pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon(...)położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Długo zastanawialiśmy się jaka jest tajemnica chrupiącej panierki kurczaków sprzedawanych w fast foodach i zawsze wychodziło na to, że do osiągnięcia takiego efektu trzeba jakichś kombinacji z podwójnym panierowaniem i smażeniem
Niedzielny kucharzgrube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę 200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g puszka krojonych pomidorów 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj(...)smaż aż prawie zmiękną, przez około 10 minut, po czym dodaj tymianek i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Dodaj śmietankę, zamieszaj, gotuj przez kilka minut, po czym dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i podawaj
karmelowynogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken masala. Położyłam na dnie(...)dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do Kuchninogi i już. Jest delikatne, a dobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken masala. Położyłam na dnie(...)dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do Kuchnicałego zastawionego stołu, bo kuchnia indyjska robi wrażenie. Przystawka. Pikantny, chrupki pierożek z farszem warzywnym i kurczakiem. Do tego trzy sosy. Naprawdę pali. Radzę też uważać na sosy! Dania główne: Lamb Malai Methi. To danie, które zamówiłam. Stopień ostrości: średni. Danie na bazie sosu pomidorowego z cebulą i śmietaną, liśćmi kozieradki, kurkumą, zieloną papryką oraz indyjskimi przyprawami. Nieskromnie przyznam(...)aromat! Uwielbiam to w jaki sposób podawane są potrawy. Kadhai Lamb. Danie zamówione przez mojego tatę i męża. Stopień ostrości: wysoki. Sos przygotowany na bazie warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula z dodatkiem suszonego w całości chili, kminku indyjskiego, świeżego imbiru oraz kolendry. Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo. Ich wybór także padł na jagnięcinę
Karola gotujenaleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami – obłędne! Jeżeli nie przepadasz za przygotowywaniem sosu beszamelowego i posiadasz Tefal Companion, zrobi on go za Ciebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Naleśniki po bolońsku pod beszamelem (4 porcje) Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Składniki na sos(...)pieczarek, pokrojonych w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona wkostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej bazylii sól, pieprz, cukier do smaku Sładniki na beszamel: 50 g masła 50 g mąki 400 ml mleka sól,pieprz i szczypta
karmelowyPrawdę powiedziawszy trudno jest mi napisać wstęp do tego przepisu. Sałatka z rukolą i oliwkami to błyskawiczna propozycja, którą możemy przygotować zawsze i na każda okazję
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatka towarzyszyła piersi z kurczaka w sosie z harrissy . A przy okazji kolorowa taka bardzo wiosenna. Najprostsza sałatka do obiadu ( porcja dla dwóch osób ) 1 papryka 1 pomidor 1 por ( biała część ) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku zioła prowansalskie Paprykę, pomidora i pora – myjemy(...)oraz szczyptą ziół prowansalskich, wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego ! ps. możesz dodać inne ulubione przyprawy, dodać jeszcze np. porwane liście sałaty, możesz dorzucić pokrojone kawałki suszonych daktyli przez co sałatka zyska całkiem nowy smak. Smacznego ! Najprostsza sałatka do obiadu, przepis
Kuchnia na wzgórzusałat -wędzone mięso z kurczaka -kabanosy wędzone -oliwki czarne i zielone -pomidorki śliwkowe -czarny sezam- opcjonalnie -gotowany na parze brokuł -duża łyżka tartego parmezanu -łyżka oliwy z oliwek -2 łyżki majonezu -1 sos sałatkowy Cezar Knorr -listki bazylii Uparuj brokuła. Sałatę jeśli umyta daj na półmisek, dodaj brokuł, kurczaka i kabanosy. Dołóż oliwki i pomidory śliwkowe. Wykonaj
Z Kuchni Do Kuchniłyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. 3. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem(...)minuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika i podawać. Sos pomidorowy: 350 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Moja Galeria Smakuczosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, suszone pomidory z chilli ½ łyżki octu balsamicznego oliwa Do miski wlać łyżkę oliwy, dodać pieprz, sól i zioła. Kurczaka umyć, pokroić w grubą kostkę, osuszyć, a następnie włożyć na pół godziny do marynaty. W czasie gdy mięso będzie się marynowało pokroić w drobną kostkę cebulę, oraz pomidory, które wcześniej należy sparzyć(...)zdjąć z nich skórkę. Rozgrzać patelnię i obsmażyć kurczaka z każdej strony do zarumienienia. Do garnka wlać pół łyżki oliwy i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie pomidory i kurczaka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się sos (ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować
Dobra karmasól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy(...)potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą, pieprzem i suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy
Blondynka Gotujeblanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak(...)pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię