kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:789/1024)

Tagliatelle z gorgonzolą, kurczakiem i gruszką 142

Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a z dodatkiem smaku gorgonzoli-pyszności po prostu. Zachęcam do spróbowania tego połączenia. SKŁADNIKI: 0,40 dag. filetu z kurczaka 15 dag. gorgonzoli 2 gruszki konferencja makaron tagliatelle 200ml śmietany 30% 1 łyżka majeranku olej natka pietruszki przyprawy:sól,pieprz grubo mielony, gyros WYKONANIE: marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy gyros(...)smażymy na tłuszczu po mięsie około 5-10 min.( w zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem 3-5 min. sos: zagotowujemy 0,5 l bulionu drobiowego, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i mieszamy do rozpuszczenia sera, dodajemy śmietankę, mieszamy do zgęstnienia(można zagęścić odrobiną mąki) na talerzu układamy ugotowany makaron aldente, polewamy sosem

Kuchnia Beaty
Domowe wędliny i mięsa na Boże Narodzenie 692

talerzu wędlin świetnie sprawdzą się na zimno peklowane szynki i peklowana rolada z boczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki – świetna będzie jako pieczeń podana na obiad w pierwszy dzień świąt, a po całkowitym schłodzeniu(...)zapeklowanie cienkiego płata boczku wystarczy zaledwie kilka dni. Szczegóły jak zawsze znajdziecie przy każdym z przepisów. Udanego gotowania! Peklowana szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia

Karo in the Kitchen
Uda kurczaka z pieczonymi warzywami 128

upieczeniu jest jeszcze bardziej wyrazista i słodka. Wszystko lekko doprawione papryką i lubczykiem z dodatkiem sałaty pekińskiej, vinegretem i czarnymi oliwkami. Pytania? Ja zgłodniałam;)) SKŁADNIKI: 6 ud z kurczaka 7 ziemniaków pokrojonych w talarki 2 marchwie pokrojone w talarki 2 cebule pokrojone w ćwiartki vegeta natur, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, oregano, lubczyk łyżka masła olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję(...)grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika przez ok. godzinę. Pod koniec zwiększam temp. do 210 C, by zrumienić bardziej warzywa. W trakcie pieczenia polewam mięso sosem i odwracam na drugi bok. Niezależnie od podanego czasu pieczenia sprawdźcie wcześniej czy mięso i warzywa są gotowe, moce i wielkości piekarników są różne. Podaję z posiekaną kapustą pekińską, oliwkami i vinegretem

Zasmakuj Kuchni
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 183

Dzisiaj ryż w innym wydaniu.Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw.Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie.Potrzebne składniki:-torebka ryżu 100 g-filet z kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)   Ryż gotujemy(...)olejem.   Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę

Maminek kulinarny
Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym 224

skrzydełka się piekły..Sos ten podpatrzyłam gdzieś w necie , ale nie pamiętam gdzie..pamiętam tylko, że to była karkówka ..a ja zrobiłam skrzydełka..a w sumie to i tak sos przerobiłam po swojemu zmieniając i dodając kilka składników...no i ilość wedle gustu...szczerze mówiąc nie pamiętam ile czego dokładnie dałam..po prostu doprawiałam próbując..wtedy wiadomo czego tam jeszcze(...)dlatego jest często używany w mojej kuchni..Lubicie konkursy? lubicie wygrywać?Jeśli tak ..to zapraszam niedługo  na konkursik...będą trzy nagrody.. 1 kg skrzydełek przyprawa do kurczaka 0,5  kg pieczarek  1 cebula 1-2 marchewki olej rzepakowy Zalewa: 2 łyżki maggi  2 łyżki cukru  1 puszka pomidorów  5 łyżek octu winnego Jamar

Moje domowe kucharzenie
Sałatka krabowa 7072

wiem czy już to kiedyś wspominałam, ale uwielbiam sałatki. Mogłabym jeść je codziennie. Z kurczakiem, tuńczykiem, warzywne, z ryżem lub makaronem, wszystkie są przepyszne. Są zdrowe, syte, szybkie w przygotowaniu a dodatkowo zawsze można zapakować je w pojemniczek i wziąć do pracy lub na uczelnię. Na dzisiaj wybrałam sałatkę krabową, jedną z moich ulubionych :) SAŁATKA KRABOWA  (2 porcje) Składniki(...)pieprz Jajka ugotować na twardo. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Surimi i jajka również pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Ja do zrobienia sosu używam serka homogenizowanego naturalnego, ponieważ jest bardziej kremowy i mniej kwaśny niż jogurt oraz zdecydowanie mniej kaloryczny od majonezu. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Roladki z kurczaka z greckim farszem 404

feta mały słoik papryki marynowanej szczypior pieprz ziołowy przyprawa do kurczaka oregano czosnek granulowany  Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy. Posypujemy pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i oregano. Przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy.Farsz nakładamy na filet(...)zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano.Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia.Do tak przygotowanych roladek polecam sos tzatziki

