sosem. Składniki: · 2 torebki ryżu · 1 fileta z kurczaka · Sos śmietanowo paprykowy w słoiczku · Por · Papryka czerwona · Olej do smażenia(...)kurczaka · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. 3. Ryż smarujemy połową sosu śmietanowo paprykowego. 4. Na sos wykładamy mięso. 5. Por kroimy w krążki
Kulinarna Chwilapietruszki 1 duży por 1 pomidor 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni
Wanilia i Kardamondanie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można(...)dowolnie modyfikować. W następnej kolejności mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.) ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą
zadanie-gotowaniesobą do pracy? Do listy wielu pysznych i uniwersalnych sałatek, proponuję dopisać i tą ryżową z pieczonym kurczakiem. Jest pyszna. 150 g ryżu 2-3 grillowane/pieczone piersi kurczaka (około 500 g) 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 1 por 1 czerwona papryka 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Ryż gotujemy(...)lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pieczone piersi kurczaka oraz ogórki kroimy w kostkę. Pora kroimy na krótkie paseczki, przelewamy wrzątkiem. Kukurydze osączamy z zalewy. Seler konserwowy osączamy dokładnie z zalewy (wręcz odciskamy), drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy
Smaki Na Talerzuselera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 kostka warzywna Winiary o mniejszej zawartości tłuszczu i soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym(...)wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki by zawartość stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKoniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje * filet z kurczaka – 250 g * cebula – 1 szt * jajko – 1 szt * bułka tarta – 1 czubata łyżka * musztarda stołowa – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * por – 1 szt * pieczarki – 5 szt * śmietana kremówka – 200 ml * parmezan – do posypania(...)Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ). Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy
Ostra na Słodkopodaniem, gdyż ogórki mimo odciśnięcia mogą puszczać soki i sałatka z czasem może podchodzić wodą. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 długi świeży ogórek 1 szklanka kukurydzy konserwowej 4 jajka połowa niewielkiego pora 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz. przyprawa gyros 1 łyżka posiekanego koperku olej(...)mieszamy z jogurtem, majonezem oraz przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** W misce składniki sałatki układamy warstwowo. Najpierw wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka *** *** Następnie dokładnie umytego i drobno pokrojonego pora *** *** Na pora wykładamy kukurydzę odsączoną z zalewy i całość przykrywamy połową sosu z ogórków *** *** Następna warstwa to drobno pokrojona cebula, a na to jajka
Blog z Apetytemkwasu chlebowego 3 łyżki masła klarowanego 1 mały por sól pieprz słodka papryka rozmaryn Ćwiartki z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i lekko zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Kiedy mięso będzie już rumiane posypujemy je słodką papryką, rozmarynem i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz pora pokrojonego w półplasterki.. Chwilę podsmażamy wraz z mięsem(...)następnie wlewamy kwas chlebowy przykrywamy rondel i dusimy do miękkości mięsa. kurczak duszony w kwasie chlebowym
O kuchni z uczuciemsię święta. Smak był miłym zaskoczeniem. Kalafior w przeważającej części bardzo dobrze smakował z kurczakiem, kabanosami i resztą warzyw. 1 główka kalafiora 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 por (biała cześć) 1 cebula 50 g żółtego sera 5 pieczarek 4 wędzone kabanosy Maestro Henryk Kania (Symfonia Wędzona) 2 łyżki świeżej natki pietruszki 5 jajek 2 łyżki(...)mąki pszennej Sól Pieprz Curry Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Por oraz kabanosy siekamy w plasterki, pieczarki w małą kostkę. Cebulę kroimy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie pokrojone składniki
VioletoweKucharzeniewłaśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu. Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 mała cebula * 2 dkg masła * sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki Na lane kluseczki: * 2 jajka(...)Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony ok.1 łyżeczki. Dolałam wody ok. 15 cm powyżej objętości
Pieprzyć z Fantazjąwłaśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu. Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 mała cebula * 2 dkg masła * sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki Na lane kluseczki: * 2 jajka(...)Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony ok.1 łyżeczki. Dolałam wody ok. 15 cm powyżej objętości
Pieprzyć z Fantazjąprosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć(...)zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Dołożyć również pokrojony por i żurawinę. Ponownie wymieszać. Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele
Nie tylko w kuchnizielonych szparagów 3 marchewki por pęczek posiekanego koperku korzeń pietruszki udko kurczaka 50g ryżu 1/2 cebuli pęczek lubczyku (nie jest konieczny) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 listki laurowe+ 4 ziela angielskie sól+ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i robimy wywar z lubczykiem, opieczoną cebulą,porem, zielem angielskim i liściem laurowym (gotujemy w czasie obierania warzyw). Szparagi myjemy i odcinamy(...)wraz z ryżem wkładamy do garnka (szparagi wkładamy na 8 minut przed końcem gotowania) i na niedużym ogniu gotujemy do miękkości. Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i zaprawiamy jogurtem. Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na mniejsze porcje, które dorzucamy do zupy. Smacznego
ChilliJemyserków topionych. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w internecie (oryginalny przepis tutaj) . Zmieniłam jedynie ilość podanych składników pod nasze smaki. Naprawdę polecam :) Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 2 marchewki * połówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs Wykonanie: Pierś z kurczaka
Zrób to smacznie