czosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około(...)około 1,25 l gulaszu drobiowego. Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaimbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna(...)bardziej podkreśla ten smak. U mnie w domku zniknęło w parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Be Fit Be Strongczasem chęć ta przemija, lecz na początku było mi ciężko. Dzięki takiej chwili powstała ta tortilla, która smakiem nie odbiega od tych, które możemy kupić na mieście z kurczakiem czy innym mięsem w środku. Tylko spróbujcie! :) Składniki na żytnią tortillę: - 240g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 160g gorącej wody - 25g sezamu - 2 łyżki oleju - sól Wszystkie składniki mieszamy(...)każdej strony (nie dłużej, gdyż zrobią się zbyt twarde i ciężko będzie je złożyć). Składniki do wnętrza (wybierać wedle uznania): - 200g BIO tofu marynowanego w sosie Tamari - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki przyprawy gyros - 1 łyżeczka oleju - sałata - rukola - ogórek - pomidor - papryka - parmezan z nerkowców - ulubiony sos (u mnie: serek sojowy o smaku śmietankowym
Be Fit Be Strongznalazło się kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta(...)przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka ma to do siebie, że nie ma zwartej formy jak schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki. Gotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem, z mleczkiem kokosowym lub bez niego(...)grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy
W SMAKmoim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam od Rodziców wielki kawał przepięknego mięsa wołowego, a że miałam trochę wolnego czasu, postanowiłam ugotować cos dobrego. W szafce znalazłam(...)wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę kroimy w plastry lub w kostkę, obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i podsmażamy
Zawsze głodna!szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule(...)boczek, wykładamy. Rozgrzewamy olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. W tym samym czasie mamy też
mojewypiekiinietylkopodwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc i usuąć błonki.Przelożyc do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować(...)sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego
w mojej kuchnisoja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty(...)Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega-3 i omega-6, które mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy! lniany słonecznikowy sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w : nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach Jedna porcja
Kuchnia EllieJeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić
Moniki Smakołykilubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku(...)imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie
Wanilia i KardamonChciałam zrobić obiad, a w domu pustki. Wymyśliłam szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew
Przepisy Aleksandrysosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy(...)posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente
mojewypiekiinietylkoLuty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)typu "chińczyk" w Wielkiej Brytanii, podobnie jak u nas kreują trochę fałszywy obraz chińskiej kuchni. Co przyda się w tym miesiącu? Po pierwsze należy uzbroić się w podstawowe sosy: sos sojowy jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy
W kuchni wieczoremrobię jej zbyt często. Ta wyszła mi na prawdę wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko zmiękną i dodać do wywaru podsmażoną kapustę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Ja ostatnio zamiast soli, zupy przyprawiam jasnym sosem sojowym. Podawać z kawałkiem żeberka. Smacznego
Jemy Pijemy