Czerwona Porzeczka
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 161

jedzących mięso jak i dla tych co zrezygnowali ze spożywania mięsa, bądź wolą smaki wegetariańskie. Wszystkie ślimaczki zawsze podaje z domowym sosem czosnkowym, który jest moim faworytem wśród wszystkich sosów do przekąsek. https://tomusiszwiedziec.pl/domowy-sos-czosnkowy/ Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem jak i inne ślimaczki z ciasta francuskiego są bardzo szybką(...)niesmaczne. Danie wykonuje się szybko, jednak etapami, ponieważ należy poczekać, aż masa szpinakowa będzie zimna. Farsz ze szpinakiem można z powodzeniem wykorzystać również jako farsz do makaronu z kurczakiem bądź jako farsz do nadziewania mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz ze szpinakiem 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera typu feta 3 ząbki czosnku kilka łyżek mleka kilka łyżek oleju sól

To Musisz Wiedzieć
Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie 105

których można było obserwować wszystkie atrakcje. Jako pierwszy swój pokaz przeprowadził mistrz sztuki kulinarnej z Francji, Marc Galais. Przygotował sandacza z kurkami i pistacjami w towarzystwie warzyw i sosu maślanego.     Następnie członkowie Narodowej Kadry Kucharzy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przygotowywali kolejne, autorskie dania. Muszę przyznać, że te smakowite „perełki” pojawiały się tak szybko, że nie byłem(...)Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi ser w malutkim rożku z owocami leśnymi, a Bogusia

kuron.com.pl
Szaszłyki na podkładce ryżowej 144

Oregano ·        Sól ·        Cebula duża ·        Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.    Ryż wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, solimy. 3.    Cebulę obieramy, drobno kroimy, przekładamy na ryż(...)Gotujemy do chwili, kiedy kostka rosołowa się rozpuści. 15.                     Polewamy sosem mięso. 16.                     Pieczemy 40 minut

Kulinarna Chwila
Pieczone udka z kurczaka (z chrupiącą skórką) 194

spotkanie. Mięso przygotowane w poniższy sposób jest miękkie, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Takie udka możecie podać z ziemniakami lub kopytkami. Składniki na 6 porcji: 6 dużych udek z kurczaka (wagowo 1 kg) sól, pieprz kurkuma tymianek papryka słodka przyprawa czosnek kolorowy* 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny *mieszanka: czosnku, papryki czerwonej oraz zielonej, liści pietruszki(...)cytryny. Wstawić do lodówki, aby mięso "przeszło" przyprawami. Na drugi dzień, udka piec bez przykrycia w 225°C przez około 40-45 minut (do zarumienienia się skórki) . Gotowy sos przelać do rondelka, podgrzać i zagęścić (1/3 szklanki wody i 1 łyżka mąki pszennej).  Udka przed i po upieczeniu

Ugotować
Surówka z roszponki, gruszki i papryki 113

Bardzo smaczna surówka, nada się również na drugie śniadanie. Wystarczy dodać podsmażonego fileta z kurczaka, pokrojonego na paski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)Olej, ocet, śmietanę i miód dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziarna prażymy na suchej patelni. Na roszponkę układamy papryczki, szalotki i gruszkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami, polewamy sosem

R'n'G Kitchen
Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) 195

panna olio d'oliva aneto fresco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bu ł ki tartej w mleku. W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku oraz wyciśnięt ą  bułkę  tart ą . Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy.  **** PREPARAZIONE(...)tutto. Z masy formujemy pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na z ł oty kolor. Śmietanę roztrzepujemy z musztard ą, doprawiamy sol ą  i pieprzem. Sos  wlewamy do pulpecików, dodajemy posiekany koperek. Pulpeciki g otujemy do zagęszczenia sosu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając. **** Iniziate a formare le polpettine. Scaldate in una padella un filo

La grande e la piccola cuoca
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym. 769

Składniki: -0,5 kg. piersi z kurczaka -0,5 l. słodkiej śmietany 12% -4 łyżki musztardy francuskiej -łyżka masła -1 cebula -2 ząbki czosnku -pieprz kolorowy -sól -majeranek -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż się zarumienią a następnie ściągamy je z patelni. Na tą samą patelnie dodajemy cebulę pokrojoną(...)mieszamy śmietanę z musztardą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnie. Dodajemy przesmażone piersi i masło. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. Na koniec odkrywamy pokrywkę żeby sos się troszkę zredukował. Smacznego

Magia jedzenia.
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 191

przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak za każdym razem wychodzi taki.... skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł  tak jakbym go  gotowała(...)było mowy o przypaleniu się warzyw, które były na samym spodzie. Dzięki temu mogłam garnek z upieczonymi warzywami postawić na gazie, wlać wino, zredukować i przyrządzić mega smaczny sos z pieczonych warzyw. KILKA WAŻNYCH ZASAD NA POCZĄTEK!  To jest istotna część tego postu. Jeśli już w Twojej kuchni pojawi się garnek żeliwny, a już wiesz nie kosztował mało, warto

Blondynka Gotuje
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym 342

mnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti) 130 g żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać. Mięso przysmażyć na rozgrzanej patelni. W głębokiej patelni rozpuścić(...)minut. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ilość minut podana na opakowaniu). Gotowy odcedzić z wody. Do szpinaku dodać mięso, wymieszać. Nakładać na talerz makaron, polać sosem szpinakowym i posypać startym serem

Passions hobbies life
Roladki z kurczaka 268

kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy(...)roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową.  Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym

Kolizje Smaków
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 206

Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego  gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy(...)suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku

Blondynka Gotuje