. Jemy na ciepło. Możemy posypać ulubionymi ziołami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.szlaku europejskiego ulicznego jedzenia robimy dziś przystanek we Francji. O ile na sos do berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić(...)posterunku! Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :) Propozycje kompozycji: cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory
zadanie-gotowanieminut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest też kuskus palestyński(...)się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy w programie "Ugotuj mi mamo
Chilli Czosnek i Oliwapraskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej(...)wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko
upichcicTaki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Lekki a zarazem ... pożywny :) Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... Polecam wszystkim
Walijskie PichcenieInspiracją był przepis z książki Carole Clements "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne
Stare Garymakaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami – Lasagne (lasagne bolognese) – domowy makaron – Makaron carbonara MAKARON Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI(...)podania listki świeżej bazylii lub natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu. Otwórz puszkę z pomidorami i odlej nadmiar płynu. Na oliwie podsmaż anchois i drobno posiekany czosnek. Jak się zeszklą dodaj pomidory z puszki i duś około 5 minut aż sos
nietylkopasta.plPotrawka z fasolką i kurczakiem Bardzo prosta do przygotowania potrawka, odmiana fasolki po bretońsku. Warto wypróbować zawsze jakaś odmiana zwykłego tradycyjnego dania. 7 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 podwójny filet z kurczaka · ½ kg fasoli Jaś · 1 papryka czerwona(...)pokrojony imbir, czosnek, cebulę, obraną z nasion, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną. Smażymy dziesięć minut i łączymy z fasolą. Jak jest za mało sosu, można podlać wodą. 4. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy chili, ewentualnie solą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy. 5. Danie gotowe
Kulinarna ChwilaŚwiąteczna sałatka z gyrosem to pomysł na jedną ze świątecznych potraw. Nie będę ukrywał, że uwielbiam tą sałatkę, a najbardziej smakuje mi jej góra :) Wykonanie sałatki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Potrawka Taco Danie, które przyrządzamy razem z ryżem, szybkie, smaczne, proste do zrobienia Składniki: · 1 filet z kurczaka · Cebula · Olej do smażenia · Szczypta czosnku · Papryczka Chili · 1 łyżka curry(...)limonek, 10 minut gotujemy. 6. Kostkę rozrabiamy w 1 szklance wody i łączymy z fix smażony ryż, po czym wlewamy do sosu i dodajemy groszek. 7. Ryż po ugotowaniu przekładamy do naczynia. 8. Mięso wykładamy na ryż i polewamy
Kulinarna Chwilawiem ile. Podałam je w towarzystwie brokuła gotowanego na parze i ziemniaczków, ale myślę że świetnie będą smakować również z ryżem czy kaszą i surówką, albo same polane tylko sosem czosnkowym. To naprawdę pyszny i oryginalny sposób na zdrowy obiad, zwłaszcza, że ich wykonanie tylko z pozoru wydaje się czasochłonne, a tak naprawdę to tylko kilka chwil na przygotowanie składników(...)tutaj pasowały, a następnym razem spróbuję z dodatkiem selera, albo szpinaku, zamiast marchewki możliwości jest tutaj naprawdę wiele. Składniki: ok 500 g fileta z indyka (może być także kurczak) 100 g żółtego sera (u mnie podlaski MSM Mońki ) 3 średniej wielkości marchewki 1 duża lub 2 średnie cebule pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 2 jaja 2 łyżki jogurtu
Cynamonowe szczęścieGulasz z piersi kurczaka jest przepyszny. Mało składników a smak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku(...)stron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić sos za pomocą mąki powinniśmy wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu
Smaczne PotrawyGulasz z piersi kurczaka jest przepyszny. Mało składników a smak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku(...)stron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić sos za pomocą mąki powinniśmy wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu
Smaczne PotrawyKapsalon co prawda kojarzy się z kapslem ale nie ma z tym nic wspólnego. to holenderski fast food, wymyślony w 2003 roku przez Nathaniëla Gomesa fryzjera
Bernika - moj kulinarny pamietnikWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 2 torebki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben's, 2 podudzia z kurczaka (z zupy), 1/3 papryczki chili, 150 g szpinaku, 2 duże ząbki czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, 2/3 łyżeczki curry Cykoria , łyżka oleju z dodatkiem bazylii, 200 g śmietanki 30%, łyżeczka mąki(...)smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną. Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty
JejKuchnianadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu. Składniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie(...)pieprzu 1 laska cynamonu (ok. 6 cm długości) 3-4 goździki 1-2 gwiazdki anyżu 1 łyżka cukru palmowego (czasami zastępuję go miodem lub cukrem trzcinowym) 3-4 łyżki sosu sojowego sól do smaku natka kolendry lub pietruszki albo szczypiorek do dekoracji *** wegetarianie mogą pominąć mięso, bulion jest bardzo aromatyczny i może doskonale służyć jako baza do innych potraw
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 350 g m akaronu penne, większa pierś kurczaka, 500 g przecieru pomidorowego, około 1 kg pomidorów, 6 pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść(...)przecier oraz posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuję na małym ogniu do momentu odparowania nadmiaru płynu (co jakiś czas mieszam). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron łączę z sosem, posypuję świeżymi ziołami
JejKuchniaGulasz z piersi kurczaka jest przepyszny. Mało składników a smak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku(...)stron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić sos za pomocą mąki powinniśmy wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu
Smaczne Potrawyodwagi, aby stawać z nim w konkurencji na upieczenie lepszej kaczki – on po prostu robi najlepszą. Kaczka jednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić(...)pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko
Jacob Tasteswytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka - jednak pilnować by się nie przypaliła. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka i jogurt. Całość(...)miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 - 30 minut na złoty kolor. Podawać lekko przestygniętą - po 20 minutach :) Smacznego! Zapraszam na Instagram i Facebook bloga
Poezja Smaków - blog kulinarnyPropozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem(...)naczynia. Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś świetnie smakuje z sosem grzybowym
Nie tylko w kuchnikurczakiem i ananasem to idealna propozycja obiadowa , świetnym dodatkiem do potrawy będzie ryż ugotowany na sypko i surówką. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 50 dag piersi z kurczaka puszka ananasa 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy z oliwek kopiasta łyżka mąki pszennej mielona czerwona ostra papryka szczypta cukru sól przepis Umyte piersi odsączamy(...)czasu mieszając. Mięso przekładamy do rondla zalewamy sokiem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem, dusimy pod przykryciem do miękkości, dodajemy ananasa z puszki . Sos zagęszczamy łyżką mąki zmieszaną z połową szklanki wody, dodajemy szczyptę cukru , doprawiamy papryką i solą, całość mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko
Smakowite DaniaDumałam, dumałam i w końcu wydumałam. Nie będę ukrywała, że jest to przepis czysto konkursowy. Bardzo mi zależy na mikserze planetarnym. Mój stary poczciwy robot jest
Malinowe PocałunkiUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatity