Kawałki kurczaka w śmietanowo-porowym sosie. Do tego niespodzianka w postaci suszonej śliwki oraz ugotowany na sypko ryż. Danie szybkie do wykonania, kremowe, delikatne i bardzo smaczne. Polecam:) 3-4 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 szkl. oleju 1 łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory(...)koniec dodajemy pokrojone na cząstki suszone śliwki, oraz kilka gałązek posiekanego tymianku. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy zamarynowane mięso. Sos łączymy z usmażonymi paseczkami kurczaka. Podajemy z ryżem. Uwagi: Jeśli ktoś nie lubi mięsa z posmakiem musztardy, można kurczaka w całości zamarynować w przyprawie do gyrosa. Ja zazwyczaj przygotowując to danie dzielę mięso na dwie nierówne
Smaki Na Talerzuprostu. Niestety nie robię ciasta francuskiego - może kiedyś? Tymczasem korzystam z gotowego. SKŁADNIKI: płat ciasta francuskiego 1 bakłażan 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 łyżeczka miodu 1 mała pierś z kurczaka 1 jajko i odrobina mleka 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, Primerba bazyliowa WYKONANIE: bakłażana, cukinię, paprykę kroimy w paski, masło rozgrzewamy dodajemy 2 ząbki czosnku, dodajemy(...)została chrupiąca, na drugiej porcji masła z dodatkiem soli, pieprzu i 1/2 łyżeczki primerby na złoty kolor smażymy bakłażana, następnie smażymy paprykę z dodatkiem soli, pieprzu i łyżeczki miodu, pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do kurczaka, smażymy, jajko rozkłócamy w mleku, smarujemy tym ciasto francuskie, nacinamy brzegi, wykładamy mięso, następnie warzywa, wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Beatytaki jak z rożna, moim zdaniem nie, ale oczywiście każdy ma prawo do swoich opinii, a może to po prostu kwestia piekarnika, ja nie mam opcji grilla. Mimo wszystko kurczak wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, chociaż jak dla mnie mógłby być bardziej miękki, ale to indywidualna kwestia każdego, ja lubię, gdy mięso się prawie rozpada i samo odchodzi od kości. Przepis(...)Marynata: - 1/2 szklanki gorącej wody; - 4 łyżki oleju; - 1 łyżka sosu sojowego; - 1 łyżka miodu; - 1 łyżeczka pieprzu; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka suszonego tymianku; - 1 łyżeczka bazylii i oregano; Wszystkie składniki łączymy. Do rękawa foliowego wkładamy umytego kurczaka i dokładnie nacieramy go marynatą i szczelnie zamykamy na całą dobę od czasu
dom-agi.plMaggi - 1łyżka wiórki kokosowe - 2łyżki mąka - 1łyżka jajko - 1szt olej - 5łyżek sałata - 1szt pomidor - 1szt sól , imbir Sos Majonezowy: majonez - 3łyżki jogurt naturalny - 3łyżki musztarda - 1łyżka miód - 1łyżeczka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka kroimy na większe kawałki , solimy , oprószamy imbirem i mąką. Jajko rozbijamy do miseczki i dodajemy przyprawy Maggi. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku , a następnie w wiórkach kokosowych
Bazylia kontra RozmarynMaggi - 1łyżka wiórki kokosowe - 2łyżki mąka - 1łyżka jajko - 1szt olej - 5łyżek sałata - 1szt pomidor - 1szt sól , imbir Sos Majonezowy: majonez - 3łyżki jogurt naturalny - 3łyżki musztarda - 1łyżka miód - 1łyżeczka Sposób przygotowania: Filety z kurczaka kroimy na większe kawałki , solimy , oprószamy imbirem i mąką. Jajko rozbijamy do miseczki i dodajemy przyprawy Maggi. Kawałki mięsa zanurzamy w jajku , a następnie w wiórkach kokosowych
Bazylia kontra Rozmarynpanierce kokosowej , sałatka warstwowa z kurczakiem . Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki: 4 piersi z kurczaka (+- 300 g każda) 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) Kurczak w marynacie miodowo(...)musztardowej - przepis: W misie łączymy musztardę, miód, oliwę i wszystkie przyprawy. Jeżeli chcemy możemy dodać 2 ząbki czosnku (ja nie dawałem). Do marynaty dodajemy piersi z kurczaka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz w chłodne miejsce. Jeżeli nie mamy czasu to możemy od razu piec, ale jeżeli mamy czasu, to warto zaczekać, bo efekt będzie lepszy
Kuchnia Łukaszaczasami po zgrillowaniu okazuje się suche i nieciekawe w smaku. Pierwszym krokiem w tym prostym przepisie jest przygotowanie aromatycznej marynaty, a nasza dzisiejsza marynata do piersi kurczaka na grilla składa się z musztardy, miodu, czosnku oraz octu balsamicznego, sosu sojowego i przypraw. Przed grillowaniem filet marynujemy ok. 2 godzin, a następnie umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Nasza grillowana pierś jest pełna(...)farsz w wrapie. Zapraszamy na pomysł na pierś z kurczaka na grilla i mamy nadzieję, że często zagości w Waszych domach! Polecamy! Grillowana pierś z kurczaka Składniki: filet z kurczaka: 500 – 600 g Marynata do piersi z kurczaka z grilla: sos sojowy: 1 łyżka ocet balsamiczny: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka musztarda Dijon: 1 łyżeczka przeciśnięty przez praskę czosnek
Kuchnia Na Wypasiełyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć
Amatorka kuchennamogą niesamowicie poprawić nasze samopoczucie w tą szaro-burą zimę. A i słodko-kwaśne smaki przeniosą nas gdzieś daleko, w egzotyczne miejsca. Szczerze polecam! Składniki: 300 gram piersi kurczaka łyżka miodu wrzosowego sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek kilka listków mięty 1/2 papryczki chili 1/4 świeżego ananasa 50 gram koziego sera 1/3 czerwonej papryki 80 gram świeżego szpinaku(...)baby kilka listków mięty do ozdoby W miseczce mieszamy miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy do lodówki (przyda się później), w drugiej połowie marynujemy piersi kurczaka, które wstawiamy również do lodówki na 30 minut. Następnie grillujemy piersi kurczaka po 4-5 minuty z każdej strony i odstawiamy by "odpoczęły
Mango Papajabrokułami i ziemniaczkami. Proste i smaczne danie jednogarnkowe. Składniki: 2-3 duże filety z kurczaka 1 brokuł ziemniaki Filety z piersi przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Marynata: 3 łyżki oliwy 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku
Moja Galeria SmakuOstatnio pokazywałam Was przepis na skrzydełka w sosie sojowym pieczone w piekarniku ( klik ). Poniżej pokazuje inną wersję na wykorzystanie skrzydełek z kurczaka - wystarczy polać je miodem, sosem sojowym, przyprawić pieprzem, a na sam koniec zapiec z masłem. Poniższe skrzydełka są o wiele bardziej soczyste niż z poprzedniego przepisu. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1-2 łyżki miodu
UgotowaćSzybko, smacznie i zdrowo, te 3 słowa idealnie opisują to danie. Można do niego przygotować sos z masła orzechowego. 4 łyżki oleju arachidowego 3 łyżki miodu 1 pojedyncza pierś z kurczaka Odrobina soli Kurczaka pokrój w plastry. Z oleju, miodu oraz odrobiny soli przygotuj marynatę. Marynuj kurczaka przez noc. Mięso trzymaj w parowarze 40 minut. Smacznego
cukrem pudrem posypanelubi, ale potem jeszcze dodał, że chodzi mu o stopień ostrości potrawy. Zrobiłam więc kurczaka w brzoskwiniach. No i gdzie tu ostrość? Oj jest i to ile! Dodatek całej czuszki wywindował ją do tego stopnia, że jedząc obiad łapałam powietrze. Smak brzoskwiń i miód troszeczkę złagodził smak. Całość wyszła bardzo smaczna. Następnym razem wezmę tylko pół papryczki
Tylko pyszniekurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo
W kuchni Karmel-itkiproszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 jajka ok. 4 łyżki mleka ok. pół szklanki mąki sałata lodowa olej do smażenia Sos Miodowo-Musztardowy: łyżka miodu 2 łyżki musztardy delikatesowej 4 łyżki majonezu (najlepiej kieleckiego) 2 łyżki gęstej śmietany(...)stopni przez ok. 10 minut. Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Piersi z kurczaka kroimy na dość długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami
Słodka Strona