syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli 2 filety z kurczaka 150g startego żółtego sera 100g startej mozzarelli sól, pieprz, chilli, papryka słodka, bazylia, oregano 2 łyżki oleju 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę(...)Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, na patelni do zarumienienia lub około 3 minut w grillu elektrycznym. 4. Podajemy z ulubionym sosem, można także jako dodatek do sałatki
Szefowa kuchniśmietany 4 łyżki wody 400 g makaronu 1 garść posiekanego koperku 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w kosteczkę 1,5x1,5 cm. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę, a następnie dodać mięso. Podsmażać ze wszystkich stron(...)wodą i dodać śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz koperek. Wszystko wymieszać doprawić solą (ale delikatnie bo ser jest słony) i pieprzem i chwilę podgrzać. Na talerzu makaron polać gorącym sosem
O kuchni z uczuciemwersję, którą śmiało możemy podać podczas świątecznego obiadu. Grzyby nadają roladkom niezwykłego aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi smakami... Składniki:4 filety z kurczaka, 5 suszonych pomidorów, 7 suszonych grzybów, 6 suszonych śliwek Kresto, 200ml czerwonego wytrawnego wina, sól, biały pieprz, łyżka oleju rzepakowego Rapso(...)pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by powstały kieszonki.Suszone grzyby, pomidory oraz śliwki zalać winem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii. Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso.Piec około 30 minut
Z miłości do słodkościWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pesto może być wykorzystane zarówno do przygotowania pieczywa jak i bardzo często wykorzystywane jest jako składnik do makaronów. Pokażę Wam jak szybko zrobić pesto aby było
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!umieść je w parowniku i gotuj na parze przez około 10-15 minut. Przed podaniem posyp ziołami, solą i pieprzem. Kurczak z warzywami na parze: Składniki: filet z kurczaka, cebula, cukinia, czerwona papryka, ząbki czosnku, sól, pieprz. Pokrój kurczaka i warzywa na kawałki, umieść je w parowniku i gotuj na parze przez około 20-25 minut. Przed podaniem dopraw solą(...)masło, cebula, śmietana. Umieść pierogi w parowniku i gotuj na parze przez około 8-10 minut. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulę, a następnie dodaj śmietanę. Podawaj pierogi polane sosem. Gotowanie na parze - podsumowanie Gotowanie na parze to prosta, zdrowa i smaczna metoda przygotowywania potraw, która zachowuje wartości odżywcze i naturalny smak składników. W tym artykule omówiliśmy szczegółowo korzyści, techniki
Podstawy GotowaniaDziś bardzo szybkie i proste danie z piersi kurczaka o wyrazistym smaku. Polecam szczególnie gdy nie chce się Wam stać długo w kuchni 😍 Składniki: ok 500 g filetów z kurczaka ok 150 ml bulionu 2 łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól,pieprz oraz imbir Umyte i osuszone mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą,pieprzem oraz(...)mieszając. Podlać bulionem, zmniejszyć ogień i dusić mięso ok 15 minut. Śmietanę wymieszać z chrzanem i mąką. Wlać do mięsa, wymieszać,doprawić solą oraz pieprzem, gotować kilka minut. Gdy sos wyjdzie za gęsty można podlać bulionem. Pod koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowaniu, delikatne i niezwykle smaczne rolady. Filety z nóżek kurczaka zwykle są mniejsze, ale nam tym razem trafiły się giganty. Poradziliśmy sobie. Składniki: -filety z nóżek kurczaka -marchew -natka pietruszki -przyprawy : harissa, masala, czosnek granulowany, sól -woda -mąka kukurydziana -słodka śmietanka Filety z obu stron obsypujemy przyprawami. Marchew kroimy w słupki. Marchew układamy na filetach. Zwijamy rolady(...)patelni wlewamy wodę do 1/3 wysokości i zagotowujemy. Do trzech łyżek słodkiej śmietany dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej i odrobinę wody. Mieszamy i przelewamy do patelni. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Układamy rolady, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie tymi samymi przyprawami przyprawiamy sos. Dusimy jeszcze przez 45 minut, co pewien czas obracając rolady
Maminek kulinarnycieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. SPAGHETTI PRIMAVERA Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron. PĘCZOTTO PRIMAVERA Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową(...)nasza wariacja na temat spaghetii primavera. SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE Naładowana warzywami sałatka, w której główną rolę grają szparagi, zwieńczona jajkiem poszetowym z grzankami. POSIŁEK PO TRENINGU – KURCZAK PIECZONY ZE SZPARAGAMI Szukacie dania na lunch do pracy albo pomysłu na posiłek po treningu? No to znaleźliście! Smacznego! Artykuł Poradnik: Jak ugotować szparagi pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSmaczny soczysty kurczak, a właściwie udka z kurczaka. Danie całkowicie piekarnikowe i jak zwykle w takich przypadkach nie wymagające dużego nakładu pracy. Składniki : - 8 podudzi z kurczaka, - 1 cebula, - pomidory krojone z puszki, - 2 łyżki syropu imbirowego , lub kawałek świeżego i łyżeczka miodu, - sól, pieprz, - listki ze świeżego rozmarynu - mieszanka ziołowa : utrzeć w moździerzu zioła prowansalskie, 1/4 łyżeczki(...)solą, pieprzem i ziołową mieszanką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać posiekaną cebulą, świeżym rozmarynem, wlać syrop imbirowy i pomidory z puszki. Wstawić do piekarnika, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Piec do miękkości mięsa
Przepisy MikołajaSycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu
VioletoweKucharzeniecieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. SPAGHETTI PRIMAVERA Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron. PĘCZOTTO PRIMAVERA Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową(...)nasza wariacja na temat spaghetii primavera. SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE Naładowana warzywami sałatka, w której główną rolę grają szparagi, zwieńczona jajkiem poszetowym z grzankami. POSIŁEK PO TRENINGU – KURCZAK PIECZONY ZE SZPARAGAMI Szukacie dania na lunch do pracy albo pomysłu na posiłek po treningu? No to znaleźliście! Smacznego! Artykuł Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharzsmaku 0.5 szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego Wstawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuję wsypujemy makaron i gotujemy 8 minut ( ma być al’dente). Piersi z kurczaka kroimy w drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Brokuły gotujemy na parze, ale tak żeby było półtwarde ( inaczej rozpadną się w naszym daniu i nie będą chrupiące(...)czosnek, gdy już puszczą zapach dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy, doprawiamy pieprzem. Dodajemy nasze brokuły oraz suszone pomidory, dolewamy wodę i całość dusimy, w ten sposób uzyskamy sos, który i tak nam zostanie po dodaniu makaronu. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Pakujemy do pudełeczka do pracy, podajemy na obiad – tu już wybór należy do Ciebie :) Gotowanie
Kuchnia na wzgórzuprawda sezon na grzyby już dawno za nami, ale to dobry czas by wyjąć z zamrażarek i słoików zgromadzone zapasy:). Do sosu dodałam intensywny w smaku ser cheddar, który dodatkowo podkręcił smak dania. Pycha! 200g makaronu świderki 300g podgrzybków, mogą być mrożone 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 200 ml śmietany 18% 100g sera cheddar 2 ząbki czosnku(...)olej 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Ser ścieramy na tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i grzyby przez około 10 minut. Zalewamy wodą, dusimy przez około 30 minut, woda powinna wyparować. 3. Dodajemy natkę, czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem
Szefowa kuchni